Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2022 19:40 | Správy | Zahraničné správy

Podporuje Európska únia porušovanie ľudských práv? Jej predstaviteľka ignoruje obavy zo zneužívania ľudí

Európska únia verí, že príslušníkom líbyjskej pobrežnej stráže dodá do leta viac plavidiel. Uviedla to v stredu predstaviteľka EÚ Henrike Trautmannová, ktorá sa v rámci práce v útvare Európskej komisie (EK) zameriava na vzťahy s Líbyou a migráciu.

Informovala o tom agentúra AP. Trautmannová, pôsobiaca na Generálnom riaditeľstve pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení, uviedla, že Európa dodá v prvej polovici roka 2022 Líbyi tri nové pátracie a záchranné plavidlá a dve zrenovované hliadkové lode. Predstavitelia líbyjskej pobrežnej stráže podľa nej navštívia v závere tohto mesiaca Taliansko, aby otestovali nové plavidlá pred ich samotným dodaním.

Trautmannová povedala poslancom Európskeho parlamentu, že schopnosť Líbye zabrániť migrantom a utečencom dostať sa do Európy alebo utopiť sa v mori "zostáva nedostatočná", aj keď sa za posledný rok vďaka podpore EÚ zlepšila.

V roku 2021 sa podľa nej úspešne preplavilo cez centrálnu časť Stredozemného mora viac ako 68-tisíc ľudí, pričom dorazili najmä do Talianska a v menšej miere na Maltu – v porovnaní s približne 36-tisíc osobami v roku 2020. Zhruba polovica z nich sa vydala na preplnených lodiach často neschopných plavby z Líbye.

Na druhej strane, líbyjská pobrežná stráž "zachránila" viac ako 31-tisíc migrantov a utečencov, povedala Trautmannová, ktorá nezmienila zadržiavacie strediská so zlými podmienkami, do ktorých migrantov následne prevezú, všíma si AP.

"Preto si EÚ myslí, že je nevyhnutné pokračovať v podpore Líbye dodávaním vybavenia a zvyšovaním kapacity pobrežnej stráže a oblasti správy hraníc," dodala Trautmannová, ktorá podľa AP bagatelizovala obavy súvisiace s dodržiavaním ľudských práv, ako aj zdokumentované zneužívanie ľudí, ktorí boli vrátení späť do Líbye.

K jej vyjadreniu prichádza týždeň po tom, čo agentúra AP získala dôvernú správu vypracovanú šéfom námornej misie EÚ EUNAVFOR MED IRINI. Z nej vyplýva, že príslušníci líbyjskej pobrežnej stráže a námorníctva používajú pri zaobchádzaní s migranti nadmernú silu a tamojšia vláda nedokáže zabezpečiť dodržiavanie ľudských práv, EÚ by však napriek tomu mala týmto orgánom aj naďalej poskytovať techniku, vybavenie a výcvik.

Trautmannová ďalej uviedla, že v rokoch 2014 až 2020 vynaložila Európa na programy v Líbyi týkajúce sa najmä migrácie a systému riadenia hraníc viac ako 500 miliónov eur. Dodala, že nové programy EÚ v tejto politicky rozdelenej krajine sa zamerajú na rozvoj a posilnenie demokracie a právneho štátu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Neúspešní kandidáti na prezidenta Ján Kubiš a Ivan Korčok.
Kubiš a Korčok odsúdili útok na premiéra: Sú zhrození! Ficovi posielaju silu
Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť