Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2022 07:22 | Správy | Zahraničné správy

Koronavírus v Česku opäť naberá na obrátkach: Počty infikovaných rastú, odborníci nemajú dobré správy

Epidémia koronavírusu v Česku ďalej zosilňuje.

Testy v nedeľu preukázali 2761 prípadov covidu-19, to je o zhruba 800 viac ako pred týždňom. Denné prírastky nakazených sa v medzitýždňovom porovnaní zvyšujú siedmym dňom za sebou. Počet hospitalizovaných ale zatiaľ klesá. Na konci víkendu bolo v nemocniciach 2229 ľudí s nákazou, najmenej od začiatku minulého novembra a asi o 670 menej ako minulú nedeľu. Vo vážnom stave je teraz 420 pacientov s covidom. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva.

Opäť vzrástlo tzv. incidenčné číslo. Na 100.000 obyvateľov pripadá v posledných siedmich dňoch 438 nakazených, o sedem viac ako predchádzajúci deň. Najviac sa nákaza šíri momentálne v Prahe, kde týždenná incidencia k dnešku stúpla na 754. Epidémia bude podľa odborníkov zrýchľovať aj v ďalších týždňoch, hlavne kvôli nákazlivejšiemu variantu omikron.

Od začiatku epidémie, teda od marca roku 2020, sa v krajine nakazilo koronavírusom vyše 2,5 milióna ľudí, teda takmer každý štvrtý obyvateľ ČR. Z toho 36.624 nakazených doteraz zomrelo. V prvej polovici decembra umieralo s nákazou cez sto ľudí denne, v poslednej dobe sa počty obetí pohybujú v desiatkach. Od začiatku tohto roku ministerstvo eviduje zatiaľ najviac obetí v pondelok 3. januára, kedy zomrelo 61 ľudí s covidom, minulý piatok a sobotu bolo úmrtí vyše tridsať a v nedeľu zatiaľ sedem. Údaje z posledných dní sa ale spravidla pri ďalších aktualizáciách zvyšujú.

Laboratória v nedeľu vykonali podľa doterajších údajov cez 29.000 testov, asi o dvetisíc menej ako pred týždňom. Zvýšila sa pozitivita testov. V prípade epidemiologickej indikácie, kedy sa testujú ľudia napríklad po rizikovom kontakte s nakazeným, bolo 12 percent pozitívnych, minulú nedeľu to bolo cez deväť percent. Podiel pozitívnych u tzv. diagnostickej indikácie, kedy sú testovaní ľudia vykazujúci príznaky, sa zvýšil zo zhruba 11 na takmer 15 percent. Pri najčastejších preventívnych testoch bolo pozitívnych necelých sedem percent skúmaných vzoriek, minulú nedeľu to bolo 3,71 percenta.

Proti koronavírusu sa v Česku už viac ako rok očkuje, zdravotníci odvtedy podali vyše 16 miliónov dávok vakcíny. V nedeľu sa prišlo zaočkovať vyše 19-tisíc ľudí, o zhruba 3800 viac ako pred týždňom. Skoro 16.500 z nich dostalo posilňujúcu dávku. Ukončené očkovanie proti covidu-19 má v Česku 6,7 milióna ľudí a viac ako 2,8 milióna zaočkovaných dostalo posilňujúcu dávku, ktorá výrazne znižuje riziko hospitalizácie, ťažkého priebehu covidu i úmrtia. Nárok na vakcínu majú záujemcovia od piatich rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?