Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2022 20:58 | Ukrajina vojenský konflikt

Rázne rozhodnutie: Kontroverzný sovietsky maršal už nie je čestným občanom Prahy

Sovietsky maršal Ivan Konev už nie je čestným občanom Prahy. Rozhodli o tom vo štvrtok zastupitelia českého hlavného mesta.

Dôvodom sú niektoré jeho problematické činy vrátane bombardovania Mladej Boleslavi tesne po druhej svetovej vojne alebo podiel na krvavom potlačení protestov v Maďarsku. Konev sa ako vojvodca zúčastnil na oslobodení Prahy, časti Poľska, Sliezska a Saska spod nacistickej okupácie. Viedol však tiež potlačenie protisovietskeho povstania v Maďarsku v roku 1956, keď zomreli tisícky civilistov. V rokoch 1961-62 pôsobil v Berlíne, kde vtedy došlo k výstavbe Berlínskeho múru.

Podľa pražského primátora Zdeňka Hřiba vyšli postupom času najavo skutočnosti, pre ktoré podľa neho nebol Konev čestným človekom. "Preto nemôže byť ani čestným občanom," vyhlásil Hřib, ktorého cituje spravodajský webový portál iDNES.cz. Za odobratie čestného občianstva Konevovi zahlasovali 9. mája členovia mestskej rady, ich zámer teraz schválili aj zastupitelia. "Zastával vyhranené ideologické postoje; nesúhlasil napríklad s rozhodnutím Nikitu Chruščova kritizovať Stalinove zločiny a odsúdiť kult jeho osobnosti. V reakcii na demokratizačné snahy zamýšľal vojensky zasiahnuť v októbri 1956 aj v Poľsku," píše sa v dokumente, ktorý vo štvrtok schválili zastupitelia českej metropoly.

Konev sa stal čestným občanom Prahy 6. júna 1945. Udelenie čestného občianstva je však podľa vyjadrenia pražského magistrátu nutné vnímať v dobovom kontexte a s ohľadom na ďalší historický vývoj v bývalom Česko-Slovensku, keď bol oficiálne povolený jediný výklad udalostí a niektoré fakty boli potláčané či zamlčované. Medzi nimi bolo napríklad to, že vojsko vedené Konevom prišlo do Prahy až po uzavretí dohody medzi pražskými povstalcami a vedením nemeckej nacistickej posádky o odchode z mesta. Konev tiež rozhodol o bombardovaní Mladej Boleslavi 9. mája 1945, teda deň po konci vojny. Zomrelo vtedy 148 miestnych obyvateľov vrátane detí.

Otázkou osoby Koneva a jeho života sa pražský magistrát, ako aj niektoré radnice zaoberajú už niekoľko uplynulých rokov. Praha 6 nechala predvlani odstrániť jeho sochu z Námestia Interbrigády v štvrti Bubeneč a žižkovská radnica chce premenovať Konevovu ulicu po Karlovi Hartigovi, prvom starostovi štvrti Žižkov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?