Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.06.2022 14:32 | Správy | Domáce správy

Výsledky prieskumu hovoria za všetko: Kto zo stredoškolákov si najrýchlejšie nájde prácu?

Najrýchlejšie zo stredoškolákov si nájdu prácu absolventi vyššieho odborného a postsekundárneho vzdelania, ktorí majú aj najvyššie mzdy. Ide napríklad o diplomovaných špecialistov či umelcov a absolventov nadstavbového štúdia.

Vyplýva to z uplatnenia absolventov stredoškolského vzdelávania, ktoré priniesla pilotná štúdia Absolventi v čase pandémie z dielne Inštitútu sociálnej politiky (ISP) a Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP).

"Naopak v priemere najdlhšie bez práce zostali absolventi gymnázií, ktorí nepokračovali v ďalšom štúdiu. Tento jav môže súvisieť aj s tým, že gymnazisti sa po maturite rozhodli pre tzv. gapyear a plánujú pokračovať na vysokej škole v nasledujúcom roku. Preskúmať túto domnienku však budeme môcť až po získaní a spracovaní údajov za dlhšie časové obdobie," uvádza v tejto súvislosti spoluautor štúdie Matúš Baliak z ISP.

Zo zistení systematického sledovania uplatnenia absolventov ďalej vyplýva, že 12 mesiacov po ukončení štúdia, teda v júni 2021, 58,5 percenta absolventov stredných škôl pokračovalo v štúdiu. Ďalších 25,7 percenta si našlo prácu, 8,1 percenta bolo evidovaných ako uchádzači o zamestnanie a zhruba 5,1 percenta sa nachádzalo mimo evidencie slovenských úradov. Zhodne 1,3 percenta odišlo pracovať do zahraničia a nastúpilo na materskú, prípadne rodičovskú dovolenku.

Absolventi duálneho vzdelávania, ktorí nepokračovali v štúdiu, dosiahli rok od absolvovania štúdia výrazne vyššiu mieru zamestnanosti. V porovnaní s ich spolužiakmi mimo duálneho vzdelávania je vyššie aj ich mzdové ohodnotenie.

Priemerná hrubá mesačná mzda absolventov ročníka 2019/2020 za prvý polrok roku 2021 dosiahla 995 eur. Ich mediánová hrubá mzda dosiahla za rovnaké obdobie 922 eur. S výnimkou vyššieho odborného vzdelania mužskí absolventi zarábali viac ako absolventky v rámci rovnakého stupňa vzdelania. Rozdiely v priemernej mesačnej mzde medzi mužmi a ženami s rovnakým dosiahnutým stupňom vzdelania sa pohybovali rádovo v desiatkach eur. Vyššie priemerné mzdy boli na západe Slovenska, a to najmä v Bratislavskom kraji.

"Absolventi sa postupom času stále viac udomácňujú na trhu práce, čo potvrdzuje aj rastúca zamestnanosť. Napriek sťaženým podmienkam v čase vstupu na trh práce sa absolventský ročník 2019/2020 dokázal do značnej miery vyrovnať s vypuknutím pandémie," dodal spoluautor štúdie Matěj Bělín z ISP. Výsledky vyplývajú z analýzy dát o 44.624 absolventoch stredných škôl z ročníka 2019/2020.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila