Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2022 21:15 | Správy | Zahraničné správy

Ukrajinské jednotky našli v Kyjeve masový hrob: Celkovo malo byť zabitých až 410 civilistov

Ukrajinskí vojaci a záchranári objavili telesné pozostatky celkovo 410 civilistov v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky, oznámila v nedeľu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová.

Správy týkajúce sa zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli masový hrob, kde bolo pochovaných najmenej 280 ľudí, a reportéri AFP videli pozdĺž ulíc ležať ďalšie desiatky mŕtvol. Niektoré z nich mali ruky zviazané za chrbtom.

Ukrajinskí záchranári následne informovali, že za kostolom v centre mesta Buča objavili zákop, v ktorom našli 57 tiel civilistov. Ruské ministerstvo obrany poprelo, že by jeho jednotky zabíjali civilistov a tieto správy označilo za "ďalšie predstavenie pripravené kyjevským režimom pre západné médiá."

Fotografie a videozábery z mesta Buča, ktoré sa v sobotu objavili vo viacerých médiách, spustili v medzinárodnom spoločenstve vlnu pobúrenia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruskú armádu z páchania genocídy a zo snahy eliminovať "celý (ukrajinský) národ."

Masové hroby objavené v ukrajinskom meste Buča vyvolávajú vážne otázky o možných vojnových zločinoch páchaných počas vojny na Ukrajine, uviedla v nedeľu OSN. K zabíjaniu civilistov v Kyjevskej oblasti sa vyjadrili medzičasom aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson. TASR o tom informuje na základe správ od agentúry AFP a denníka The Guardian.

"Dosiaľ dostupné informácie vyvolávajú vážne a znepokojujúce otázky o možných vojnových zločinoch a závažných porušeniach medzinárodného humanitárneho práva," uviedol Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva. Na zábery z Kyjevskej oblasti zachytávajúce bezvládne telá civilistov v uliciach a správy od ukrajinských orgánov o stovkách mŕtvych civilistov reagovali medzičasom aj britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

"Ohavné útoky Ruska voči nevinným civilistom v mestách Irpiň a Buča sú ďalším dôkazom toho, že Putin a jeho armáda páchajú na Ukrajine vojnové zločiny," povedal predseda britskej vlády. Zároveň pripomenul, že Londýn podporuje Medzinárodný trestný súd (ICC) v jeho vyšetrovaní možných vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti páchaných na Ukrajine.

Britský minister spravodlivosti Dominic Raab v tejto súvislosti "schválil dodatočnú finančnú podporu a nasadenie špecializovaných vyšetrovateľov," dodal Johnson. Macron v nedeľu podľa denníka The Guardian vyhlásil, že Rusko "bude musieť zodpovedať za zločiny spáchané proti ukrajinským civilistom v Buči."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Epidémia na Slovensku: V TÝCHTO krajoch trápi ľudí nepríjemný problém
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Ilustračné foto.
Colníci v Košiciach skoro odpadli: Ktorý Slovák si TOTO, preboha, dal doviesť?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker.
Aktualizované
Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria! Čo bude s deťmi?
Nádejný ženích zatiaľ svoju vyvolenú nenašiel.
Foto
Nádejný ženích Radko z reality šou prekvapil: Od ruže... TO by ste nečakali! Prezradil svoj SEN
Černák vyhlásil, že je pripravený na život vonku a chcel by ho dožiť plnohodnotne.
Foto
Obmäkčí Černák súd príbehom o mame, charite a náprave? Opúšťal sa takmer pol hodiny: Čo ho má dostať na slobodu!
Foto
Bývalý reprezentant sa obul do Čechov, ale rýpol si aj do nás: Ročník Slovákov 2006 je suverénne najslabší
Nehoda pri bratislavských Vajnoroch.
Havária pri Vajnoroch: Vodič sa s autom prevrátil! Pozor, môže za to BEŽNÁ vec
Noviny (ilustračné foto).
Organizácia hlási celosvetový pokles podpory slobody tlače: Zverejnila rebríček! Ako dopadlo Slovensko?
NAKA mala zatknúť celkovo štyri podozrivé osoby.
Zvláštny prenájom techniky v Košickom kraji: Polícia začala trestné stíhanie