Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2022 16:30 | Šport | Cyklistika
Foto

Pretekom Okolo Slovenska hrozí blamáž: Bude Cavendish jazdiť po koberci?

Hrozí medzinárodná blamáž. Cyklistické preteky Okolo Slovenska (13. - 17. 9.) sa možno budú jazdiť aj na koberci alebo na gume! Časť tretej „kráľovskej etapy“, ktorá vedie z Detvy do Spišskej Novej Vsi, totiž prechádza cez horské sedlo Grajnár, kde je asfalt ako na tankodróme!

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Hrozí nebezpečenstvo pádov, a tým aj zranení cyklistov,“ povedal pre Nový Čas prezident cyklistického zväzu Peter Privara. 

Na Grajnári je kritických asi 30 metrov vozovky a na ďalšom rozbitom asi kilometrovom úseku môže pomôcť spomalenie pelotónu. „Ide o trať, kde je päť až šesť výtlkov a vyfrézovaný pás. Zistili sme to pri obhliadke trate s technikmi Eurosportu, opäť budeme mať z pretekov priamy prenos,“ pokračoval Privara. Priamy prenos by pritom mali sledovať v 130 krajinách sveta!

Cesta je v správe Košického samosprávneho kraja (KSK). Tam tvrdia, že žiadosť dali organizátori neskoro. „Posledná aktualizácia pre tretí kvartál 2022 bola urobená k 1. 7. 2022. Vzhľadom na to, že SZC nás s požiadavkou oslovil po tomto termíne, nebolo možné túto opravu zaradiť do harmonogramu. V rámci riešenia sme organizátorovi navrhli inú trasu, ktorú sa rozhodol nevyužiť,“ píše sa v stanovisku KSK, ktoré odvysielala TV Markíza. Organizátor však tvrdí, že o trase bolo rozhodnuté zhruba už pred rokom.

„Dali sme žiadosť o opravu na VÚC, dostali sme odpoveď, že opravu majú v pláne. Nemáme však záväzné stanovisko, že by oprava mala byť uskutočnená do štartu tejto etapy, ktorý je 16. septembra. Verím, že prehodnotia svoje stanovisko,“ krčil ramenami prezident SZC. Zväz má pripravené síce krajné, ale dosť kuriózne riešenie.

„Jednou z našich alternatív je, že by sme zabezpečili na rozbité úseky trate položenie koberca alebo gumy. Pritom už dávnejšie máme všetky povolenia na uskutočnenie pretekov a aj tejto etapy. Nevidím to však ešte zakliate, rokujeme,“ uzavrel Privara.

Podľa TV Markíza sa na Grajnári napokon objavilo cestárske auto, ale malo plátať iba najväčšie diery...

Na preteky Okolo Slovenska vyčlenila vláda SR 350.000 eur

Slovenský zväz cyklistiky dostane 350.000 eur na financovanie medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska, ktoré sa uskutočnia od 13. do 17. septembra. Peniaze pôjdu na technické zabezpečenie priameho televízneho prenosu stanicou Eurosport, ktorá bude preteky vysielať. Návrh na uvoľnenie financií schválila vláda na stredajšom rokovaní.

Slovenský zväz cyklistiky vyčíslil celkové náklady na 470.127 eur. Z toho 350.000 eur by mala predstavovať dotácia schválená vládou, 50.000 eur budú tvoriť vlastné prostriedky organizátora a ostatné výdavky, 70.000 eur budú podľa materiálu pokryté z iných zdrojov.

"Súčasťou televíznych práv pre stanicu Eurosport je zároveň podmienka, že vysielanie priameho prenosu pre RTVS bude zabezpečené bezplatne v rámci sublicencie," píše sa v návrhu.  

Toto športové podujatie je najvýznamnejšími cyklistickými pretekmi na Slovensku a je zaradené medzi preteky svetovej úrovne. "Preteky Okolo Slovenska predstavujú skvelú príležitosť na propagáciu prírodných, kultúrnych a historických krás Slovenska a teda aj podporu cestovného ruchu," skonštatovalo ministerstvo financií v materiáli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, lk, mib, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj