Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.04.2022 06:06 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideo

Vojna na Ukrajine: Európska únia schválila ďalší balík sankcií

Krvavé boje na Ukrajine pokračujú 43. dňom. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Západ, aby sa dohodol na embargu na ruskú ropu. V garáži v ukrajinskom meste Hostomeľ bolo objavených 11 tiel. Celú situáciu sme pre vás mapovali v ONLINE prenose.

Fotogaléria
20
fotiek v galérii

2:00 Štvrtkový ONLINE prenos skončil. Nové informácie vám prinesieme opäť v piatok ráno.

1:20 V prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny zahynulo od začiatku vojny už 5000 civilistov, tvrdí samozvaný nový primátor tohto mesta Kosťantyn Ivaščenko, ktorého podporuje Rusko. TASR túto informáciu prezvala od agentúry AFP.

00:25 Predseda Európskej rady Charles Michel vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter uviedol, že šéf európskej diplomacie Josep Borrell navrhol navýšiť vojenskú pomoc pre Ukrajinu o ďalších 500 miliónov eur. Tento krok musí ešte schváliť 27 členských krajín EÚ. "Po rýchlom schválení sa (suma) poskytnutej podpory EÚ na vojenské vybavenie pre Ukrajinu zvýši na 1,5 miliardy eur," napísal Michel na Twitteri.

 

 

23:48 Nemecká vláda poskytne pre tento rok spolkovým krajinám dve miliardy eur na ukrajinských utečencov, ktorí navyše od 1. júna získajú prístup k základnému sociálnemu poisteniu. Dnes to po rokovaní s krajinskými premiérmi povedal kancelár Olaf Scholz.

23:47 Situácia v meste Borodjanka pri Kyjeve je podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ešte "výrazne strašnejšia" ako v neďalekej Buči, kde podľa ukrajinských a západných predstaviteľov ruské okupačné vojská spáchali masakre civilistov.

23:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval Cyprus, aby uzavrel svoje prístavy pre všetky ruské súkromné jachty a odobral Rusom takzvané "zlaté pasy", ktoré im zaistili dvojaké občianstvo. TASR informuje na základe správy agentúr Reuters a AFP. "Prosím, uzatvorte cyperské prístavy pre všetky ruské lode. Toto rozhodnutie musí byť prijaté v spolupráci s Európskou úniou," apeloval Zelenskyj na poslancov cyperského parlamentu prostredníctvom videospojenia. Pred budovou parlamentu sa počas zasadnutia konal protest proti ruskej vojenskej ofenzíve na Ukrajine.

"Stop ruským zlatým pasom, dvojakému občianstvu. S výnimkou tých (osôb), ktoré preukázateľne nepoškodzujú Ukrajinu," povedal Zelenskyj. Ukrajinský prezident zdôraznil, že Cyprus – tradične blízky priateľ Ruska – má nástroje na vytvorenie nátlaku na Moskvu.

23:19 Britská hudobná skupina Pink Floyd zložila novú pieseň, prvú od roku 1994, a to na podporu Ukrajiny, brániacu sa pred útokom Ruska. Skladba "Hey, Hey, Rise up!" (Hej, hej, povstaň!) má poslúžiť na zhromaždenie prostriedkov na humanitárne účely, uviedla agentúra AFP.

22:55 Z oblastí bojov na Ukrajine sa vo štvrtok podarilo evakuovať 4676 ľudí, uviedla podľa denníka Ukrajinska pravda vicepremiérka Iryna Vereščuková. Viac ako 1200 obyvateľov sa podarilo previezť do Záporožia z ruskými jednotkami obliehaného Mariupolu.

22:39 Piaty balík protiruských sankcií, na ktorom sa po dvoch dňoch rokovaní dohodli vo štvrtok večer veľvyslanci členských krajín pri EÚ, bude v pondelok odobrený aj na úrovni ministrov zahraničných vecí. Podľa spravodajcu TASR to uviedol šéf českej diplomacie Jan Lipavský po skončení rokovania diplomatov členských krajín NATO. Lipavský zdôraznil, že Únia musí robiť všetko pre to, aby prestala sponzorovať Putinovu "barbarskú" vojnu proti Ukrajine.

22:14 Čierna Hora označila štyroch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Podgorici za nežiaduce osoby. Informovalo o tom ministerstvo zahraničia balkánskej krajiny, podľa ktorého rozhodnutie o vyhostení padlo na základe odporúčaní bezpečnostných zložiek. Moskva dnes naopak vyzvala írskeho veľvyslanca na odchod dvoch diplomatov.

21:47 Kremeľ vyjadril vo štvrtok poľutovanie nad rozhodnutím Valného zhromaždenia OSN pozastaviť Rusku členstvo v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) v dôsledku jeho agresie voči Ukrajine. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zároveň priznal, že počas vojny už prišlo o život veľa ruských vojakov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Zarmútilo nás to," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore pre britskú stanicu Sky News v reakcii na pozastavenie členstva Ruska v UNHRC. "Budeme naďalej brániť naše záujmy za pomoci všetkých dostupných právnych prostriedkov," dodal Peskov.

21:33 Telá dovedna 26 ľudí objavili pod dvoma zničenými budovami v ukrajinskom meste Boroďanka ležiacom v Kyjevskej oblasti. Uviedla to vo štvrtok ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, informuje stanica Sky News. Prokurátorka však nepriblížila, či ukrajinské úrady určili príčinu úmrtí zmienených obetí. Ukrajinské úrady začali Boroďanku prehľadávať po odsune ruských vojakov, pripomína denník The Guardian.

21:24 Členské štáty Európskej únie schválili vo štvrtok v poradí už piaty balík protiruských sankcií, medzi ktoré patrí aj zákaz dovozu uhlia z Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

21:14 Lotyšsko prestane vydávať ruským a bieloruským štátnym príslušníkom takzvané zlaté pasy, vďaka ktorým mohli investori z krajín mimo EÚ získať povolenie na pobyt a neskôr aj štátne občianstvo. Novelu zákona vo štvrtok schválil lotyšský parlament. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Krajina taktiež pozastavila vydávanie dočasných povolení na pobyt pre Rusov a Bielorusov. Zákaz potrvá do 30. júna 2023 a netýka sa tých, ktorí o povolenie na pobyt žiadajú pre pracovné, študijné či rodinné účely.

20:44 Starosta ukrajinského mesta Dnipro vo štvrtok vyzval ženy, deti a seniorov, aby odišli z mesta. Dôvodom je očakávané zintenzívnenie bojov na východe krajiny. TASR správu prevzala od agentúry Reuters a televízie Sky News. Podobné varovanie vydali miestne orgány aj v Luhanskej oblasti, pričom naliehali na občanov, aby odišli do bezpečia, kým je čas.

20:34 Ruské jednotky pravdepodobne páchajú podobné "zverstvá" ako v Buči pri Kyjeve aj v iných častiach Ukrajiny. Vo štvrtok to po zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie v Bruseli uviedol šéf americkej diplomacie Antony Blinken. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

20:14 Snemovňa reprezentantov Kongresu USA vo štvrtok v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu schválila zrušenie normálnych obchodných vzťahov s Ruskom a zákaz dovozu ruskej ropy. Snemovňa obidva návrhy odsúhlasila krátko po tom, ako ich jednomyseľne odobril Senát. Návrhy oboch zákonov ešte musí podpísať americký prezident Joe Biden.

20:11 Európsky parlament (EP) vo štvrtok schválil nariadenie umožňujúce okamžité uvoľnenie 3,4 miliardy eur pre štáty EÚ, ktoré poskytli útočisko ľuďom z Ukrajiny utekajúcim pred ruskou agresiou. Prijatie naliehavých podporných opatrení pre krajiny eurobloku, ktoré prijímajú utečencov z Ukrajiny, nadväzuje na rozhodnutie europoslancov z minulého týždňa o presmerovaní prostriedkov z azylového a kohézneho fondu do krajín EÚ, ktoré prichýlili utečencov.

19:57 Litovský veľvyslanec na Ukrajine Valdemaras Sarapinas sa vo štvrtok vrátil do Kyjeva po tom, ako sa ruské jednotky stiahli z okolia hlavného mesta. TASR prevzala správu od agentúry AFP. "Politická a morálna podpora je pre Ukrajincov veľmi dôležitá," povedal litovský veľvyslanec pri návrate na ambasádu v Kyjeve.

19:40 Slovensko a Česká republika pozorne vnímajú diskusie vo Fínsku a Švédsku o možnom podaní žiadosti o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Vo štvrtok to v Bruseli po skončení dvojdňového zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO uviedli šéfovia slovenskej a českej diplomacie Ivan Korčok a Jan Lipavský, informuje spravodajca TASR.

19:28 Ulica v Budapešti, na ktorej sídli veľvyslanectvo Ruskej federácie, nebude premenovaná. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na vyjadrenie Tamása Soproniho, starostu mestskej časti Terézváros, ktorý zdôraznil, že by to nikomu nepomohlo.

K takémuto premenovaniu pristúpili v ostatnom čase na žiadosť ukrajinského rezortu diplomacie a na protest proti ruskej agresii na Ukrajine viaceré európske mestá.

19:13 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov odhlasovalo zrušenie členstva Ruska v rade OSN pre ľudské práva pre obvinenia z hrôzostrašných porušení ľudských práv ruskými vojakmi na Ukrajine, ktoré USA a Ukrajina označili za rovnajúce sa vojnovým zločinom. Za vylúčenie Ruska hlasovalo 93 štátov, proti bolo 24 a 58 krajín sa zdržalo hlasovania.

19:02 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odmietol vo štvrtok novinárom prezradiť podrobnosti o dodávkach vojenskej pomoci Ukrajine, ktoré sú súčasťou nového balíka pomoci. Zároveň opäť zdôraznil, že vojna môže potrvať ešte niekoľko rokov. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

18:40 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na twitteri privítal prerušenie ruského členstva v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC). Rezolúciu dnes kvôli správam o vraždení civilistov na Ukrajine podporilo 93 krajín, 24 bolo proti a ďalších 58 sa zdržalo. "Vojnoví zločinci nemajú v orgánoch OSN zameraných na ochranu ľudských práv čo robiť. Ďakujeme všetkým členským štátom, ktoré podporili príslušnú rezolúciu Valného zhromaždenia OSN a zvolili správnu stranu dejín," napísal na twitteri šéf ukrajinskej diplomacie.

18:37 Mnohí Ukrajinci sa v poslednom období vracajú zo zahraničia domov, a to napriek pokračujúcej ruskej invázii. Len za uplynulú nedeľu vstúpilo na územie Ukrajiny 22 000 jej občanov. Vo štvrtok o tom informovala ukrajinská pohraničná stráž. TASR správu prevzala z americkej televízie NBC. Na Ukrajinu sa vracajú najmä ženy s deťmi, pričom ich počet začal narastať koncom marca. Niektorí utečenci tvrdia, že radšej budú so svojimi rodinami žiť v podzemnom kryte, než aby čelili neistote v cudzej krajine. Iným sa zas minuli peniaze či nemajú kam ísť. Ďalší sa vracajú domov, aby pomohli s útekom svojim starším príbuzným, ktorým sa krajinu nepodarilo opustiť.

Odborníci na migráciu a utečencov hovoria, že takéto správanie nie je neobvyklé, no zvyčajne poukazuje na nedostatočnú pomoc zo strany humanitárnych a vládnych inštitúcií v hostiteľských krajinách. Dodávajú, že niektorých utečencov mohli povzbudiť nedávne bojové úspechy ukrajinskej armády, čo v nich mohlo vyvolať pocity stabilnejšej situácie doma.

18:31 Americký Senát vo štvrtok v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu jednomyseľne odhlasoval zrušenie normálnych obchodných vzťahov s Ruskom a zákaz dovozu ruskej ropy. Zákonodarcovia podporili obidva návrhy zákonov, ale trvalo im to týždne, keďže pracovali na konečných detailoch. Očakáva sa, že obidva návrhy ešte vo štvrtok schváli Snemovňa reprezentantov a potom ich podpíše prezident Joe Biden.

18:23 Ochrankár z britského veľvyslanectva v Berlíne poprel, že by vykonával špionáž pre Rusko. Brit David Smith sa vo štvrtok postavil pred Westminsterský magistrátny súd v Londýne, kde poprel vinu v deviatich bodoch obžaloby, ktorú voči nemu vzniesli na základe porušenia zákona o štátnych tajomstvách. Päťdesiatsedemročný muž je okrem iného obvinený zo zbierania informácií na veľvyslanectve a odovzdávania ich osobe, o ktorej sa predpokladá, že bola zástupcom Ruska. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že najbližšie by sa mal muž postaviť 13. apríla pred trestný súd Old Bailey.

18:20 Vojna na Ukrajine má širšie medzinárodné dopady a na agresiu Ruska reagujú aj krajiny mimo Severoatlantickej aliancie či EÚ. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok pripomenul, že na rokovaniach sa okrem ministrov z 30 členských krajín Aliancie už tradične zúčastnili aj ich rezortní kolegovia z Fínska a Švédska, ako aj ministri zahraničných vecí krajín ašpirujúcich na členstvo v NATO (Gruzínska a Ukrajiny) a mimoriadne sa aj šéfovia diplomacií partnerských krajín Aliancie - Austrálie, Japonska, Južnej Kórey a Nového Zélandu. "Už samotný fakt, že do Bruselu prišli zástupcovia týchto krajín, je silný odkaz toho, že vojna, ktorá prebieha na Ukrajine, v Európe, sa ani zďaleka netýka len Aliancie a EÚ, ale aj vzdialenejších krajín, ktoré vidia, že dopad vojny je globálny," povedal Korčok.

18:18 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) pozastavilo vo štvrtok členstvo Ruska v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC). TASR túto informáciu prevzala od spravodajskej stanice Sky News.

18:06 Krajiny Severoatlantickej aliancie musia byť pripravené pomôcť Ukrajine aj s dodávkami modernejších zbraní, nielen tých sovietskeho typu. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok po skončení dvojdňového rokovania ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli, informuje spravodajca TASR. "V každom prípade Aliancia pochopila apel Dmytra Kulebu a nebude stáť bokom. Už doteraz to, že Ukrajina je schopná sa brániť, je aj vďaka vojenskej pomoci, ktorá ide z mnohých členských štátov," povedal Korčok.

17:54 Návrh Európskej únie (EÚ) na zákaz dovozu uhlia z Ruska nadobudne plnú účinnosť až v auguste, o mesiac neskôr, ako sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNBC, ktorá sa odvoláva na dva zdroje. Európska komisia tento týždeň navrhla zákaz dovozu uhlia z Ruska po nahromadení dôkazov o zverstvách, ktoré spáchali ruskí vojaci v ukrajinskom meste Buča a ďalších oblastiach. Pôvodný plán počítal s postupným ukončením dovozu uhlia do troch mesiacov, povedal pre CNBC predstaviteľ EÚ, ktorý si neželal byť menovaný pre citlivosť rokovaní. Dodal však, že toto obdobie sa predĺžilo na štyri mesiace, takže zákaz začne v plnom rozsahu platiť až v auguste. Ktorá krajina lobovala za zmenu?

17:26 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba od novinárov dostal otázku o videu šíriacom sa na sociálnych sieťach, ktoré údajne zachytáva, ako ukrajinskí vojaci zabili ruského zajatca. Minister pripustil, že počas vojny môže aj na strane ukrajinských síl dôjsť k takýmto "izolovaným incidentom". Ukrajinská armáda sa však "riadi pravidlami vedenia vojny" a ich prípadné porušenia budú vyšetrené, dodal.

17:21 Švajčiarsko doteraz zmrazilo v rámci sankcií proti Rusku fondy a aktíva v hodnote približne 7,5 miliardy švajčiarskych frankov (7,36 miliardy eur). Dôvodom je invázia Moskvy na Ukrajinu, uviedol vo štvrtok predstaviteľ Štátneho sekretariátu pre hospodárske záležitosti (SECO) Erwin Bollinger. Aktíva zahŕňajú peniaze na zmrazených bankových účtoch a nehnuteľnosti v štyroch švajčiarskych kantónoch, povedal Bollinger na tlačovej konferencii. Kantóny však nemenoval. Švajčiarsko sa odklonilo od tradičnej neutrality a 28. februára prijalo sankcie Európskej únie (EÚ) proti Rusku, pričom postupne zavádza aj ďalšie sankcie EÚ.

17:14 Námestník českého ministra zahraničia Martin Dvořák chargé d'affaires Číny v ČR Čangovi Mao-mingovi povedal, že podpora Ruska v konflikte s Ukrajinou by mala vplyv na vzťahy Európskej únie s Čínou. Ministerstvo zahraničia to uviedlo na twitteri. Čang Mao-ming podľa úradu Dvořáka opakovane uistil, že Rusko nie je spojencom Číny.

17:10 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v reakcii na vojnu na Ukrajine vo štvrtok pozastavila export pre tri ruské letecké spoločnosti. Ministerstvo obchodu USA uviedlo, že tento krok nedovolí, aby leteckí prepravcovia Aeroflot, Utair a Azur Air dostávali tovary z USA vrátane dielcov, ktoré sú potrebné na údržbu lietadiel. „Tieto reštrikcie sú významné, pretože je, samozrejme, ťažké pokračovať v lietaní, ak nemôžete robiť údržbu svojich lietadiel," povedal novinárom Matthew Axelrod, námestník ministra obchodu pre export.

16:56 Zábery z ukrajinského mesta Buča a iných oblastí neďaleko Kyjeva, kde po stiahnutí sa ruských vojsk našli ukrajinské orgány telá mŕtvych civilistov, narušili pozitívnu atmosféru, ktorá panovala po nedávnych rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou. Vo štvrtok to po zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie v Bruseli uviedol šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu. TASR prevzala správu od agentúry AFP. Čavušoglu povedal, že "zábery z Buče, Irpiňa a iných oblastí sú neakceptovateľné". Je však presvedčený, že mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom budú pokračovať, pravdepodobne opäť v Turecku.

16:53 Vybudovanie plynovodu z východného Stredomoria do Európy ako alternatívy k ruskej energii by bolo príliš drahé a trvalo by príliš dlho, povedala vo štvrtok vysoká americká diplomatka Victoria Nulandová. Plány na plynovod EastMed, ktorý by prepravoval zemný plyn z izraelských vôd do Európy cez Cyprus a Grécko, boli oznámené v roku 2016 a bolo už podpísaných niekoľko dohôd. Tieto tri štáty si dali za cieľ dokončiť projekt v hodnote 6 miliárd eur do roku 2025, ale doposiaľ nebolo zabezpečené žiadne financovanie.

16:47 Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., (ZSSK) upravuje mimoriadne vlaky z Čopu do Košíc, od piatka 8. apríla budú po novom jazdiť len v úseku medzi Čopom a Čiernou nad Tisou. Dôvodom zmeny je podľa národného vlakového osobného dopravcu lepšia organizácia prúdov utekajúcich z Ukrajiny pred vojnou do veľkokapacitného strediska v Michalovciach. Ako spoločnosť vo štvrtok informovala, ide o dva osobné vlaky ráno a dopoludnia, ako aj dva regionálne rýchliky Zakarpatia popoludní.

16:32 Ministri zahraničia členských krajín Severoatlantickej aliancie sa dnes zhodli na tom, že štáty NATO budú dodávať Ukrajine viac zbraní. Na záver dvojdňového ministerského rokovania to v Bruseli vyhlásil šéf aliancie Jens Stoltenberg, podľa ktorého môže Rusko, ktoré teraz chystá novú ofenzívu na východe krajiny, viesť vojnu ešte dlhé mesiace. Podľa ukrajinského ministra Dmytra Kuleby potrebuje Kyjev nové zbrojné systémy teraz, pretože za niekoľko týždňov môže byť neskoro.

16:25 Ani vojna nezastavila Anastasiu a Vjačeslava, aby spečatili svoju lásku. Ukrajinskí vojaci si povedali áno v Kyjeve. 

Otvoriť galériu

16:12 Prevádzkovateľ sociálnych sietí Facebook a Instagram dnes vo štvrťročnej bezpečnostnej správe opísal rôznorodé operácie proruských činiteľov súvisiace s vojnou na Ukrajine, ktoré zahŕňajú dezinformačné kampane a napríklad aj snahy hackerov napádať účty ukrajinských vojakov. Spoločnosť Meta pozoruje vystupňovanie týchto operácií a okrem iného popisuje, ako sa na Ukrajinu zamerali siete, ktoré mali predtým iné predmety záujmu. Za hackerskými a propagandistickými akciami údajne stoja subjekty napojené na ruskú, ale aj bieloruskú vládu.

16:10 Európsky parlament (EP) vo štvrtok podporil plán na urýchlené dopĺňanie strategických zásob plynu. Nariadenie, ktorého cieľom je zaistiť domácnostiam a podnikom dostatok plynu pred ďalšou vykurovacou sezónou, schváli v zrýchlenom legislatívnom konaní a čoskoro o ňom budú rokovať poslanci s ministrami členských štátov. EP o tom informuje v tlačovej správe. Parlament chce, aby boli do 1. novembra 2022 zásobníky plynu povinne naplnené na minimálne 80 % a následne každý rok v rovnakom období aspoň na 90 %, čo má zaistiť bezpečnosť dodávok a ochrániť Európanov pred možným nedostatkom plynu.

15:45 Kyjev sa podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v novom návrhu mierovej dohody odchýlil od bodov, na ktorých sa zhodli pred časom delegácie oboch krajín v Istanbule. O vyjadrení šéfa ruskej diplomacie informovali agentúry Reuters a Interfax. Ukrajinský predstaviteľ Mychajlo Podoljak jeho komentár odmietol. Bieloruský vodca Alexander Lukašenko sa medzitým nechal počuť, že do rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine musí byť zapojená aj jeho krajina.

15:44 Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo vo štvrtok ukrajinských vyjednávačov, že im nezáleží na ukončení bojov, keďže od mierových rozhovorov v Istanbule zmenili svoje požiadavky. Ukrajinská strana medzičasom vyzvala Kremeľ, aby na znak svojej pripravenosti na dialóg obmedzil svoje útoky. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

15:36 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil Ukrajinu z vykoľajovania rokovaní s Moskvou tým, že mení svoju vyjednávaciu pozíciu. Lavrov vo štvrtok vyhlásil, že Ukrajina zmenila svoj návrh, že medzinárodné garancie jej bezpečnosti sa nebudú týkať polostrova Krym. Rusko anektovalo tento čiernomorský polostrov v roku 2014 a chce, aby Ukrajina uznala suverenitu Moskvy nad týmto územím.

15:33 Vojnové zločiny Ruska v ukrajinskom meste Buča napĺňajú definíciu genocídy. V rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN to povedal poľský prezident Andrzej Duda, ktorého vo štvrtok citovala tlačová agentúra PAP.

15:28 Európsky parlament (EP) vo štvrtok schválil nariadenie umožňujúce okamžité uvoľnenie 3,4 miliardy eur pre štáty Európskej únie (EÚ), ktoré poskytli útočisko ľuďom z Ukrajiny utekajúcim pred ruskou agresiou. EP o tom informuje prostredníctvom svojej oficiálnej webstránky. Prijatie naliehavých podporných opatrení nadväzuje na rozhodnutie poslancov z minulého týždňa o presmerovaní prostriedkov z azylového a kohézneho fondu do krajín EÚ, ktoré prichýlili utečencov pred ruskou inváziou na Ukrajinu.

15:27 Bratislava ponúkne Kyjevu odborníkov, ktorí by mohli pomôcť pri vyšetrovaní vojnových zločinov ruskej armády na Ukrajine. Svojmu východnému susedovi chce Slovensko tiež pomôcť s vývozom pšenice. Novinárom to dnes povedal premiér Eduard Heger pred cestou do Kyjeva, kam zamieri spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou av piatok sa v ukrajinskej metropole zíde s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským.

15:21 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vyzvali na zaistenie bezpečných priechodov pre deti utekajúce pred vojnou na Ukrajine a pomoc deťom, ktoré sú vnútorne vysídlené alebo uviazli v obkľúčených oblastiach. EP o tom informoval prostredníctvom svojej oficiálnej webstránky.

Otvoriť galériu

15:15 Pomoc ľuďom, ktorí na Slovensku našli útočisko pred vojnou na Ukrajine, pokračuje. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej besede minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Na Slovensko doteraz prišlo podľa neho 308.454 ľudí, z toho 114.308 detí.

15:14 Úplné zastavenie tranzitu ruského plynu by okrem problémov s náhradou jeho dodávok pre slovenské podniky a domácnosti prinieslo aj ekonomickú stratu pre štát. Ten totiž ročne na dividendách a daniach inkasuje za prepravu plynu približne 300 miliónov eur. Cez Slovensko sa ročne prepraví okolo 40 až 70 miliárd kubických metrov (m3) ruského plynu a štát má v spoločnosti eustream, ktorá prepravu zabezpečuje, 51-percentný podiel, upozornila aktuálna analýza spoločnosti FinStat.

15:06 Estónska vláda sa rozhodla zastaviť dovoz ruského zemného plynu. Plánuje tak spraviť do začiatku vykurovacej sezóny na jeseň. Kabinet sa dohodol s Fínskom na prenajatí plávajúceho terminálu, ktorý umožní dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG). „Dnes sme dospeli k rozhodnutiu prestať nakupovať ruský plyn. Nie je možné napredovať prikrmovaním ruskej vojnovej mašinérie,“ cituje spravodajský portál BBC premiérku Kaju Kallas.

15:02 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil vo štvrtok, že jeho krajina musí byť zapojená do rokovaní o vyriešení konfliktu na Ukrajine. Zároveň podľa vlastných slov očakáva, že v priebehu nasledujúcich dní bude rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

15:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa pripravuje aj na možné chemické útoky na Ukrajine. Povedal to dnes regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. Organizácia podľa neho počíta so všetkými scenármi.

14:48 Krajiny skupiny G7 vo štvrtok vyzvali na pozastavenie členstva Ruska v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) za "ohavné činy a zverstvá" na Ukrajine. TASR o tom informovala agentúra AFP.

14:48 Nemecko zachytilo vo vysielačkách odkazy ruských vojakov, v ktorých údajne priznávajú, že zabili civilistov v ukrajinskom meste Buča. Vo štvrtok o tom informoval celoštátny nemecký magazín Der Spiegel, správu následne priniesol aj portál britskej spravodajskej stanice Sky News.

14:34 Úplné zastavenie tranzitu ruského plynu by okrem problémov s náhradou jeho dodávok pre slovenské podniky a domácnosti prinieslo aj ekonomickú stratu pre štát. Ten totiž ročne na dividendách a daniach inkasuje za prepravu plynu približne 300 miliónov eur. Cez Slovensko sa ročne prepraví okolo 40 až 70 miliárd kubických metrov (m3) ruského plynu a štát má v spoločnosti eustream, ktorá prepravu zabezpečuje, 51-percentný podiel, upozornila aktuálna analýza spoločnosti FinStat.

14:20 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtkovom uznesení v Štrasburgu vyzvali na dodatočné represívne opatrenia voči Rusku vrátane okamžitého úplného embarga na ruský dovoz ropy, uhlia, jadrového paliva a plynu. Informuje spravodajca TASR.

14:14 Schôdzka predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjive sa uskutoční v piatok. Hovorca šéfky EK Eric Mamer uviedol, že Von der Leyenová bude na stretnutí tlmočiť „úplnú solidaritu“ a zopakuje záväzok podpory, ktorú Ukrajine poskytuje 27-členný blok. Spolu so šéfkou EK bude na rokovaní aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

14:05 Za masaker civilistov v ukrajinskom meste Buča je zodpovedný podplukovník ruskej armády mongolského pôvodu Azatbek Asanbekovič Omurbekov. Referuje o tom web denníka Marca s odvolaním sa na správy InformNapalm, portálu špecializovaného na odhaľovanie tajomstiev ruských tajných služieb.

13:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvrtok Západ, aby "postavil Rusko pred spravodlivosť". Kroky Ruska totiž podľa Zelenského neboli mierené iba proti Ukrajine, ale proti celej Európe. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

13:53 Japonsko požiadalo Medzinárodný trestný súd (ICC), aby vyšetril zabíjanie civilistov v oblasti okolo ukrajinskej metropoly Kyjiv. Referuje o tom spravodajský web CNN.

13:40 Najvyhľadávanejšími destináciami ukrajinských utečencov v Európskej únii (EÚ) by mohli byť Poľsko, Taliansko, Česká republika, Nemecko, Španielsko a Maďarsko. Vyplýva to z odhadov mníchovského inštitútu Ifo na základe priateľstiev Ukrajincov na sociálnej sieti Facebook a počtu Ukrajincov žijúcich v jednotlivých členských krajinách EÚ. Inštitút Ifo o tom informoval v správe, ktorú zverejnil vo štvrtok.

13:39 Španielsko "podporuje" snahu Ukrajiny stať sa členom Európskej únie, ale členstvo v Severoatlantickej aliancii "nie je na stole". Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares to vo štvrtok povedal pre britskú spravodajskú stanicu Sky News.

13:27 Zvuková nahrávka zachytenej komunikácie odhaľuje, že ruskí vojaci na Ukrajine sa sťažujú na početnú presilu Ukrajincov a že dostávajú rozkazy strieľať do civilistov. Komunikáciu vojakov si prečítajte TU.

13:17 Vojna na Ukrajine je aktom agresie, ktorý mnohých z nás prekvapil, takto zhodnotil prebiehajúci konflikt vo východnej Európe český prezident Miloš Zeman v rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka Mladá fronta DNES. 

13:06 V blízkosti mesta Buča severozápadne od Kyjiva vo štvrtok vyhlásili zákazy vychádzania. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vysokého ukrajinského predstaviteľa. Vadym Denysenko, poradca ukrajinského ministra vnútra, povedal, že dôvodom týchto opatrení je zamedzenie rabovaniu a nutnosť odmínovať niektoré oblasti a zlikvidovať nevybuchnutú muníciu.

Otvoriť galériu

13:05 Dvaja bývalí nemeckí ministri podali na spolkovej prokuratúre trestné oznámenie a žiadajú vyšetrovanie ruských predstaviteľov v súvislosti s vojnovými zločinmi na Ukrajine. Bývalá ministerka spravodlivosti Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a niekdajší minister vnútra Gerhart Baum vysvetlili, že chcú využiť nemecké zákony, ktoré umožňujú stíhanie za vážne zločiny spáchané v zahraničí, aby postavili pred súd tých, ktorých považujú za zodpovedných za zverstvá na Ukrajine.

13:04 Ukrajina ostro kritizovala Maďarsko, ktoré podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí pomáha ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v pokračovaní agresie proti Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka zverejneného vo štvrtok na webovej stránke ukrajinského rezortu diplomacie.

12:52 Ukrajinská armáda podľa Martina Bulku z Centra bezpečnostných a vojensko-strategických štúdií Univerzity obrany bude musieť zmeniť taktiku, pokiaľ bude chcieť vytlačiť ruskú armádu z ukrajinského územia. So zmenou taktiky ale narastú straty, uviedol Bulka v analýze pre ČTK. Boje pokračujú od konca februára, kedy Rusko Ukrajinu vojensky napadlo.

12:35 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v stredu večer pri Zaporižžii tri ruské riadené strely. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie tajomníka mestskej rady Anatolija Kurteva na Telegrame. Reportéri CNN v Zaporižžii zaznamenali niečo, čo znelo ako lietadlo a jeden hlasný výbuch o približne 23:00 miestneho času.

12:25 Ruské jednotky použili dedinčanov na severe Ukrajiny ako ľudské štíty, aby sa ochránili pred protiútokom ukrajinských síl, uviedla BBC. Novinár Jeremy Bowen navštívil komunity severne od Kyjeva, ktoré boli donedávna okupované ruskými silami.

Dedinčania z obce Obukhovychi, južne od zakázanej zóny okolo miesta černobyľskej jadrovej katastrofy, mu povedali, že v noci 14. marca ruskí vojaci strácali mužov a obrnené vozidlá pri protiútoku ukrajinských síl. Ruskí vojaci potom prechádzali od dverí k dverám, aby zadržali asi 150 ľudí so zbraňou v ruke a držali ich v mrazivej školskej telocvični ako ochranu ruských síl, uviedli dedinčania.

12:18 Ukrajina obviňuje Maďarsko z oslabovania jednoty Európskej únie (EÚ) podporou Moskvy, zatiaľ čo Rusko pokračuje v invázii. Ukrajinskí predstavitelia sú rozhnevaní z reakcie Budapešti na dôkazy vraždenia ľudí ruskými silami v meste Buča pri Kyjeve, ktoré EÚ odsúdila. Hovorca ukrajinského rezortu zahraničia Oleh Nikolenko vo štvrtok uviedol, že „zdráhanie sa Maďarska uznať ruskú zodpovednosť za zverstvá v Buči posilňuje pocit beztrestnosti Ruska a povzbudzuje ho k spáchaniu ďalších zločinov“.

Nikolenko zároveň skritizoval vyjadrenie maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý povedal, že sú pripravení platiť za ruský plyn v rubľoch, a označil to za nepriateľské voči odmietnutiu menovej požiadavky Moskvy zo strany EÚ.

12:15 V čase uzatvoreného vzdušného priestoru krajín Európskej únie pre ruské lety pristálo v stredu na letisku v Pápe na severozápade Maďarska ruské nákladné lietadlo. Informuje o tom spravodajca TASR, ktorý v tejto súvislosti cituje štvrtkové vyjadrenie maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa na Facebooku.

Šéf maďarskej diplomacie uviedol, že išlo o alternatívny spôsob transportu jadrového paliva pre elektráreň v Paksi, ktorý pred rusko-ukrajinskou vojnou dovážali po železnici cez Ukrajinu.

12:08 Bývalý nemecký cyklista Ján Ullrich vydražil na pomoc obetiam vojny na Ukrajine jeden zo špeciálnych bicyklov pre Tour de France. Za podpísaný stroj skonštruovaný pre štart na Starej dáme v roku 1998 získal v aukcii na dražobnom portáli United Charity 40.100 eur.

11:59 Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo video natočené bezpilotným lietadlom, ktoré podľa neho dokazuje, že ruské invázne jednotky v marci budovali zákopy a opevnenia v takzvanom Červenom lese, ktorý sa nachádza v blízkosti odstavenej Černobyľskej jadrovej elektrárne. Na zábery upozornila napríklad stanica BBC, ktorá zároveň poznamenala, že zatiaľ nemohla overiť dátum zhotovenia a pôvod videa.

 

 

11:55 Stiahnutie sa z Ruska v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu už stálo britsko-holandskú spoločnosť Royal Dutch Shell štyri až päť miliárd dolárov. Energetický gigant sídliaci v Londýne to odhaduje vo svojej aktualizovanej správe o zisku, ktorá vyšla ešte pred tým, ako 5. mája zverejní kompletné zisky za prvý kvartál. Odpis do päť miliárd dolárov za prvé tri mesiace roka je podľa firmy v dôsledku zníženej hodnoty ruských aktív, úverových strát a „nevýhodných“ zmluvných podmienok.

11:35 Za zapojenie do bojov na Ukrajine v radoch separatistov medzi rokmi 2016 a 2020 dnes pražský mestský súd potrestal Alojza Poliaka 20 rokmi väzenia. Muž je stíhaný ako utečený. Obžaloba tvrdí, že ako ostreľovač zabil minimálne štyroch príslušníkov ukrajinských vládnych jednotiek, Poliakovi kvôli tomu hrozí výnimočný trest. Podľa dnešného rozsudku sa ale nepreukázalo, že by muž niekoho usmrtil.

11:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok stretne s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. Oznámil to vo štvrtok Zelenského hovorca Serhij Nykyforov. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

11:22 Paríž si predvolal ruského veľvyslanca vo Francúzsku kvôli jeho príspevku na sociálnej sieti twitter, v ktorom zľahčoval nález stoviek civilných obetí v ukrajinskom meste Buča. Francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian to oznámil na twitteri.

11:15 České tanky už údajne smerujú na Ukrajinu. Ako referuje spravodajský web BBC, v českých médiách sa objavili zábery vlakov naložených vojenskou technikou na stanici v Jihlave. Ministerka obrany Jana Černochová ešte v utorok uviedla, že Česko posiela na Ukrajinu „nevyhnutnú vojenskú techniku“. Tanky sú údajne sovietskej alebo ruskej výroby.

11:13 Pred trestný tribunál by mali byť postavení nielen priami páchatelia vojnových zločinov na Ukrajine a ich nadriadení, ale predovšetkým masový vrah (ruský prezident Vladimir) Putin, povedal v stredajšej relácii "Události, komentáře" v Českej televízii predseda Ústavného súdu ČR Pavel Rychetský.

11:13 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval vo štvrtok členov Severoatlantickej aliancie, aby poskytli Kyjevu všetky zbrane potrebné na boj s Ruskom. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

11:00 Pokračuje ostreľovanie malého mesta Popasna v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, oznámila vo štvrtok ráno ukrajinská armáda. Je to súčasť plánu Ruska obnoviť útoky na mestá Rubižne a Nyžne, ležiace v širšom okolí Severodonecka v Luhanskej oblasti, vysvetlil podľa tlačovej agentúry DPA krajinský generálny štáb.

10:52 Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo zhruba o 18.900 vojakov, uviedla dnes ukrajinská armáda. Naopak ruské ministerstvo obrany informuje o raste strát ukrajinských síl. Podobné informácie uvádzané oboma bojujúcimi stranami nemožno nezávisle overiť.

10:29 Ukrajina vo štvrtok znovu ostro kritizovala Maďarsko za jeho postoj k ruskej invázii. Ukrajinské ministerstvo zahraničia v novom vyhlásení uviedlo, že Budapešť ničí jednotu Európskej únie, a odkázalo, že "nikdy nie je neskoro pridať sa na správnu stranu dejín". Maďarské ministerstvo zahraničia si v stredu kvôli predchádzajúcim komentárom Kyjeva predvolalo ukrajinského veľvyslanca.

10:21 Americký Senát „oživuje“ tzv. politiku Lend-Lease, ktorá by administratíve prezidenta Joea Bidena umožnila efektívnejšie posielať zbrane a iné zásoby na Ukrajinu. Referuje o tom web politico.com.

10:10 Ruský plynárenský koncern Gazprom naďalej vo výrazných objemoch dodáva plyn do Európskej únie cez ukrajinské plynovodné siete, napriek pokračujúcemu vojnovému konfliktu na Ukrajine. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje od Gazpromu, ktorý dodal, že dodávky sú v súlade s požiadavkami európskych odberateľov.

10:05 Austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová vo štvrtok oznámila, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu sa jej krajina rozhodla uvaliť nové sankcie na 67 ruských občanov. Informovala o tom agentúra Reuters.

10:00 Do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára dorazilo vyše 2,5 milióna utečencov z Ukrajiny. Poľská pohraničná stráž dnes na twitteri informovala, že hranica smerom z Ukrajiny doteraz prekročilo 2,548 milióna ľudí, za stredu to bolo 24.300 ľudí.

09:55 Česko vydalo od začiatku vojny cez 269.000 špeciálnych víz ľuďom, ktorí boli zasiahnutí ruskou inváziou na Ukrajinu. V stredu ich pribudlo takmer 3000. Ministerstvo vnútra to dnes uviedlo na twitteri. Počet vydaných víz v posledných dvoch týždňoch klesá, oproti minulej strede ich dostalo o zhruba 500 ľudí menej.

09:48 O dočasné útočisko v pondelok na Slovensku požiadalo 851 osôb, ktoré prekročili slovensko-ukrajinskú hranicu. Hraničnými priechodmi prešlo 716 mužov, 1 291 žien a 621 detí. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

09:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko, že sa snaží zakryť dôkazy o vojnových zločinoch a brániť tak medzinárodnému vyšetrovaniu. Zelenskyj zároveň vyzval ruských občanov, aby sa nebáli protestovať proti vojne. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP.

09:20 Rusko blokuje prístup pre humanitárnu pomoc do obliehaného prístavného mesta Mariupol, pretože chce ukryť dôkazy o tisícoch ľudí, ktorí tam boli zabití. Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala od denníka The Guardian, ktorý o tom informoval vo štvrtok.

Otvoriť galériu

9:17 Rakúsko vyhostí 4ruských diplomatov. Tri osoby z ruského veľvyslanectva vo Viedni a pracovník generálneho konzulátu v Salzburgu podľa hovorkyne rakúskeho ministra zahraničných vecí Alexandera Schallenberga prídu o diplomatický status a krajinu musia opustiť najneskôr 12. apríla. Rakúsko sa tak pripojilo k európskym sankčným opatreniam proti ruským diplomatom po niekoľkodňovom váhaní, poznamenala agentúra APA.

08:59 Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj privítal najnovšiu vlnu sankcií uvalených na Rusko, no zároveň ich označil za nedostatočné. Referuje o tom spravodajský web BBC. Vo svojom ostatnom videoprejave Zelenskyj vyzval Západ, aby zašiel ešte ďalej a bojkotoval používanie ruskej ropy. Neschopnosť dohodnúť sa na embargu podľa neho stojí životy Ukrajincov.

08:34 Na východe Ukrajiny pokračovalo ruské ostreľovanie mestečka Popasna v Luhanskej oblasti. Cieľom sú ukrajinské ozbrojené sily, povedal dnes ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Ruská armáda podľa neho chce obnoviť ofenzívy na mestá Rubižne a Nižne, ktoré sa nachádzajú severne a južne od mesta Severodoneck v Luhanskej oblasti.

Pri obci Novotoškuvskej, rovnako v Luhanskej oblasti, sa ruskí vojaci podľa ukrajinskej armády neúspešne pokúsili prelomiť ukrajinské obranné línie. Na obsadených územiach Rusi naďalej páchajú násilie na civilistoch, tvrdí ukrajinský generálny štáb. Okrem toho vraj ruské jednotky pokračujú v "nútenom presídľovaní" obyvateľov prístavného mesta Mariupol v Doneckej oblasti.

08:15 Niekoľko desiatok kilometrov dlhý ruský konvoj pri Kyjive, ktorý v začiatkoch vojny na Ukrajine vzbudzoval obavy, v skutočnosti nikdy neposkytol akékoľvek zásoby žiadnej ruskej jednotke. Ako povedal hovorca Pentagonu John Kirby, postarali sa o to ukrajinskí vojaci. „Tí veľmi rýchlo zastavili tento konvoj tým, že boli obratní, ničili mosty, narážali do vedúcich vozidiel a zastavovali ich pohyb,“ povedal Kirby a dodal, že konvoju neprišli na pomoc žiadne ruské sily.

07:45 Ruskí vojaci sa "preskupujú a robia prieskum" pre ofenzívu v Donbase na východe Ukrajiny, kde sa nachádzajú aj odštiepenecké ukrajinské republiky. Uviedli to vo štvrtok ukrajinské ozbrojené sily v správe o 42. dni bojov. TASR tom informuje na základe správy televízie BBC.
V správe sa tiež uvádza, že ruskí vojaci sa v súčasnosti snažia predovšetkým "prelomiť obranu" ukrajinských zložiek v Doneckej oblasti a plne sa zmocniť prístavného mesta Mariupol. Ruské jednotky tiež podľa ukrajinskej armády pokračujú v ostreľovaní Charkova na ukrajinskom severovýchode. Ruskí vojaci tiež podľa správy používajú železničné trate na rýchly presun vojenského nákladu. Do železničnej stanice Kupiansk na východe Ukrajiny dorazili z ruského Belgorodu zbrane a technické vybavenie, uvádza ukrajinská armáda. Tá zároveň oznámila, že sa jej podarilo opäť dobyť dedinu Osokorivka, ktorá sa nachádza na juhu Ukrajiny neďaleko mesta Cherson.
BBC však upozorňuje na to, že sa jej tieto informácie nepodarilo nezávisle overiť.  

07:35 Čo spôsobí stopka ruskému uhliu na Slovensku

Európska komisia navrhla v  súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine zakázať dovoz uhlia z Ruska. Predsedníčka EK Ursula von der Leyen sa v utorok vyjadrila, že Európska únia potrebuje zvýšiť tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina po tom, čo označila za „ohavné“ zločiny spáchané v okolí Kyjeva. Podľa slovenského ministra hospodárstva Richarda Sulíka sa bez tohto uhlia zaobídeme. „Vieme s tým žiť. Odstavujeme naše uhoľné elektrárne a navyše tá, ktorá beží v Novákoch, ide na slovenské uhlie,“ povedal minister.

07:25 Premiér Eduard Heger vo štvrtok vo večerných hodinách odcestuje do Kyjeva, kde sa spolu so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Viac sa dočítate TU

07:10 Ruské vojská sa už úplne stiahli z oblasti Kyjiva a Černihiva na severe Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na americké ministerstvo obrany.

Rusi nedokázali dobyť ukrajinskú metropolu, čo pre Moskvu znamená obrovský vojenský neúspech v doterajšom priebehu invázie na Ukrajinu. „Ruské sily sa úplne stiahli z oblastí pri Kyjive a Černihive, aby sa znovu skonsolidovali a preskupili v Bielorusku a Rusku,“ povedal v stredu novinárom hovorca Pentagonu John Kirby.

07:09 Poskytovatelia bezplatného ubytovania odídencom musia na získanie príspevku od štátu odovzdať obci prvý výkaz o počte nocí, v ktorých poskytovali odídencovi ubytovanie, do štvrtka. Termín sa týka nepodnikateľov, ktorí ubytovávali ľudí s dočasným útočiskom počas februára a marca. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol na utorkovej (5. 4.) tlačovej konferencii generálny riaditeľ sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Adrián Jenčo.

07:05 Jazero v litovskom hlavnom meste Vilnius nachádzajúce sa neďaleko ruského veľvyslanectva bolo v stredu na protest proti ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine zafarbené na krvavočerveno. Informovali o tom miestne médiá.

Otvoriť galériu

06:59 Fínsko v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu zvýši počas nasledujúcich štyroch rokov svoje vojenské výdavky o 2,2 miliardy eur.

06:44 Ministerka financií USA Janet Yellenová v stredu varovala Snemovňu reprezentantov, že ruská agresia vo východnej Európe vyvolá „obrovské ekonomické dôsledky na Ukrajine aj mimo nej“. Dodala, že rastúce ceny energie, kovov, pšenice a kukurice, ktoré Rusko a Ukrajina produkujú, spôsobia intenzívnejšie „inflačné tlaky“. Yellenovej vyjadrenia boli súčasťou jej každoročného vyhlásenia o stave medzinárodného finančného systému.

06:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom prejave varoval, že ruská armáda pokračuje v organizovaní svojich síl v rámci príprav na novú ofenzívu na východe. Kremeľ nedávno vyhlásil, že jeho cieľom je „oslobodiť“ Donbas, kde žijú prevažne rusky hovoriaci obyvatelia.

06:17 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu uviedol, že na štvrtkovom stretnutí so svojimi partnermi z NATO a G7 bude žiadať o "všetky potrebné zbrane". TASR prevzala správu od stanice Sky News.

06:11 Ukrajina môže "absolútne" vyhrať vojnu proti Rusku, vyhlásil v stredu na tlačovej konferencii hovorca Pentagónu John Kirby. TASR prevzala správu od stanice Sky News. "Samozrejme, že to môžu vyhrať. Dôkazom sú skutočne výsledky, ktoré vidíte každý deň. Určite môžu vyhrať," povedal Kirby.

06:10 V garáži v ukrajinskom meste Hostomeľ bolo objavených 11 tiel, informovala vo štvrtok agentúra DPA. Podľa nej o tom informovali noviny Ukrajinska pravda s odvolaním sa na bývalého ministra vnútra Ukrajiny Arsena Avakova. Mŕtvymi sú údajne civilisti, ktorých zabili ruskí vojaci, uviedla DPA s tým, že tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť.

Hostomeľ sa nachádza neďaleko metropoly Kyjev. Ruské sily obsadili Hostomeľ s približne 17 000 obyvateľmi, kde sa nachádza strategicky významné letisko, krátko po spustení vojenskej ofenzívy z 24. februára. Hostomeľ patrí k mestám v Kyjevskej oblasti, ktoré v nedávnej dobe oslobodila ukrajinská armáda.

6:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvtok Západ, aby sa dohodol na embargu na ruskú ropu. TASR prevzala správu od stanice Sky News.

Ukrajinský prezident vo svojom najnovšom videoprejave povedal, že Moskva zarába na vývoze ropy toľko peňazí, že nemusí brať mierové rozhovory vážne. Vyzval preto "demokratický svet", aby sa vyhýbal ruskej rope.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK,

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Braňo Mojsej oženil jediného syna
Foto
FOTO Braňo Mojsej oženil jediného syna: Nečakané priznanie! Pravda o ich svadbe
Fotopasca v Malých Karpatoch zachytila nádherné stvorenia.
Váš Tip
Pútavé zábery zo slovenskej prírody: Kto všetko sa špacíroval pred fotopascou?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Aktualizované
ATENTÁT na Fica! Premiéra postrelili v Handlovej, vezú ho do nemocnice
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD).
Na transformáciu hornej Nitry pôjde viac ako 225 miliónov eur: Raši predstavil pripravované výzvy
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou!
Foto
NEBEZPEČNÁ kozmetika: Obľúbené sprchové gély, voňavky či farby na vlasy predstavujú riziko!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Nemyslite si, že Izrael sa zastaví v Gaze, hovorí turecký prezident: Skôr či neskôr sa zameria na...
Sanitka opúšťa po závale uhoľnú baňu Myslowice-Wesola na juhu Poľska.
Zával v uhoľnej bani skončil tragicky: Zásah záchranárov odhalil ďalšiu obeť
Kandidát do volieb do Európskeho parlamentu (EP) strany SaS Richard Sulík
Sulík k novému jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach: Jej výstavbu musí v prvom rade financovať súkromný investor
Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej.
Fico avizuje ďalšie výjazdové rokovania vlády: Do tohto mesta pôjdu najbližšie
Ide o prípad prvej demonštratívnej mafiánskej vraždy v bratislavskom podsvetí z júla 1995.
Vražda mafiána Tutiho, ktorého sa bála celá Bratislava: Kauza po 29 rokoch ožíva!
Niektorým vodičom by rýchlostné úseky zadarmo uľahčili život.
Foto
Diaľničné obchvaty zadarmo?! Vodičom pri veľkých mestách pripravujú novinku: TOTO si o tom myslia
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Izrael bude zúriť: Tieto európske krajiny chcú uznať palestínsky štát