Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.06.2022 07:00 | Správy
Foto

Herečka Zita Furková: Neverila som, že história 2. svetovej vojny sa môže opakovať

Stretli sme sa pár dní pred predstavením Jeden nemecký život. Herečka Zita Furková (82) priznáva, že hra sa stala realitou dneška.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Uvedomuje si hrôzu, ktorá na nás číha aj dnes. Keďže patrí k tým, ktorí zažili vojnu, verí, že diváci si uvedomia posolstvo, ktoré hra prináša. Legenda slovenského divadelníctva s povzdychom vraví, že nechce byť sentimentálna, ale dobre vraj už bolo. Napriek tomu žije rada a je šťastná!

Vo februári, v deň, keď sa začal rusko-ukrajinský konflikt, ste premiérovali hru Jeden nemecký život. Ako ste prežívali príbeh Brunhildy Pomselovej - sekretárky ministra propagandy Josepha Goebbelsa? Nachádzate v príbehu paralelu s dnešným svetom vysokej politiky?

Skúšobné obdobie sme mali prerušované pandémiou a 24. februára, v deň verejnej generálky, Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. Hra Jeden nemecký život sa stala realitou dneška. Uvedomila som si tú hrôzu a neverila som, že história 2. svetovej vojny sa môže opakovať, že sa toho vôbec dožijem. Paralel z toho obdobia dnes máme veľa. Najmä neistoty v našej spoločnosti, spočívajúcej v hádkach politikov, čo ovplyvňuje našu psychiku.

Hlavná postava Brunhilda ako 102-ročná poskytla niekoľkohodinový rozhovor a ten sa stal podkladom pre dokumentárny film, ktorý prelomil jej 70-ročné mlčanie. To bolo inšpiráciou pre dramatika Christophera Hamptona pre napísanie hry. Čím vás ako herečku inšpirovala postava Brunhildy?

Presne tým istým ako dramatika pri napísaní tejto hry - fascinovaná som jej živosťou, humorom, ale najmä určitým tajomstvom zistenia, keď hovorí pravdu, že nevedela nič o dianí, politike, napriek tomu, že bola sekretárkou Goebbelsa, jedného z najväčších nacistov Tretej ríše. Je to jedna z mnohých žien tej doby, veľmi príbuznej tej dobe našej.

V čom vidíte dnešnú príbuznosť Brunhildy ako človeka?

Je to egoizmus, chamtivosť, peniaze, prospech, radosť z kariéry... Obnažujem v nej všetky pocity človeka. Brunhilda patrí k voličskej základni, k ľuďom nám veľmi podobným, čo slepo dôverujú politikom. Až ku koncu života si sype popol na hlavu a vraví: „Hlúpi ľudia idú za nesprávnymi vodcami a potom tí istí, ako aj ostatní musíme za to platiť. Ľudia sú ľahostajní...“ To je posolstvo aj pre našu dobu.

Hru ste skúšali počas pandémie. V čom sa líšila príprava predstavenia?

Pandémiu sme ani tak nevnímali, pretože sme skúšali v malom kolektíve. Režisérka Alenka Weisel Lelková má úžasný zmysel pre autenticitu, Andrejka Dömeová dramaturgicky výborne upravila text, prinášala informácie k téme. Šepkárka Daša Lapošová dôsledným sledovaním textu dáva istotu a moje mladé alter ego, pohybovo náročné, výborne stvárňuje mladá poslucháčka herectva Miška Trokanová. Boli to skúšky, ktoré vo mne zanechali dobrý pocit a radosť z tvorby. Hru môžu diváci vidieť najbližšie 2. júla v divadle Astorka v Štúdiu 2 na Mickiewiczovej ulici 2.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!