Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2022 12:18 | Šport | Šport mix
FotoVideo

V tomto oblečení pôjdu Slováci do Pekingu: S motívom fúzie technológie a prírody

Slovenskí športovci sa na zimných olympijských a paralympijských hrách v Pekingu predstavia v oblečení, ktorého motívom bude futuristické videnie sveta.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Na stredajšom spoločnom podujatí Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a Slovenského paralympijského výboru (SPV) s názvom Misia Peking 2022 odprezentovali oficiálnu kolekciu oblečenia oboch výprav.

Pred rokom na preložených OH 2020 v Tokiu tvorcovia kolekcie na oficiálnom oblečení a doplnkoch využili čatajský vzor, resp. na minulých ZOH 2018 v Pjongčangu to bol zasa čičmiansky vzor (štvrtýkrát). Tradícia pokračuje, keď aj teraz sa na oblečení objavil čatajský vzor. Výrobca kolekcie značka 4F ďalej nechal vzniknúť Fúzii technológie a prírody, ktorej inšpiráciou bola "expedícia Arktický ľadovec, vízie z Himalájskych trekingových výprav, extrémne poveternostné podmienky, ako aj futuristické videnie sveta".

"Z toho vyplýva aj paleta farieb zvolených pre Peking 2022 založená na prírodných odtieňoch skál a piesku (béžová), priezračných horských jazerách (indigová) a čistom neznečistenom vzduchu (modrá). Okrem čistých a strohých foriem, podčiarknutých matnou úpravou a voľbou viacerých textilných materiálov sme sa zamerali na inteligentné vrstvenie viacerých kúskov oblečenia, na vysokú priedušnosť, vyrovnanú telesnú teplotu a ochranné vonkajšie oblečenie, ktoré jednoducho odolajú vetru, dažďu či snehu," uviedli tvorcovia kolekcie, ktorá zahŕňa oblečenie pre tréningy, súťaže, ako aj spoločenské pre slávnostné ceremoniály.

Slávnostný odev bude mať premiéru v pondelok 24. januára na sľube členov výpravy u prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Na akcii spojenej s prehliadkou oblečenia sa zúčastnili i veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Lijie Sun, generálny sekretár SOŠV Jozef Liba i prezident SPV Ján Riapoš. Nechýbali olympijské víťazky Anastasia Kuzminová a Zuzana Rehák-Štefečeková, resp. viacnásobná paralympijská šampiónka Veronika Vadovičová.

V priestoroch generálneho partnera Slovenského paralympijského tímu (SPT) Peking 2022 spoločnosti SPP, a. s., sa uskutočnila aj slávnostná inaugurácia poštovej známky k nadchádzajúcim Zimným olympijským a paralympijským hrám Peking 2022, ktoré sa prvýkrát v histórii budú označovať týmto spoločným názvom. Metropola Číny privíta v dňoch 4.–20. februára olympionikov z celého sveta a následne v dňoch 4.–13. marca paralympijských športovcov.

V duchu zbližovanie olympijského a paralympijského športu vo svete sa zrodila aj emisia poštovej známky na Slovensku. Ide o historický moment, keď olympijská a paralympijská známka sa síce budú používať samostatne, ale spolu vytvoria jeden celok, čo kopíruje aj stále intenzívnejšiu spoluprácu Slovenského paralympijského výboru (SPV) a Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) pri projektoch účasti slovenských športovcov na vrcholných športových podujatiach, v tomto prípade ZOH a ZPH. Autormi známok sú akademickí maliari Igor Piačka (SPV) a Marian Komáček (SOŠV). Na známke dominujú športy parahokej a boby, spája ich motív Tigra, v roku, ktorého sa podľa čínskeho kalendára hry konajú. V oboch športoch bude mať Slovensko zastúpenie aj v Pekingu, kde parahokejistov čaká historická premiéra. Spájanie známok zároveň symbolizuje celkové spájanie sa športu zdravých aj zdravotne znevýhodnených vo svete – napríklad v USA funguje spoločná inštitúcia Olympijský a Paralympijský výbor (USOPC), hry v Paríži 2024 sa už dokonca budú konať pod jedným logom.

Na podujatí predstavili aj olympijskú kolekciu slovenských euromincí s príležitostným žetónom (medailou). Mince k XXIV. ZOH v Pekingu vyhotovia nasledovne: lesklé, špeciálne neobiehajúce (6000 ks), proof-like – balené v plexi kazete (1200 ks) a proof-like – balené v drevenej kazete (700 ks).

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, juk, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci