Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2022 18:47 | Správy | Zahraničné správy

Čo sa stane, ak Rusi napadnú Ukrajinu? Ceny potravín môžu ísť hore, problémy aj s ropou

Prípadná invázia Ruska na Ukrajinu sa odrazí na vývoji viacerých trhov, najviac sa však hovorí o energiách a agrokomoditách, v ich prípade najmä obilninách. Očakáva sa, že už teraz vysoké ceny potravín pôjdu omnoho vyššie, ak by vojnový konflikt zablokoval vývoz obilia z čiernomorských prístavov.

Významní vývozcovia obilia, Ukrajina, Rusko, ale aj Rumunsko, exportujú svoje agroprodukty z prístavov ležiacich na pobreží Čierneho mora. Ak by došlo k vojenskému konfliktu alebo uvaleniu sankcií, práve exportu z tejto oblasti budú hroziť výpadky.

Podľa údajov Medzinárodnej rady pre obilniny by v sezóne 2021/2022 mala byť Ukrajina tretím najväčším vývozcom kukurice a štvrtým najväčším exportérom pšenice, uviedla agentúra Reuters. Najväčším vývozcom pšenice je zasa Rusko. "Geopolitické riziká v čiernomorskom regióne sa v posledných mesiacoch zvýšili, čo by mohlo zasiahnuť v nasledujúcom období do vývoja cien pšenice," povedal Dominic Schnider z UBS.

Ešte dramatickejší vývoj by prípadný konflikt mohol znamenať pre mnohé krajiny Afriky a Ázie. Tie sú vysoko závislé od dovozu pšenice, pričom tú dovážajú najmä z Ukrajiny, uviedol server foreignpolicy.com.

Podľa údajov Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) zhruba polovica pšenice spotrebovanej v roku 2020 v Libanone pochádzala z Ukrajiny. V tejto krajine sa pritom chlieb a iné výrobky z obilnín podieľajú na kalorickom príjme obyvateľov až 35 %, čo znamená, že pre Libanon sú dodávky ukrajinskej pšenice životne dôležité.

Jemen a Líbya dovážajú 22 %, respektíve 43 % z celkovej svojej spotreby pšenice z Ukrajiny. Egypt, najväčší dovozca ukrajinskej pšenice, doviezol v roku 2020 približne 3 milióny ton z východoeurópskej krajiny. To znamená 14 % z celkovej spotreby pšenice v krajine. V Malajzii aj Indonézii zasa 28 % z tamojšej spotreby pšenice tvorila pšenica z Ukrajiny.

Napätie rastie aj na energetických trhoch. Rusko pokrýva zhruba 35 % spotreby zemného plynu v Európskej únii, pričom surovinu dodáva prostredníctvom siete plynovodov. Moskva však tlačí na čo najrýchlejšie sprevádzkovanie nového plynovodu Severný prúd 2, ktorý by mal dodávať plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora a obchádzať tak Ukrajinu.

Nemecko zatiaľ projekt necertifikovalo a navyše, nemecká vláda pohrozila, že v prípade invázie na Ukrajinu celý projekt zastaví. Podľa analytika z banky SEB Bjarneho Schieldropa Európe hrozí, že v prípade sankcií Rusko výrazne zredukuje dodávky cez Ukrajinu a Bielorusko a ceny plynu vyskočia na historické maximum, ktoré zaznamenali koncom minulého roka.

Dôsledky pravdepodobne pocítia aj trhy s ropou. Ako uviedla banka JPMorgan, napätie by mohlo viesť k "prudkému rastu" cien. V tejto súvislosti dodala, že "rast cien na 150 USD (132,18 eura) za barel (159 litrov) zredukuje rast svetovej ekonomiky v 1. polroku tohto roka na iba 0,9 % a naopak, miera inflácie by mohla vyskočiť až na 7,2 %.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili