Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2022 10:22 | Správy | Zahraničné správy

Chlapček mal len 2 mesiace, keď ho oddelili od rodiny pri evakuácii v Kábule: Zvrat po dlhých mesiacoch čakania

Afganské bábätko, ktoré bolo vlani v auguste počas evakuácie na kábulskom letisku oddelené od svojich rodičov a stratilo sa, sa nakoniec znovu dostalo k svojim príbuzným v Kábule. V nedeľu to tlačovej agentúre DPA povedala rodina dieťaťa.

Suhajl Ahmadí mal len dva mesiace, keď sa 19. augusta stratil po tom, čo ho ponad plot podali americkému vojakovi, aby mu v tlačenici neublížil obrovský dav ľudí utekajúcich pred vládou hnutia Taliban. Pre DPA to cez internet uviedol otec dieťaťa Mírzá Alí Ahmadí.

Keď rodina vošla na plochu letiska, svojho chlapca už nenašla. Rodičov bábätka a ďalších štyroch súrodencov letecky previezli do Kataru, neskôr na americkú vojenskú základňu v Nemecku a nakoniec do štátu Michigan v USA.

Ahmadí, ktorý pracoval ako ochrankár na americkom veľvyslanectve, povedal, že rodina celé mesiace vôbec netušila, kde sa dieťa nachádza. "Zažili sme ťažké dni, preplakali sme celé dni a noci," opísal v krátkosti otec dlhé trápenie. "Stále sme si mysleli, že ho evakuovali do nejakej krajiny," dodal.

Vďaka správam v médiách o pátraní rodiny po svojom nezvestnom dieťati nakoniec rodina zistila, že chlapec sa nachádza u taxikára menom Hámid. Ten 29. novembra v obľúbenej rannej relácii v afganskej televízii TOLO TV povedal, že plačúceho Suhajla našiel na letisku v Kábule na zemi. Vzdal ho domov, pretože ani po hodinách hľadania sa mu nepodarilo nájsť príbuzných.

Hámid dodal, že keď dieťa našiel, malo na hrudi škrabance, a preto ho vzal k lekárovi. Potom sa oňho staral doma ako o vlastné, až kým prostredníctvom priateľa nenašiel kontakt na otca malého chlapca.

Ahmadí vyhlásil, že Hámid najprv odmietol Suhajla odovzdať rodine, pretože chcel byť spolu s bábätkom evakuovaný do USA. Ahmadí sa musel skontaktovať so svojimi príbuznými v Afganistane, aby s Hámidom vyjednávali. Nakoniec, po intervencii Talibanu, bolo dieťa v sobotu 8. januára oficiálne odovzdané svojmu starému otcovi. "Všetci sme boli šťastní, keď dieťa odovzdal. Príbuzní púšťali hudbu a tancovali," povedal nadšene Suhajlov starý otec Mírzá Kásim Razaví.

Ahmadího rodina teraz vyzýva Spojené štáty a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) - ktorý pracuje vo vojnových zónach a spája rodiny rozdelené konfliktom -, aby aj im pomohli opätovne sa spojiť.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur
(ilustračné foto).
Súdna rada rešpektuje právo na kritiku: Účelové výzvy na stíhanie sudcov však považuje za neakceptovateľné
Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy