Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2022 10:00 | Šport | ZOH Peking 2022

Otec lyžiarky Vlhovej exkluzívne: Čo prežíva, keď sa Petra rúti dole svahom a čo je u nich doma tabu?

Rozhovory dáva len výnimočne a nie je verejným tajomstvom, že ich jednoducho nemá rád. Pre Nový Čas Nedeľa však otec a šéf tímu našej najlepšej lyžiarky Petry Vlhovej (26) urobil výnimku.

V exkluzívnom rozhovore Igor Vlha otvorene porozprával, prečo bude počas ZOH v Pekingu dcére držať palce radšej na diaľku, čo prežíva, keď sa Petra rúti dole svahom, ale zaspomínal si aj na nepríjemné chvíle, keď zvažovali koniec a čo je u nich doma tabu.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Petra má za sebou ZOH v Soči v roku 2014 aj ZOH v Pjongčangu v roku 2018. Kým v Soči ešte len zbierala skúsenosti, v Pjongčangu bol na ňu vyvíjaný tlak a očakávania ako na favoritku. V čom bude teraz Peking iný?

Iný bude aj tým, že Peťa je o niečo staršia a za ten čas dozrela mentálne aj fyzicky, nazbierala cenné skúsenosti. Opäť sa ozývajú veľké očakávania a tlaky, treba sa však držať pri zemi a nič nezakríknuť. Keď to vyjde, budeme, samozrejme, radi, ak nie, pozviechame sa a pôjdeme ďalej.

Peťa je našou horúcou favoritkou na ZOH v Pekingu. Ako zvláda a prežíva takéto rozhodujúce záťažové situácie?

Pomáha jej najmä to, že má okolo seba vytvorenú bublinu, v ktorej sa dokáže upokojiť a naplno koncentrovať. Momentálne robí Petre spoločnosť nová fyzioterapeutka, s ktorou si veľmi dobre rozumie, a brat Boris. Na svetovom pohári, ako aj na olympiáde, stále je to o tom istom zaužívanom rituáli – Peťa potrebuje svoj pokoj, aby sa jej nikto na nič zbytočne nepýtal a nevyrušoval ju. Každý člen tímu už presne vie, čo má robiť.

Pre vašu dcéru ste najbližšia osoba a veľká psychická podpora. Prečo ste nevycestovali aj vy, zažiť atmosféru olympiády naživo a podporiť Petru v Pekingu osobne?

S manželkou sme boli v Pjongčangu. Bola tam veľká zima, nepríjemný vietor a ustavične sme tam absolvovali nejaké náročné presuny, takže sme si to vôbec neužili. Tentoraz sme tiež premýšľali nad účasťou, aj sme dostali ponuku z olympijského výboru, ale kvôli covidu a striktným opatreniam sme sa napokon rozhodli, že bude lepšie, keď zostaneme doma.

Momentálne sa už viac ako druhý rok zmietame v celosvetovej pandémii koronavírusu. Ako to ovplyvnilo svet zjazdového lyžovania a váš tím?

Je to neštandardná situácia. Minulý rok sa jazdili preteky bez divákov, nemohli sme tam vôbec byť, až v poslednej časti. Tento rok už niekde diváci sú, inde nie, ale pred vstupom na každé kolo Svetového pohára musí byť kompletne celý tím otestovaný. Ak sa tak nestane, pretekárka nemôže štartovať. Čiže dvanásť ľudí sa musí každý tretí deň testovať, musíme si to zaplatiť a vôbec to nie je lacná záležitosť. Aj teraz pred cestou do Číny sa všetci trikrát testovali a všetko bolo, našťastie, v najlepšom poriadku. Dúfam, že im to vydrží a vrátia sa spokojní.

Pri pretekoch v zjazdovom lyžovaní a super-G sa pretekárky bežne rútia svahom rýchlosťou aj 120 km/h. Ako to vtedy ako rodič prežívate? Čo sa vo vás odohráva?

Nie je to veľmi príjemná situácia, tie zjazdy sú brutálne. Najmä na Svetovom pohári v Ga-Pa je rýchlosť zjazdu aj 130 km/h. Zatiaľ to vychádza dobre, ale neteší ma to. Veľký problém bol v super-G vo Val di Fasaa, kde sa pred Peťou zranili dve pretekárky a dokonca aj jedna po nej. Vtedy Peťa sama pocítila, že asi to nie je sranda. Stačí zlomok sekundy a všetko môže byť ináč… My sa o tom radšej ani nerozprávame. U nás je to tabu.

Ako psychicky zvládate takéto situácie, chcete byť radšej sám alebo si dáte aj pohárik na posilnenie?

Každý z tímu máme to svoje. Aj teraz nedávno na pretekoch v Kronplatzi sa so mnou počas pretekov chceli fanúšikovia rozprávať, ale odmietol som. Jednak som v tej chvíli nervózny, potrebujem byť sám, prechádzať sa a sústrediť na Petrin zjazd, čo je pre mňa vždy kľúčová vec, jednak som nechcel nič riskovať kvôli covidu.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Šatan prehovoril o nominácii: Najťažšie rozhodnutie v repre! Kto ide na MS?
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Svitla nová nádej pre Pásmo Gazy? Hamas dorazil do Káhiry na rokovania o prímerí!
Vodič BMW neprispôsobil rýchlosť jazdy, skončil vo zvodidlách.
Alarmujúce čísla na cestách: Z počtu tohtoročných dopravných nehôd vám príde zle! Vodiči, dávajte si pozor
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Zlom v Trumpovej kauze prechovávania tajných dokumentov: Sudkyňa stiahla ruku! Celý proces je v ohrození
Beckov, Slovakia: Aerial view of famous Beckov Castle in Nove Mesto nad Vahom, Slovakia at clear summer day.
Váš Tip
Novinka na hrade Beckov: Je prvá kultúrna pamiatka na Slovensku, kde bude...!
Close up of a calculator and euro money in a financial analyzing concept
Štátny rozpočet v červených číslach? Vláda bude dnes schvaľovať záverečný účet!
Kráľ Karol III. a princ Harry
Veľký zvrat v kráľovskej rodine: Harry sa s chorým otcom Karolom III. nestretne!
Foto
Hudáček o svojich problémoch: Kvôli TOMUTO som nechcel ísť na MS!
Z mladej ženy sa stala vdova len 34 hodín po sobáši.
Foto
Laura si vzala svoju životnú lásku († 25) v nemocnici: Vdovou po 34 hodinách!
Ak kliešťa odstránite rýchlo, nemusí sa stihnúť preniesť nákaza.
PRÍZNAKY chorôb z kliešťa: Ak sa po 4 dňoch sa objaví TOTO, musíte konať
Bombu zhodili na sekundárny cieľ - Nagasaki
Foto
Pred 79 rokmi skončila 2. svetová vojna: 6 vecí, ktoré vás v škole nenaučili!
(ilustračné foto)
Máte problémy so spánkom? Všetko môže zmeniť táto vec! Riešte to skôr, ako bude neskoro