Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2022 13:00 | Správy | Zahraničné správy

Navaľný po roku vo väzení zverejnil fotku s manželkou: Silný odkaz pre podporovateľov!

Ľudskoprávne organizácie i ruská opozícia v pondelok pripomenuli, že uplynul rok od návratu a zadržania kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Ten vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Facebook napísal, že svoj návrat do Ruska neľutuje a bude vo svojich politických aktivitách pokračovať.

K svojmu vyhláseniu pripojil aj fotografiu, na ktorej je vo väzenskej uniforme a v spoločnosti svojej manželky Julije.

Pripomenul, že pred rokom mu nedovolili ani to, aby "ako slobodný človek prešiel po rodnej zemi čo len jeden krok, bol som zatknutý ešte pred hraničnou kontrolou" na moskovskom letisku Šeremetievo.

Citoval ďalej z románu Vzkriesenie od Leva Tolstého, kde sa píše, že "jediné miesto vhodné pre čestného človeka v Rusku je v súčasnosti väzenie".

Dodal, že to síce "znie pekne", ale "neplatilo to vtedy a už vonkoncom ani teraz", lebo v Rusku je "veľa čestných ľudí - desiatky miliónov. Je ich oveľa viac, ako sa bežne predpokladá".

Ale úrady – "odporné vtedy", v časoch Tolstého, "a teraz ešte viac" – nemajú strach z čestných ľudí, ale z tých, ktorí "sa úradov neboja, alebo sa možno aj boja, ale strach prekonávajú," píše Navaľnyj.

"Odpykal som si prvý rok vo väzení a chcem všetkým povedať presne to, čo som kričal na súde, keď ma viedli k väzenskému autu: Ničoho sa nebojte!" apeloval Navaľnyj.

"Načo žiť celý život v strachu a ešte sa nechať okradnúť, ak si všetko viete zariadiť inak - spravodlivejšie?" dodal Navaľnyj.

Zdôraznil, že Rusko "je naša krajina a inú nemáme. Jediný strach, ktorý by sme mali mať, je ten, že našu vlasť necháme vyplieniť bande klamárov, zlodejov a pokrytcov. Že sa bez boja, dobrovoľne, vzdáme našej budúcnosti aj budúcnosti našich detí". Na záver sa svojim priaznivcom poďakoval za podporu.


Navaľného (45) zatkli 17. januára 2021 krátko po vystúpení z lietadla po prílete z Nemecka, kde sa niekoľko mesiacov zotavoval z takmer smrteľnej otravy nervovoparalytickou látkou novičok, z ktorej viní Kremeľ.

Rusko odmietlo začať vyšetrovanie tohto prípadu, pričom sa odvolalo na nedostatok dôkazov a obvinilo Berlín, že odmieta byť nápomocný pri poskytovaní materiálov pre vyšetrovanie.

Navaľného následné odsúdenie na nepodmienečný trest väzenia vo februári minulého roka vyvolalo medzinárodné pobúrenie a nové sankcie Západu voči Moskve. Svetoví lídri i ľudskoprávni aktivisti naďalej požadujú politikovo prepustenie na slobodu.

On sám vo svojom pondelkovom vyhlásení pripomenul, že nevie, kedy sa jeho väzenská odysea skončí, keďže mu v piatok oznámili, že jeho ďalšia kauza ide pred súd a ďalšia je "v poradí" - ide o obvinenie, že Navaľnyj je "extrémista a terorista".

Bývalý ropný magnát, a medzičasom aj kritik Kremľa, Michail Chodorkovskij k výročiu Navaľného zadržania napísal, že po ňom nasledovala likvidácia opozície v Rusku tamojšími úradmi.

Pripomenul, že to bol rok vyhlasovania oponentov za "zahraničných agentov", "extrémistické skupiny", "nežiaduce organizácie" a rok vyháňania kritikov Kremľa do exilu.

"Výročie uväznenia Alexeja Navaľného je chvíľou, keď si opäť pripomíname Alexeja a všetkých politických väzňov a vyjadrujeme im našu podporu," zdôraznil Chodorkovskij, ktorý od svojho omilostenia a prepustenia z väzenia tiež žije mimo Ruska.

Organizácia Amnesty International tiež konštatovala, že za posledných 12 mesiacov "ruské úrady rozpútali voči Navaľnému a jeho podporovateľom bezprecedentnú kampaň represií, ktoré zlikvidovali "všetky zvyšky práva na slobodu prejavu a združovania" v krajine, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!