Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2022 19:58 | Šport | Šport mix

Fantastický výkon slovenských volejbalistiek: Zdolali Španielsko a sú lídrom skupiny!

Slovenské volejbalistky uspeli v piatom dueli v E-skupine kvalifikácie ME 2023, keď v Poprade zdolali v stredu Španielsko 3:0 na sety. Slovenky mali už po víťazstve v Dánsku istú miestenku na MS. Na konte majú dvanásť bodov a dostali sa na prvé miesto v tabuľke.

Pre obe družstvá to bol sedemnásty vzájomný zápas a lepšiu bilanciu majú Španielky, ktoré vyhrali v deviatich stretnutiach. V stredu však boli úspešnejšie Slovenky po setoch 27:25, 25:13, 25:21 pred 2250 divákmi v Aréne Poprad.

Zverenky Michala Mašeka uzavrú kvalifikačné boje v nedeľu 11. septembra v Rige proti domácim Lotyškám (17.00 h). Slovenské družstvo postúpilo na kontinentálny šampionát šiestykrát v histórii, tretíkrát za sebou. Španielky absolvujú už svoje ôsme ME.    

Kvalifikácia ME 2023 - E-skupina - Poprad:
SLOVENSKO - Španielsko 3:0 (25, 13, 21)
Rozhodovali: Geukes (Nem.) a Krtička (ČR), 85 min, 2250 divákov
SR: Abrhámová, Palgutová, Ovečková, Hrušecká, Fričová, Žernovičová, Koseková, Radosová (libero Pállová)
Španielsko: Mavrommatisová, Arandová, Varelová, Prolová, Schlegelová, Jiménezová, Llorensová, Prianteová (libero Llabrésová)  



Španielky začali v úvode prvého setu lepšie a dostali sa do vedenia 3:0 a 4:2. Naďalej sa im darilo v útoku a viedli už o štyri body 9:5. Slovenky sa však postupne zlepšovali a po ese Lenky Ovečkovej znížili náskok súperiek na 9:10. Kapitánka Karin Palgutová po smeči dokonca vyrovnala na 11:11. V polovici setu sa domáce dostali prvýkrát do vedenia 15:14, a tréner španielskeho tímu si hneď vyžiadal oddychový čas. Oba tímy bojovali o každú loptu a pred koncovkou prvého setu bol vyrovnaný stav 23:23. Slovenky boli nakoniec úspešné vďaka smečiarke Nikole Radosovej. Za stavu 25:25 zablokovala španielsky útok a následne smečom ukončila set.
 

Druhé dejstvo bolo od začiatku vyrovnané a družstvá sa držali na rozdiel jedného bodu. Hrali sa dlhé výmeny, pretože obrany pracovali veľmi spoľahlivo, čo si diváci užívali. Slovenky však za stavu 5:6 predviedli dva úspešné bloky a po pokazenom útoku španielskych volejbalistiek si zobral hosťujúci tréner oddychový čas. Ten pomohol, keď Barbora Koseková pokazila podanie, no Slovenky viedli 9:7. Domáce postupne zvyšovali svoj náskok  už na rozdiel siedmich bodov (17:10), keď kapitánka Palgutová dala dve esá po sebe. Španielkam sa nedarilo v útoku, robili veľa chýb a set prehrali 13:25.
 

Zverenky Michala Mašeka začali lepšie v treťom dejstve a dostali sa do vedenia 5:1 a 6:2. Hosťujúce hráčky však po dvoch blokoch znížili na rozdiel dvoch bodov (4:6). Slovenky začali postupne robiť zbytočné chyby v útoku a Španielky vyrovnali na 10:10. Domáce potom opäť pridali a po najdlhšej výmene v zápase viedli 12:10. Michaela Abrhámová dokázala úspešne zblokovať Španielky a zvýšila na rozdiel 5 bodov (19:14). Slovenky zvládli aj tretí set výsledkom 25:21.

hlasy po zápase:

Michal Mašek, tréner SR: "Chceli sme dnes vyhrať a výsledok 3:0 je len príjemným plusom. Dlho sme sa pripravovali na tento zápas. Klobúk dole, že po všetkých situáciach v kvalifikácii sme to dokázali zvládnuť. Chválim celý realizačný tím za prípravu a dievčatá za prístup. Sme na ME, vyhrali sme nad Španielskom a vedieme skupinu. Museli sme hrať trpezlivo, zodpovedne v obrane a vyšlo to úplne perfektne. Náš cieľ bolo vyhrať skupinu a dnešným víťazstvom sme sa k tomu výrazne priblížili. Španielky sú však v rebríčku pod nami, preto by som víťazstvo nepreceňoval. Splnili sme našu úlohu, no je pred nami ešte strašne veľa práce. Zajtra si dáme voľný deň po dlhšom čase, oddýchneme si a v piatok už naplno trénujeme, aby sme nič nepodcenili v Lotyšsku."

Nikola Radosová, smečiarka SR: "Pocit po zápase je výborný aj vďaka tomu, že sa nám podarilo naplniť popradskú arénu. Podľa mňa to bolo v Španielsku rovnaké, tam nás však zatlačili oni a nevedeli sme nájsť svoju hru. Na začiatku sme síce boli troška nervózne a nezložili sme viac lôpt, no potom sa to zlepšilo a bodovali sme. Tabuľkovo sme pred zápasom v Lotyšsku veľký favorit. Chcem to tam potvrdiť, zostať koncentrované a zobrať tri sety."

Karin Palgutová, kapitánka SR: "Myslím si, že nám pomohlo víťazstvo v prvom sete, ktoré bolo veľmi tesné. Výraznou mierou k tomu prispeli aj diváci a atmosféra v aréne. Španielky potom poľavili v koncentrácii a výkone, čo nám uľahčilo zvyšný priebeh zápasu. Súperky sú známe silným stredom siete, keďže však nezvládali prihrávku, nedarilo sa im zatlačiť nás a ustrážili sme ich. Oproti výkonu v Španielsku bol hlavný rozdiel v útoku a servise, nerobili sme toľko chýb. Dobre sme sa vyrovnali so zraneniami v tíme, zastúpili sme sa navzájom a už to vyzerá tak, ako by sme si predstavovali. V Lotyšsku to nebude rovnako ľahké ako doma, ale urobíme maximum pre víťazstvo."
      
výsledok druhého zápasu:
Dánsko - Lotyšsko 3:0 (17, 17, 24)

tabuľka:
1. SLOVENSKO   5    4    1    13:3  12
2. Španielsko  5    4    1    12:5  12      
3. Dánsko      5    1    4    5:12   4
4. Lotyšsko    5    1    4    4:14   2
      

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!