Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.01.2022 07:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Exriaditeľ Múzea SNP Mičev: Čo bolo za jeho výpoveďou? Tvrdý odkaz ministerke Milanovej

Koncom septembra 2021 prišla šokujúca správa! Ministerka kultúry Natália Milanová totiž po 15 rokoch odvolala z funkcie riaditeľa Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislava Mičeva (64).

Podľa ministerstva prichádzalo k viacerým pochybeniam pri riadení múzea. Exriaditeľ je však presvedčený, že bol jednoducho nepohodlný a vykopli ho pre jeho principiálny postoj v otázke rozdelenia a delimitácie Múzea SNP. Čo dnes robí Stanislav Mičev a ako sa s odstupom času pozerá na koniec svojho pôsobenia v múzeu, ktoré mu tak prirástlo k srdcu?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ako teraz s odstupom času vnímate svoju výpoveď? Čo bolo za tým?

To, že ma ministerka kultúry Natália Milanová odvolala na konci septembra minulého roku, bola celkom prirodzená vec. Ak chcela uskutočniť zamýšľaný zámer rozdelenia múzea a delimitáciu jeho časti pod rezort obrany, nič iné jej nezostávalo. Mal som v tomto principiálny postoj a nemienil som ho v žiadnom prípade meniť. Ministerka vedela¸ že bude zo strany štatutára múzea potrebné podpisovať rozhodnutia a ja by som to neurobil. Takže z jej strany prirodzený krok. Paradoxné pritom ale je, že od júla 2021 sa v múzeu konala kontrola – audit NKÚ a nepoznám prípad odvolania riaditeľa organizácie v čase konania auditu. A čo bolo za tým? Absolútny amaterizmus. Prilepšila si Slovenská národná galéria, ktorá prevzala Digitalizačné centrum v čase, keď končila jeho udržateľnosť. Získala jedno z najmodernejších hardvérových vybavení v oblasti snímania trojrozmerných a dvojrozmerných múzejných zbierok a s ním aj vyškolených ľudí, ktorí na týchto zariadeniach vedia pracovať. Prilepšilo si Slovenské národné múzeum, ktoré dostalo prestížnu expozíciu v Štátnom múzeu Auschwitz – Birkenau. Týmito krokmi prestalo byť Múzeum SNP multikultúrnou organizáciou. Reči o tom, že tieto dve časti Múzea SNP nikdy nemali byť v Banskej Bystrici, ale mali zostať v Bratislave, hovoria za všetko. Zostatok múzea sa od začiatku roka stane organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva obrany. Mám vážne obavy, že to ešte viac okliešti aktivity Múzea SNP v oblastiach, ktoré sme sa snažili v poslednej dobe, sledujúc trendy v špičkových múzeách, rozvíjať. Je naozaj smutné, že pri tomto rozhodovaní boli absolútne ignorované relevantné názory odbornej aj laickej verejnosti, ale hlavne priamych účastníkov protifašistického odboja.

Akým smerom sa teraz bude uberať podľa vás Múzeum SNP?

To som už trochu naznačil v predchádzajúcej odpovedi. Z multikultúrnej inštitúcie sa stane múzeum s orientáciou predovšetkým na vojenské dejiny. Koniec koncov, počkám si na novú zriaďovaciu listinu a pripravovanú novú organizačnú štruktúru. Nemenné je už rozhodnutie o tom, že múzeum bude rozpočtovou organizáciou. To znamená, že všetky tržby budú musieť byť odvedené do štátneho rozpočtu. Toto považujem za krok späť. Veľmi som zvedavý na rozpočet organizácie. Podľa mňa sa ani náhodou nenaplnia sľuby o výraznom navýšení rozpočtu.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje