Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2022 22:57 | Správy | Zahraničné správy

Inštitút medzinárodných financií šokuje: Globálny dlh dosahuje rekordné hodnoty!

Globálny dlh v 1. štvrťroku 2022 vzrástol na rekordných viac ako 305 biliónov USD (289,79 bilióna eur), zatiaľ čo pomer celkového dlhu k produkcii klesol.

Vyplýva to z najnovších údajov Inštitútu medzinárodných financií (IIF).

Podľa IIF dve najväčšie svetové ekonomiky, USA a Číny, si v 1. štvrťroku požičali najviac. Konkrétne, čínsky dlh sa za prvé tri mesiace 2022 zvýšil o 2,5 bilióna USD a dlh Spojených štátov stúpol o 1,5 bilióna USD, zatiaľ čo celkový dlh v eurozóne klesol už tretí štvrťrok po sebe.

Analýza IIF ukázala, že mnohé krajiny, rozvíjajúce sa aj vyspelé, vstupujú do cyklu sprísňovania menovej politiky na čele s americkým Federálnym rezervným systémom (Fed). Ich cieľom je obmedziť inflačné tlaky, ale vyššie náklady na pôžičky zhoršia zraniteľnosť voči dlhu, a to najmä v prípade rozvíjajúcich sa trhov, ktoré majú menej diverzifikovanú investorskú základňu, konštatuje v správe IIF.

Firemné a vládne pôžičky boli najväčšími zdrojmi nárastu dlhu, pričom dlh firiem mimo finančného sektora vzrástol nad 236 biliónov USD, čo je o približne 40 biliónov USD viac ako pred dvomi rokmi, keď vypukla pandémia ochorenia COVID-19. Vládny dlh v tom istom období rástol pomalšie, no s rastom nákladov na pôžičky zostávajú súvahy štátov pod tlakom.

"Vzhľadom na to, že potreby vládneho financovania stále výrazne prekračujú úroveň pred pandémiou, vyššie a nestálejšie ceny komodít by mohli prinútiť niektoré krajiny k ešte väčšiemu zvýšeniu verejných výdavkov, aby zabránili sociálnym nepokojom," uviedol IIF. "To môže byť obzvlášť ťažké pre rozvíjajúce sa trhy, ktoré majú menší fiškálny priestor."

Pomer globálneho dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP) v sledovanom období klesol na 348 %, čo je asi 15 percentuálnych bodov pod rekordom spred roka, pričom výrazné zlepšenie zaznamenali krajiny Európskej únie. Vietnam, Thajsko a Kórea, naopak, zaznamenali najväčšie zvýšenie tohto ukazovateľa, uviedol IIF.

"Očakáva sa, že hospodársky rast sa v tomto roku výrazne spomalí, čo bude mať nepriaznivé dôsledky na dynamiku dlhu," uvádza sa v správe IIF. "V dôsledku prísnych obmedzení v Číne a prísnejších globálnych podmienok financovania, očakávané spomalenie ekonomiky pravdepodobne obmedzí alebo dokonca zvráti trend znižovania globálneho dlhu," dodal inštitút.

(1 EUR = 1,0525 USD)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!