Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2022 12:59 | Správy | Domáce správy

Správa štátnych hmotných rezerv SR sa súdi so spoločnosťou o rúška: Ide o 3.8 milióna eur!

Vypočutím svedkov v pondelok na Okresnom súde (OS) Galanta pokračovalo pojednávanie, v ktorom sa Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR domáha v občianskom spore vrátenia sumy 3,885 milióna eur, ktorú vyplatila ako zálohu spoločnosti A-testing za dodanie 10 miliónov zdravotníckych rúšok v celkovej hodnote 13 miliónov eur.

K odovzdaniu tovaru nedošlo a SŠHR odstúpila od zmluvy. Rozsudok by mal podľa informácií právnych zástupcov oboch strán odznieť v septembri. "Svedkovia vypovedali k skutkovému stavu veci. Išlo o bývalých zamestnancov SŠHR," informoval TASR právny zástupca spoločnosti A-testing Michal Volný. Podľa neho potvrdili tvrdenia žalovanej strany, že prebehol celý obchodný vzťah. "To znamená, že SŠHR v prípade uzatvárania dodatku k zmluve nepostupovala podľa zákona o verejnom obstarávaní (VO), ustanovenia nezohľadnila, a tým ho porušila. Z toho vyplýva, že celý následný postup bol nesprávny," uviedol Volný.

SŠHR podľa protistrany odstúpila od zmluvy neplatne, je stále v právnom vzťahu a s A-testingom má platnú zmluvu. Ako doplnil, spoločnosť je povinná dodať tovar v zmysle kúpnej zmluvy, na čo je pripravená a opakovane vyzýva SŠHR o zabezpečenie súčinnosti.

Vec je podľa právneho zástupu SŠHR Gevorga Ayrumyana zložitá nie po faktickej, ale po právnej stránke. "Podľa nás zákon o VO nebol porušený," povedal. Na pojednávaní vypovedal bývalý riaditeľ odboru riadenia mobilizačných rezerv a pohotovostných zásob SŠHR, ako uviedol Ayrumyan, ku kľúčovému obdobiu, keď bola podpísaná zmluva a malo prísť k jej prvotnému plneniu "V nasledujúcom mesiaci došlo k dodatku, na základe ktorého bolo zmenené, kto má tovar prepraviť na územie SR, z kupujúceho to prešlo na predávajúceho. To však nebolo splnené, tým pádom došlo k odstúpeniu," uviedol právny zástupca SŠHR.

SŠHR na pojednávaní už nežiadali o doplnenie dôkazov, písomné dôkazy sú v spise. "Cieľom je preukázať, že či takýto postup bol štandardný alebo neštandardný, svedkovia potvrdili, že SŠHR nikdy predtým takéto zásoby nezaobstarávala, nemala s tým skúsenosti, nie v takej časovej tiesni. Jeden svedok povedal, že ak v ten deň ste to nedokázali zabezpečiť, už bolo neskoro," uviedol Ayrumyan. Sudkyňa rozhodla, že do dvoch mesiacov majú právni zástupcovia spísať záverečné reči, aby ich mohla preštudovať a na nasledujúcom termíne pojednávania budú vyhodnotené a vyhlásený rozsudok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené