Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2022 00:00 | PR články
PR článok

Aj u nás viete nakúpiť zdravšie vďaka jednoduchej pomôcke

Všímate si údaje na etiketách potravín? Ak sa pri nákupe zameriate na Nutri-Score, môžete si z chuťovo podobných výrobkov vybrať ten, ktorý viac vyhovuje zásadám zdravej životosprávy.

Problémy s obezitou, cukrovkou či srdcovo-cievnymi chorobami sú čoraz rozšírenejšie, čo okrem iného negatívne vplýva na kvalitu života Slovákov. V porovnaní s európskym priemerom žijeme o 4 roky kratšie, a to aj v dôsledku chronických ochorení, súvisiacich so stravovacími návykmi.

Strácate sa v etiketách?

Súčasný systém označovania potravín, v rámci ktorého sú na zadnej strane obalu podrobne rozpísané výživové hodnoty, sa medzi odborníkmi považuje za ťažko pochopiteľný.

Európska komisia v snahe o zlepšenie zdravia obyvateľstva okrem iného plánuje do konca roka 2022 zaviesť záväzné odporúčania na označovanie potravín, a to umiestnením loga na prednú stranu obalov, kde je pre zákazníkov dobre viditeľné a zároveň ľahko pochopiteľné.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Všímajte si Nutri-Score

Horúcim kandidátom na takéto moderné značenie nutričnej hodnoty výrobkov je práve Nutri-Score, ktorý sa už používa vo Francúzsku, Nemecku, Španielsku, Holandsku a ďalších krajinách EÚ.

Hlavným cieľom Nutri-Score je uľahčiť spotrebiteľom nákupy v súlade so zásadami zdravej výživy a stravovania.
Funguje na základe presného algoritmu, ktorý potravinám prideľuje bodové skóre na základe obsahu nutričných zložiek na 100 gramov produktu či 100 mililitrov nápoja.
Podľa výsledku zaraďuje potraviny do celkovo piatich hodnotových tried, označených od zeleného A po tmavooranžové E, pričom A označuje nutrične najvýhodnejšie potraviny.
Zatiaľ je jeho používanie dobrovoľné.
Na Slovensku začala označenie Nutri-Score medzi prvými používať spoločnosť Kaufland, ktorá ho umiestňuje na výrobky svojich privátnych značiek, ako napr. K-take it veggie, K-Free, K-Bio, K-Classic i ďalších.

„Zavedením označenia Nutri-Score do praxe podporujeme zdravý životný štýl našich zákazníkov,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland a dodáva: „Chceme byť nápomocní pri zorientovaní sa na trhu s potravinami. Nutri-Score je správna voľba pre všetkých, ktorým záleží na nutrične vyváženom stravovaní.“

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Podporujú ho aj odborníci

Medzinárodná porovnávacia štúdia, ktorá skúmala vplyv piatich rôznych systémov (Front of Pack Labeling, FOPL) na obsah nákupného košíka vyše 12.000 ľudí v 12 rôznych štátoch, potvrdila, že Nutri-Score motivuje spotrebiteľov k nákupu zdravších potravín.

Výskumníci pripravili tri kategórie produktov - pizza, koláče a cereálie – a účastníci štúdie si následne vyberali medzi produktami s rôznymi informačnými nálepkami, ako aj z kontrolnej skupiny bez označenia. Najlepšie výsledky dosiahli práve produkty s logom Nutri-Score. Označenie je možné nájsť na výrobkoch všetkých cenových kategórií, preto dobre funguje aj u ľudí s nižším príjmom.

Podľa slov Chantal Juliovej, francúzskej výskumníčky výživy a epidemiológie, môže zavedenie systému Nutri-Score viesť k trojpercentnému zníženiu v počte úmrtí, súvisiacich so stravovacími návykmi. Vzhľadom na to, že predstavuje len jedno z opatrení, ide o veľmi dobrý výsledok.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?