Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2022 09:11 | Šport | Cyklistika | Tour de France

Prognóza Petra Velitsa: Kedy má Sagan šancu ukoristiť aspoň etapu?

Ešte nie je všetko stratené. Fanúšikom na Slovensku je jasné, že Peter Sagan (32) tento rok na Tour de France ôsmy zelený dres nevybojuje. Vie to aj bývalý pretekár Peter Velits (37), ktorý však zároveň dodáva, že šancí na etapový úspech pre Tourminátora bude ešte do konca viac než dosť.

Podarí sa mu ukoristiť aspoň jednu z nich a čo robí lídra podujatia Tadeja Pogačara takým výnimočným? Aj na tieto otázky odpovedal Velits v rozhovore pre Nový Čas.

Zhodnotíte na úvod prvú polovicu Tour?

- Dominancia Pogačara evidentne pokračuje. V kľúčových etapách a momentoch, kde potenciálne mohol niečo stratiť, práve, naopak, len získaval. Ide si jednoznačne za tým, čo si predsavzal. Ďalším víťazom je určite van Aert, ktorý si úvod možno predstavoval lepšie, ale skôr ho tie druhé miesta zo začiatku motivovali k ďalším víťazstvám. Náskok, s ktorým pracuje v boji o zelený dres, je veľmi komfortný.

Čo robí Pogačara takým výnimočným?

- Má extrémne silné nohy, v kopcoch sa jeho dominancia a pretekárska kvalita ukazujú najlepšie. Fascinujúca bola však aj etapa na kockách, keď s maximálnou ľahkosťou dokázal jazdiť s veľkými chlapmi vážiacimi 80 kg, ktorí sa na kockách cítia najsilnejší. Veľa odborníkov ho porovnáva s Eddym Merckxom, čo je jednoznačne opodstatnené. Ešte aby sme neboli prekvapení, ako ho dokáže prekonávať…

Aký je rozdiel medzi typom pretekára, ako je Pogačar a náš Peter Sagan?

- Obrovský. Sú to úplne rozdielne typy. Každý má talent na niečo iné. Pogačar, to je iný svet. Keď sme o Petrovi vraveli, že je obrovský talent a že cyklistiku spravil inú, to je pravda. Ale Pogačar, to je niečo úplne iné. Takí cyklisti sa nerodia často.

Otvoriť galériu
Peter Velits.
Zdroj: TASR

Zelený dres pre Sagana nebude ani tento rok, má šancu ešte aspoň vyhrať etapu?

- Áno, zelený dres je pasé. Pre Petra sa tu však ponúka viac možností na etapové prvenstvo. Vybrať zo zvyšných etáp tú, ktorá by mu mohla sedieť najviac, je jednoduché. Treba si však uvedomiť, že Peter to má ťažké v tom, že s hocikým pôjde do úniku, všetci budú vedieť o jeho kvalitách. Stále ich má, preto bude pre neho ťažké byť v takej skupine, ktorá by s ním išla až do finišu.

Zvládne podľa vás všetky kopce v limite?

- Peter mal už nejaké pády, ale zatiaľ to našťastie nebolo nič vážne. Nemyslím si, že by teraz v náročných horských etapách mal myslieť na limity a robiť si problémy. Skôr si nájde opäť to groupetto, s ktorým príde v stanovených časoch do cieľa.

Má to teraz ťažšie, keďže v pelotóne už chýba jeho dvorný domestik Daniel Oss?

- Keď má Peter dobrú formu, tak Oss je kľúčový muž, ktorý mu pomáha v závere a špurtoch. Teraz však, keď nejde o body a zelený dres, tak už Daniel nie je pre neho taký ,potrebný‘. Peter ho potrebuje v iných situáciách, ako je teraz. Skôr je to taká kamarátska strata. Daniela poznám tiež aj ja, je to sympatický chalan. Je to škoda, že v tíme chýba takýto človek.

Môže narobiť ešte šarapatu do konca pretekov covid?

- Je to neviditeľný nepriateľ, ktorý sa pridáva k pádom či iným ochoreniam či problémom. Jazdci musia byť veľmi opatrní. Organizátori sa však snažia prísť na spôsob, ako by to mohlo fungovať, aj ak by bol niekto pozitívny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, mšj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...