Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2022 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Námet na veľkofilm! Hudobník Eugen Botoš ohúril americkú legendu: Neskutočné, ako sa k nej dostal

Zlomené srdce slovenského hudobníka vyliečila legenda amerického džezu tým, že si ho vybrala za autora. To, čo sa stalo skladateľovi Eugenovi Botošovi (40), je nielen námet na hollywoodsky veľkofilm. Príbeh jednej jeho skladby v ňom dokonca bude kraľovať ako soundtrack!

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Možno ste už začuli, že jeho pieseň, ktorú naspievala legenda amerického džezu Dionne Warwick, vyjde na výberovke najlepšej černošskej hudby od roku 1940 po súčasnosť. Stoja za ňou známi reperi Jay-Z a Kanya West. Kým sa tieto úžasné veci udiali, prešli štyri roky plné zvratov, neuveriteľných udalostí a spojení. 
 

Pomohli sponzori

Eugen Botoš vyštudoval hru na husle, najprv na konzervatóriu, potom na VŠMU, mal vlastnú kapelu, hral s otcom Eugenom Botošom st. vo Violin Orchestra a každý večer zasadol do orchestra Opery SND v Bratislave, kam ho po konkurze prijali už v 3. ročníku. „Po ôsmich rokoch som si povedal, že toto nie je to, čo chcem. Cítil som sa, akoby som chodil každý deň do fabriky.“ Pred desiatimi rokmi dal teda výpoveď a šiel do neprebádaných vôd umelca na voľnej nohe.

Víziu mal, ale bola príliš veľká na to, aby ju zvládol sám. „Chcel som nahrať album. Taký naozajstný, so zahraničnými umelcami. Začal som hľadať vhodných ľudí, sponzorov a našiel som troch: Janko Kulhánek, veľký odborník na džez, ktorý má doma vari všetky cédečká, čo vo svete vyšli, Karol Ruman, manžel Gabriely Ruman (Drobovej) a Patrik Ondrovič,“ vymenúva Eugen. Pomohli mu viacerí, ale toto boli kľúčoví muži, ktorí sa pustili do práce. „Zasponzorovali všetky moje cesty do zahraničia, cédečko, štúdio, všetko,“ hovorí vďačne a dodá, že hoci sú na albume jeho autorské veci, išlo o záležitosť kapely Finally.
 

Zaujal legendu

Celý album chcel postaviť na americkom producentovi a klaviristovi Georgeovi Dukeovi. „Súhlasil, Janko Kulhánek sadol do lietadla, že mu jednu moju pesničku odnesie do klubu, kde mal hrať. Sotva pristál v New Yorku, písal som mu správu, že George náhle zomrel. Dosť ma to položilo, iný koncept som nemal, ale potom som sa vzchopil a začal oslovovať známe mená americkej džezovej scény, všetky sú na albume,“ pokračuje Eugen v napínavom príbehu a bude ešte napínavejší.

„Na albume mám aj Kenny Wesleyho, ktorý vyhral džezovú súťaž v speve. Nahral mi jednu skladbu, na výber som mu však poslal päť ,demáčov´ s tým, že ak by vedel o ďalšom dobrom spevákovi, nech mu ho posunie,“ spomína Eugen. Nuž a práve tento človek hral v jeden večer koncert s Dionne Warwick a keďže bývajú v tej istej newyorskej štvrti, viezol ju po koncerte domov.

„V aute mu pritom hrala moja hudba a Dionne mu pri nejakej tretej-štvrtej pesničke hovorí: Toto sa mi veľmi páči, prosím ťa, čo to je? Tak ma stručne predstavil a ona mu hneď povedala: Chcem na neho okamžite kontakt, chcem tú pesničku spievať, pokiaľ je ešte voľná. O mesiac sme už boli spolu v NY a nahrávali.“
 

Ako prebiehalo zoznámenie a následne nahrávanie s legendou americkej džezovej scény? Čo speváčku najviac ohúrilo? Ako sa o ňom dozvedeli reperi Jay-Z a Kanye West? Aký obrovský úspech má na dosah?

Dočítate sa v Novom Čase Nedeľa

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Felícia Boronkayová, © Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili