Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2022 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
FotoVideo

Rozhovor s Golonkom o vojne aj športovej kariére: Dnes je hokej zamestanenie, my sme robili šport!

Legendárny hokejista Jozef Golonka (84) je záruka dobrej nálady, ale občas sa vie aj riadne nasrdiť. Nedávno mu zvýšil tlak český hokejový brankár Dominik Hašek (57), ktorý kritizuje krajanov za to, že idú hrať do KHL, a tak podporujú vojnu na Ukrajine. Golonka tvrdí, že šport má ľudí spájať, nie rozdeľovať.

Nezaváhali ste ani na sekundu? Nemali ste dilemu – vrátiť či nevrátiť dres?

Osobne si myslím, že dostať taký dar je vzácnosť. Mám ho ako spomienku, že bola uznaná moja športová práca aj v takej veľkej zemi, ako je Rusko. Mám priateľov aj na Ukrajine, aj za oceánom. U mňa doma sedel kedysi Stan Mikita, člen Hokejovej siene slávy a najproduktívnejší hokejista v NHL v 60. rokoch, pred ním tu bol týždeň na návšteve ruský obranca Ragulin – môj úhlavný nepriateľ na ľade. Aj keď sme sa pobili v zápase, ale potom sme si podali ruky. To je totiž šport, to nie je politika.

V tejto súvislosti vám však pripomeniem udalosti z MS v Štokholme v roku 1969, keď ste odmietli podať ruky hokejistom Zbornej...

Prvý zápas 21. marca 1969 sa odohral na štokholmskom štadióne pred 8 000 divákmi, medzi ktorými boli aj mnohí emigranti z okupovaného Československa. Bolo to sedem mesiacov po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do našej krajiny. Vtedy sme sa s hráčmi jednoznačne dohodli, že ukážeme národu, že nesúhlasíme s okupáciou.

A v noci po skončení zápasu zaplnili ulice Bratislavy tisícky fanúšikov, vybrali sa k vášmu bytu a k bytu brankára Vladimíra Dzurillu a kým vy ste boli v Štokholme, ľudia radostne skandovali vaše mená, volali na slávu našim hokejistom...

Pred druhým zápasom 28. marca  sme si na dresoch prelepili päťcípu hviezdu, ktorá bola súčasťou vtedajšieho štátneho znaku ČSSR. S takto vylepšenými dresmi sme  nastúpili proti Sovietom. Zápas sa skončil 4:3 v prospech ČSSR, keď víťazný gól strelil Jaroslav Holík. Napokon sme skončili s bronzovými medailami, ale s príchuťou zlata. Poľský rozhodca neuznal môj „zlatý gól“. To sú všetko spomienky, ktoré mi nikto nevezme.

Tak ako spomienky na stretnutie s prezidentom Richardom Nixonom a herečkou Jayne Mansfield na ZOH v roku 1960 v Squaw Valley. Bol som vtedy mladý bažant. Hral som vo voľnom čase na olympiáde pingpong a prišiel ku mne prezident Nixon, vraj odkiaľ som. Hovorím: Slovakia. Myslel si, že zo Slovinska, tak som ho opravil. Ospravedlnil sa a podpísal mi legitimáciu, ktorú mám vo vitríne ako vzácny artikel. Dodnes mám schovaný pohár, s ktorým som si štrngol so švédskym kráľom Karolom Gustávom.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia