Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2022 15:39 | Šport | Futbal
Foto

Futbalové legendy o úvahe angažovať za trénera reprezentácie Taliana: Prečo berieme niekoho z ulice?

Benvenuto, Francesco Calzona (53)? Slovenský futbalový zväz sa vydal po talianskej stope. Výkonný výbor poveril šéfa Jána Kováčika (58), aby rozbehol rokovania so súčasným technickým koučom SSC Neapol.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Post trénera našej reprezentácie je voľný od odvolania Štefana Tarkoviča (49) za nepresvedčivé výkony a výsledky v úvode Ligy národov. Národný tím dohrá zvyšné dva septembrové duely B-divízie už s novým menom na lavičke

Po prvý raz v histórii by to mohol byť tréner mimo Slovenska a Česka. Spočiatku sa hovorilo o Ivanovi Hašekovi, ktorý mal v pláne po ukončení angažmánu pri reprezentácii Libanonu vrátiť sa do Európy. Český kouč z hry nevypadol, no momentálne je v kurze Talian Calzona.

Vedeniu futbalového zväzu ho odporučil dlhoročný hráč „Partenopei“ Marek Hamšík, ktorý nedávno ukončil reprezentačnú kariéru. Calzona je večným asistentom. Nikdy nebol prvým trénerom. Od začiatku vlaňajšej sezóny je súčasťou realizačného tímu Luciana Spallettiho v Neapole. „Zdá sa mi absurdné dávať príležitosť niekomu, kto nemá za sebou trénerskú minulosť. To sme mohli vytiahnuť aj dobrého trénera z našej 3. ligy. Napríklad z Považskej Bystrice, ktorá vyhrala túto súťaž. Alebo Stana Vargu. Ten postúpil s Banskou Bystricou do prvej ligy a hrával aj v reprezentácii. Prečo neoslovíme jeho?“ zamyslel sa pre Nový Čas bývalý skvelý reprezentant Ľubomír Moravčík.

Prezident zväzu Kováčik už avizoval, že do nového zahraničného trénera mieni investovať viac, ako bolo zvykom. Čech Pavel Hapal a Tarkovič zarábali mesačne 15 000 eur. Calzona má za sebou ako asistent takmer 400 zápasov. „Je v podstate jedno, kto nastúpi na post kouča. Domáceho adepta nemáme a skúsený zahraničný tréner do slovenského futbalu nepôjde, lebo by to bol pre neho krok späť. Sami sme sa dostali do slepej uličky,“ poznamenal niekdajší tréner našej 21-ky Milan Lešický.

Skúša futbalový zväz paralelu s momentálne úspešnejším hokejom? Jeho reprezentáciu prevzal pred piatimi rokmi Kanaďan Craig Ramsey, ktorý pôsobil dovtedy v NHL častejšie ako asistent trénera. Vo februári priviedol Slovákov k bronzu na olympiáde v Pekingu. „Každý, kto si vygoogli meno Ramsay, hneď vie, že v NHL odohral viac ako tisíc zápasov a vyhral aj Stanley Cup. Jeho meno je fanúšikom hokeja dostatočne známe,“ dodal Moravčík pri porovnaní s Calzonom.

Čo si myslia o nápade zväzu osobnosti?

Je to ako lotéria - prvá cena alebo nič!

Milan Lešický, bývalý tréner SR 21

Takáto nominácia je ako ťah športky. Môže byť z toho výhra prvej ceny, ale aj desaťkrát nič. Nik nevie, či je to dobré, alebo zlé. U nás nie je vôbec odskúšaný model so zahraničným trénerom. Čechov beriem ako domácich, lebo poznajú problematiku. Ťažko hovoriť, či bude Talian vyslovene neúspešný, alebo prinesie nejaký progres. Vždy bol len asistentom, ktorý plnil príkazy napriek tomu, že mohol byť dobrý odborník. Problémom je aj generačná výmena. Nemáme náhradu za tých, ktorí odišli. To je veľká nevýhoda. Keby bolo mužstvo skonsolidované a máme hráčov, ktorí hrávajú pravidelne v lepších európskych ligách, tak by to bolo iné.

Neviem, prečo ideme touto cestou!

Ľubo Moravčík, 38-násobný reprezentant SR

Ak by to bol renomovaný tréner, tak nemôžeme ísť proti prúdu. No ak ide o neznámeho človeka a navyše iba asistenta, tak to nie je záruka kvality. Máme u nás dosť hráčov i trénerov z minulosti, ktorí by boli schopní viesť národný tím. Neviem, prečo ideme touto cestou. Tréner reprezentácie by mal byť osobnosťou. Hráči musia z neho cítiť tlak, keď pred nich predstúpi. Toto je reprezentácia národa, a nie nejaký klub, ktorý musí zaplatiť trénerovi, aby prišiel. Mal by to byť človek, ktorého poznajú aj fanúšikovia, nie iba odborná verejnosť. To mi dosť prekáža, že to tak nie je. Zaráža ma, že nehľadáme možnosť dať priestor našim, ale berieme niekoho, s prepáčením, z ulice v Taliansku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Miroslav Bukov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej