Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2022 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
FotoVideo

Rozhovor s Golonkom o vojne aj športovej kariére: Dnes je hokej zamestanenie, my sme robili šport!

Legendárny hokejista Jozef Golonka (84) je záruka dobrej nálady, ale občas sa vie aj riadne nasrdiť. Nedávno mu zvýšil tlak český hokejový brankár Dominik Hašek (57), ktorý kritizuje krajanov za to, že idú hrať do KHL, a tak podporujú vojnu na Ukrajine. Golonka tvrdí, že šport má ľudí spájať, nie rozdeľovať.

Pred rokmi ste mali na túto tému verejný spor s hokejistom Petrom Šťastným...

A dodnes to nie je doriešené! O tom hovorme, o našich súdoch! Že sa to ťahá sedem rokov, vyhral som dva súdy, a nie je to uzavreté! Pre mňa tento človek neexistuje. Vážil som si jeho športové výkony, však naša generácia budovala to, aby oni mali v hokeji lepšie podmienky. Ale vyjadriť sa, že som bol eštebák, tak to je trošku silné! Mám z Ústavu pamäti národa doklad, ktorý to potvrdzuje. Peter Šťastný žije v Amerike, nech si užíva to, za čo sme my bojovali a sme sa toho nedožili – aby sme tam mohli hrať, aby sme si tiež mohli dovoliť niečo viac.

Chcete povedať, že sa nemáte dobre?

Hokejista musí aj dnes poctivo makať, aby bol na špičke a zarobil. Dnes je hokej zamestnanie, my sme robili šport. Ja to tým chlapcom prajem, že konečne môžu slobodne vycestovať a slobodne sa rozhodnúť, pre koho budú hrať, s kým sa budú stretávať...To je demokracia, ale tá dnes prechádza niekedy do anarchie.

Čo hovoríte na aktuálne najsledovanejšieho slovenského hráča Juraja Slafkovského, ktorý sa stal historicky prvým Slovákom, ktorého si kluby NHL vybrali z prvého miesta draftu?

Na rovinu –  jeho rodina obetovala veľmi veľa voľného času a financií, aby sa dostal tam, kde je. Chodili s ním na tréningy, platili trénera, výstroj, cestu do Fínska, aby si ešte zlepšil tréningový proces. Preto si myslím, že Slafkovský je produkt rodiny. Ja to tomu chlapcovi prajem. A na to, aký rozruch sa okolo neho deje, chalan zostáva skromný.

Totiž, jeho cesta sa ešte len začala. Je obrovská česť, že bol draftovaný z prvého miesta. Ale to ešte neznamená, že sa mu v NHL bude tak dariť, že bude prvý v mužstve. Vidím v ňom však obrovský potenciál, lebo je vysoký, má vynikajúcu techniku, veľké myslenie, nenechá sa vyprovokovať, čo je úžasná výhoda. To ja by som nezniesol, čo on dostal rán a prešiel to pekne s pokojom a s úsmevom. Je to obrovský talent. Ale treba, aby bol ten talent ďalej správne vedený. Má na to všetky predpoklady, aby bol najlepší.

Keď porovnáte hokej kedysi a dnes – čo sa zmenilo?

Poviem to takto – v sedemnástich rokoch som hral prvýkrát za národné mužstvo. Som hrdý na to, čo sa mi podarilo dokázať. Dnes mi chýba úcta k našim majstrom sveta, na mnohých hráčov sa už zabudlo. Myslíte si, že sa hokej u nás buduje smerom hore? Zabudnite! Tu sa teraz počítajú len peniaze. Žiaľbohu.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!