Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2022 12:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Veľký rozhovor s novým šéfom RTVS: Čo ak mu zavolá Matovič? Prečo chce Hlucháňovú a čo vytkol Rezníkovi?

Chystá sa nový vietor. Do verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska príde začiatkom augusta nový šéf.

Na híringu ste hovorili, že by ste prehodnotili vysielanie zábavných programov, ako je Milujem Slovensko a Záhady tela, v piatky a soboty. Máte už vyriešené, či tieto relácie zrušíte?

- Nerád hovorím o zrušení. Hovorím o tom, aký je na to dramaturgický pohľad. Myslím si, že RTVS by nemala konkurovať súkromným vysielateľom len zábavnými formátmi. A je pravda, že ich máme vo vysielaní veľa - aj v piatok, sobotu a v nedeľu Pečie celé Slovensko, čo je odľahčený formát. Vo štvrtok zase chodili Zlaté časy a inokedy Čo ja viem. Ešte máme aj tolkšou Neskoro večer. Je mi jasné, že zábava patrí na televízne obrazovky a je ideálne, aby zábavné relácie boli v piatky a soboty.

V nedeľu by som uprednostnil, aby tam bol priestor na pôvodnú tvorbu - seriálovú alebo filmovú. Seriály ako Hniezdo, Priznanie, Mária Terézia pritom mali rovnaké čísla ako zábava. Je to síce, pochopiteľne, drahšie, ale ani tie zábavné formáty nie sú najlacnejšie. Cieľom je, aby tam boli pôvodné veci. Nemôžem povedať, že by som mal voči tým zábavným reláciám zásadné výhrady, lebo nie sú obsahovo zlé, ale záleží mi na to, aby RTVS vyrábala veci, ktoré si diváci môžu pozrieť aj o 10 - 15 rokov. Ale myslím si, že napríklad Čo ja viem alebo Pečie celé Slovensko je tak na dve reprízy a čo s tým ďalej?

Nemáte priamu odpoveď na to, či zrušíte Milujem Slovensko, Záhady tela či Pečie celé Slovensko?

- Nie. A nebudem o tom rozhodovať ja. To je vec dramaturgie, programovej rady. Ja môžem povedať svoj názor, ale nebudem vstupovať priamo do vysielania a určovať, že čo sa má rušiť a čo sa rušiť nemá. To určite robiť nebudem.

S RTVS spolupracujú také výrazné tváre ako je Adela Vinczeová, Daniel Dangl, Peter Marcin, Martin Nikodým či Marián Miezga. Všetci pôsobia na výrobe zábavných relácií, ktoré sme spomínali. Sú pre vás nejakým garantom tej verejnoprávnosti, alebo by ste ich chceli povedzme obmeniť?

- Myslím, že nikto z nich nie je taký, že by som povedal, že je „neverejnoprávny“. Samozrejme, mne do istej miery prekáža, že ich vidíme aj na iných televíziách. Je škoda, že nevieme vygenerovať viac podobných osobností. Bolo by to určite pozitívnejšie. Česká televízia si to viac stráži, oni majú osvedčené svoje tváre, ktoré tam sú a prezentujú Českú televíziu. Nie je to tam tak ako tu, že by tie tváre cirkulovali v jeden večer v troch programoch na troch televíziách. Ale som realista, viem, že to je zložité. Adela Vinczeová je výnimočná, a kým sa neobjaví niekto, kto jej bude robiť konkurenciu, tak je náročné ju nahradiť. Verím, že nové tváre objaví práve RTVS.

Ako sa pozeráte na šou Petra Marcina?

- Talkshow Neskoro večer si občas pozriem a Peter Marcin ma často dokáže zabaviť. Niekedy sú tam síce situácie, ktoré sú na hrane „verejnoprávnosti“, ale ešte sa mi nestalo, že by som mal pocit, že boli výrazne za hranou. Je však samozrejme témou, kde je hrana verejnoprávnosti. Každý ju vníma veľmi individuálne. Ale na istých pravidlách sa dohodnúť vieme. S Peťom Marcinom sa dá dohodnúť a treba si to nastaviť tak, aby jeho show bola aj z tohto pohľadu čistá. Opäť sme pri téme, že Česká televízia má svojich moderátorov, napríklad pána Karla Šípa. On je presne taká osobnosť, ktorá vie vycítiť, kde sa vo verejnoprávnej televízii môže pohybovať a kde už nie. Škoda, že taká nie je u nás. Šíp je v tomto výnimočný. Ja sa na jeho programy vždy rád pozerám a hovorím si, že u nich to za hranu „verejnoprávnosti“ nikdy nejde.

Môžu sa niektoré tie tváre obávať, že by ste ich chceli vyhodiť?

- Nie som ten, ktorý by to nejako teraz niečo radikálne rušil a niekoho vyhadzoval. Okrem toho sú podpísané zmluvy a nevidím ešte do toho, že ako sú riešené licencie, aké sú opcie. Ale už teraz viem, že do konca tohto roka sa príliš s veľkými formátmi hýbať nedá.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!