Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.01.2022 08:30 | Správy | Domáce správy

Čo odznelo v novoročných príhovoroch Čaputovej, Hegera a pápeža: Politológ sa stotožňuje s apelom prezidentky

Žiadne výzvy na očkovanie ani kritika chaotického vládnutia súčasnej koalície. Prezidentka Zuzana Čaputová stavila vo svojom tohtoročnom novoročnom prejave na apel na zjednotenie.

Len spoločne môžeme totiž podľa nej zdolať akúkoľvek krízu vrátane tej aktuálnej, teda pandemickej. Hoci sama pochádza skôr z liberálneho tábora, v prejave citovala hneď dve osobnosti z prostredia katolíckej cirkvi. Čo odznelo v prezidentkinom prejave a ako jej slová hodnotí politológ a jej politickí súputníci?

Čaputová už vopred avizovala, že tentoraz sa nebude venovať tradičným témam posledných mesiacov. „Nebudem hovoriť o tom, čo ste počuli už veľakrát – o očkovaní a potrebe dodržiavať opatrenia. Chcem hovoriť o tom, čo je predpokladom zvládnutia akejkoľvek krízy, aj tej pandemickej. A to je súdržnosť spoločnosti,“ predznamenala prezidentka. Súčasná kríza má podľa nej devastujúce účinky aj na tých najmenších. „Vyrastajú nám deti, ktoré nepoznajú tváre svojich učiteliek v škôlke, pretože sú zahalené rúškami,“ povedala prezidentka.

Ako každá kríza, aj táto je však podľa nej aj príležitosťou. „Možno nás dokáže posilniť, možno si obyčajné veci, ktoré nám teraz nie sú dopriate, budeme vážiť oveľa viac. Aj to je jedna z nádejí, ktoré máme príležitosť naplniť. Je to šanca byť lepšími než predtým,“ povedala Čaputová. Poďakovala sa všetkým, ktorí nestratili ľudskosť a prejavovali solidaritu. „Ukazuje sa, že najsilnejší sme práve tam, kde dokážeme byť zodpovední, ohľaduplní a empatickí z vlastných pohnútok, z vlastného presvedčenia. A naopak, v momentoch, keď sa dostanú k slovu sebeckosť, nevraživosť či dokonca nenávisť, sme odrazu najzraniteľnejší,“ povedala Čaputová.

Vo svojom novoročnom prejave citovala pápeža Františka, ale aj kňaza Martina Kramaru. „Všetci sme krehkí a navzájom sa potrebujeme. Nikto sa nemôže izolovať ako jednotlivci, ale ani ako národy,“ zaznelo z pápežových úst počas minuloročnej návštevy Slovenska a tieto slová by pre nás podľa prezidentky mali byť inšpiráciou. „Inšpirovali ma slová kňaza Martina Kramaru, že k zlepšeniu spoločenskej atmosféry a našich vzájomných vzťahov by možno pomohlo, ak by sme sa oslobodili od poddanského chápania slobody a vzťahu k moci či k spoločnosti,“ pokračovala Čaputová. „Oproti tomu kráľovská alebo aj zrelá občianska sloboda vychádza z možnosti konať sebavedome a slobodne, tak ako si to vyžaduje nielen náš záujem, ale aj záujem spoločenstva, ktorého sme súčasťou,“ rozvinula prezidentka slová hovorcu Konferencie biskupov Slovenska.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky