Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2022 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Košické Kino Úsmev slávi okrúhliny: Neuveriteľná história od vojnových čias až po súčasnosť

Ako jediné zo starých košických kín prežilo od vojnových čias, cez éru socializmu až do súčasnosti a stále je veľkou konkurenciou pre moderné kinosály.

Košičanom v minulosti premietali domáce i svetové filmy aj v kinách Tatra či Družba s bohatou históriou, do súčasnosti však prežilo len Kino Úsmev. Ako uviedla Macáková, Kino Úsmev je jediným kamenným kinom v Košiciach. „V roku 2015 dostalo kino do správy občianske združenie Cinefil, ktoré sa od roku 2000 venuje prevádzke filmových klubov v Košiciach. Dlhodobo sa venuje práci s publikom a zameriava na prezentáciu a podporu kvalitnej filmovej tvorby v Košiciach. Súčasťou prevádzky Kina Úsmev je aj zveľaďovanie budovy a kinosál,” informovala Macáková s tým, že hlavná veľká kinosála je zdigitalizovaná, disponuje 300 miestami na sedenie, novým plátnom a 7.1 kanálovým zvukovým systémom.

„V roku 2019 pribudla aj malá kinosála s názvom Impulz. Komorná kinosála poskytuje 20 miest na sedenie, jej komfortné vybavenie však umožňuje užiť si artové a experimentálne filmové diela vo veľkom pohodlí,” doplnila dramaturgička.

Na krásne chvíle pri filmoch spomína aj jeden z najpovolanejších slovenských premietačov Pavol Najmík (74) z Košíc. Za projektorom strávil neuveriteľných 45 rokov svojho života. Dodnes si spomína na svoj prvý film. „Premietať som začal presne 1. septembra 1968 v dnes už bývalom kine Tatra. Hrali sme ho následne celý mesiac, bola to fantastická americká westernovka Dostavník,” spomína Najmík. Ako dodal, neskôr pôsobil aj dnes už nefungujúcom kine Družba, pre divákov premietal aj v Kine Úsmev. „Premietalo sa mi tu dobre, poznal som naspamäť všetky projektory, preto som nemal problém v žiadnom kine,” dodal s úsmevom. Svoju prácu, ktorú bral ako povolanie a svoju vášeň, bral vždy s maximálnym nasadením. Aj preto ho teší, historické kino prežilo do súčasnosti.

„Som rád, že sa aspoň jedno kino z tých všetkých košických sa udržalo pri živote. Najviac ma teší, že ho stále skrášľujú, odkedy je nový šéf kina. Sledujem kino a dianie aj na sociálnej sieti, zaujíma ma, ako zas pokročili. Páči sa mi, že je tu aj vlastný bar. To je ale luxus, za mojich čias sme mali maximálne sirupovú vodu, ktorú sme si pripravovali do kelímkov od horčice. Želám im nech sa im ďalej darí,” zablahoželal Najmík košickému kinu k 100. narodeninám.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
(ilustr. foto)
Už je to 30 rokov odkedy vzniklo toto veľkolepé dielo: Podmorský tunel má päťdesiat kilometrov
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslancov čaká rokovanie: Tomuto zákonu sa venujú v zrýchlenom režime
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Dôležité informácie od Izraelu USA: Schyľuje sa k ďalšej vojenskej operácii proti Hamasu?
(ilustr. foto)
Viete ako si správne umývať ruky? Je potrebné naučiť to už malé deti: Hlavná hygienička hovorí, ako na to
Z neba v Iráne padali živé ryby.
Zábery, ktorým nebudete chcieť veriť: Z neba padali živé ryby!
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Paštrnáková polievka s hruškami a orechmi
Foto
Omrzeli vás klasické polievky a chceli by ste ZMENU? Po týchto receptoch sa budete zalizovať ešte týždeň!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!
(ilustračná fotografia).
Situácia stále eskaluje: V Pásme Gazy vládne plnohodnotný hladomor