Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2022 14:31 | Správy | Zahraničné správy

Nemci v pozore: Ekonomika v problémoch, aké dlho nezažila

Nemeckej ekonomike hrozí, že tento rok klesne takmer o 2 %, ak vojna na Ukrajine eskaluje a embargo na ruské uhlie, ropu a plyn zasiahne dodávateľov energií a priemysel. Uviedla to v piatok centrálna banka Bundesbank.

Nemecká centrálna banka vo svojej mesačnej správe odhadla, že embargo na ruské fosílne palivá povedie k zníženiu výkonu ekonomiky o približne 5 percentuálnych bodov v porovnaní s marcovým základom.

A aj keď by v nasledujúcich rokoch mali byť tieto straty o niečo menšie, najmä ak budú ruské dodávky energie postupne nahradené a prídelový efekt sa zmierni, aktivita v roku 2024 bude stále výrazne nižšia ako pri predchádzajúcich odhadoch.

Experti majú stále problémy s presnejšími odhadmi ekonomického vplyvu vojny na Európu. Existuje totiž veľké riziko, že eskalácia ruského útoku na Ukrajinu prinesie ďalšie sprísnenie sankcií a protisankcie, pričom najväčší vplyv na rast bude mať úplný zákaz dovozu energií.

Výskumné ústavy, ktoré radia nemeckej vláde, minulý týždeň uviedli, že takýto krok bude stáť najväčšiu európsku ekonomiku v priebehu nasledujúcich dvoch rokov približne 220 miliárd eur, čo je ekvivalent 6,5 % jej ročnej produkcie.

Bundesbanka odhaduje, že najhoršie škody spôsobia vyššie náklady na komodity. Jej dva hlavné modely sa v krátkodobom časovom horizonte navzájom dopĺňajú, takže ich zistenia možno spojiť a ukázať tak plný vplyv vojny.

Tieto modely predpokladajú, že boje sa zintenzívnia, ale zostanú obmedzené na Ukrajinu. Zahŕňajú aj embargo na fosílne palivá, prudký nárast ceny ropnej zmesi Brent nad 170 USD za barel, výrazné zvýšenie cien uhlia a plynu a mierne zvýšenie cien neenergetických komodít.

Banka vychádza z predpokladu, že zákaz dovozu (ruských fosílnych palív) zostane v platnosti do roku 2024 a zvažuje pritom zmeny v ponuke a dopyte na celom svete. Dôsledky akéhokoľvek narušenia finančného trhu však nie sú zahrnuté v jej odhade, a aj fiškálny stimul by mohol byť výrazne silnejší, než sa v súčasnosti očakáva, ak sa kríza zintenzívni.

Nemecká centrálna banka tiež predpovedá, že výkon ekonomiky eurozóny bude v tomto roku o 1,75 % nižší ako 3,7 %, s ktorými počíta Európska centrálna banka v marcovom odhade. Podobne to bude aj v nasledujúcom roku, pričom až v roku 2024 predpovedá zmiernenie vplyvu vojny na ekonomiku. Bundesbank na rozdiel od ECB nezverejňuje štvrťročné projekcie.

Jej prognóza z decembra predpokladala rast ekonomiky Nemecka na úrovni 4,2 % v tomto roku, 3,2 % v roku 2023 a 0,9 % v roku 2024. Inflácia sa mala spomaliť na niečo vyše 2 % z 3,6 %. Cenové tlaky sa však od decembra zintenzívnili, zatiaľ čo rast nemeckej ekonomiky zoslabol.

Bundesbank vo svojej správe odhaduje, že inflácia v tomto roku by mohla byť o 1,5 percentuálneho bodu vyššia ako jej interná prognóza z marca. Cenové tlaky v roku 2023 by mohli byť 2 percentuálne body nad základnou úrovňou.

Nemecká ekonomika podľa Bundesbank v 1. štvrťroku „viac-menej stagnovala“. Banka dodala, že ekonomické dôsledky vojny na Ukrajine sú neisté a závisia od ďalšieho vývoja situácie. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Černák vyhlásil, že je pripravený na život vonku a chcel by ho dožiť plnohodnotne.
Foto
Obmäkčí Černák súd príbehom o mame, charite a náprave? Opúšťal sa takmer pol hodiny: Čo ho má dostať na slobodu!
Foto
Bývalý reprezentant sa obul do Čechov, ale rýpol si aj do nás: Ročník Slovákov 2006 je suverénne najslabší
Nehoda pri bratislavských Vajnoroch.
Havária pri Vajnoroch: Vodič sa s autom prevrátil! Pozor, môže za to BEŽNÁ vec
NAKA mala zatknúť celkovo štyri podozrivé osoby.
Zvláštny prenájom techniky v Košickom kraji: Polícia začala trestné stíhanie
Flašík s rakovinou bojoval dlhé roky.
Flašíka († 66) zabila rakovina, ktorú je ťažké diagnostikovať: Spoznajte jej PRÍZNAKY!
(ilustračné foto)
Opitý mladík bez vodičáku sadol do cudzieho auta: Naštartoval a ZBABRAL všetko, čo sa dalo
Letisko si pripomenulo výročie úmrtia generála M. R. Štefánika
Foto
Milan Rastislav Štefánik zomrel pred 105 rokmi: Dojemné, čo spravili na letisku v Bratislave
Polícia pátra po 29-ročnej Marcele Síkeľovej z Kysuckého Nového Mesta
Foto
Marcela má ísť do basy, záhadne zmizla: Aha, čo má bruneta na rováši! Ak ju uvidíte, volajte políciu
Pre údržbu je uzavretá časť diaľnice D1 a tunel Prešov. (Ilustračná fotografia)
Na diaľnici D1 pokračuje oprava vozovky: Prehľad dopravných obmedzení
Foto
Český hokej oplakáva náhlu smrť brankára († 35), bol otcom dvoch detí
Rodinné peklo v Levoči! Muž sa vyhrážal žene a dcére: Vyhodím vás z balkóna, pozabíjam vás!
Vozidlo Záchrannej zdravotnej služby.
V bytovke v okrese Poltár vybuchla plynová bomba: Zasahujú všetky záchranné zložky