Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2021 18:09 | Správy | Zahraničné správy

Pápežovi k narodeninám blahoželal jeho predchodca i utečenci z Cypru: Veľavravný dar

Pápežovi Františkovi v piatok k jeho 85. narodeninám zablahoželal aj jeho predchodca v úrade, 94-ročný emeritný pápež Benedikt XVI.

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Benediktovho dlhoročného osobného tajomníka Georga Gänsweina, ktorý však neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti o obsahu blahoželania. Dodal len, že obaja duchovní plánujú aj skoré osobné stretnutie.

Spravodajský web Vatican News tiež napísal, že pápež v piatok prijal gratuláciu aj od desaťčlennej skupiny utečencov, ktorí sa vďaka nemu dostali z utečeneckého tábora na Cypre do Talianska, kam pricestovali len vo štvrtok. Niektorí z nich sú vzdelaním lekári či počítačoví technici.

Utečenci pápežovi zaželali "dlhý život a zdravie" a podarovali mu obraz namaľovaný afganským utečencom, ktorý zobrazuje pokus migrantov o prechod cez Stredozemné more.

Vatican News dodali, že ide zatiaľ len o prvú skupinu migrantov, ktorí sa do Talianska dostali vďaka dohode medzi Svätou stolicou a talianskymi i cyperskými úradmi. Svätá stolica už začiatkom decembra počas pápežovej apoštolskej návštevy na Cypre avizovala, že na žiadosť pápeža do Talianska pricestuje niekoľko utečencov z tamojšieho záchytného centra.

Ako uviedol vatikánsky hovorca Matteo Bruni, "skupinu utečencov bude priamo podporovať Svätý otec a Komunita Sant’Egidio sa postará o ich začlenenie do integračného programu trvajúceho jeden rok".

Vlani, v prvom roku pandémie, František pri príležitosti svojich narodenín poslal do Venezuely štyri pľúcne ventilátory na pomoc deťom s respiračnými chorobami.

V roku 2016 oslávil svoju osemdesiatku s chudobnými: v Dome sv. Marty ho totiž vyhľadalo osem bezdomovcov s kyticou slnečníc. František ich pozval na raňajky do jedálne tejto vatikánskej rezidencie, sadol si k nim a porozprával sa s nimi. Na rozlúčku ich obdaroval argentínskymi sladkosťami.

Toto gesto sa teraz opakuje v mnohých rímskych vývarovniach pre chudobných: vždy 17. decembra svojim hosťom v pápežovom mene ponúkajú zákusky a klienti azylových domovov dostávajú obálku s Františkovým vianočným pozdravom a malý darček.

V piatok, v deň svojich narodenín František na sociálnej sieti Twitter zverejnil posolstvo v znení: "Každá etapa života je čas veriť, dúfať a milovať".

Úvod svojho narodeninového dňa venoval adventnému stíšeniu pri kázni pápežského kazateľa kardinála Raniera Cantalamessu, potom sa stretol so skupinou nových veľvyslancov pri Svätej stolici, zastupujúcich Moldavsko, Kirgizsko, Namíbiu, Lesotho, Luxembursko, Čad a Guineu Bissau, dodal portál Vatican News.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Female hands stitching white fabric on modern sewing machine at workplace in atelier. Women's hands sew pieces of fabric on a sewing machine close-up. Handmade, hobby, small business concept
Do Revúckeho okresu mieri nový investor: Pre koho sa črtajú pracovné príležitosti?
Speváčky žiarili po boku najbližších šťastím.
Foto
FOTO Twiinsky oslávili narodeniny veľkolepo: Žúr pri jazere a potom... Fíha!
costs for heating with gas
Nové pravidlá: Kto zaplatí za teplo viac?! Takto to funguje v praxi
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš počas tlačovej konferencie po ukončení 7. zasadnutia vlády SR.
Erik Tomáš k nezamestnanosti na Slovensku: Od vzniku štátu na tom krajina takto ešte nebola
Andrej Danko
Danko avizuje úpravu vzťahu k médiám: Prídeme s veľmi tvrdým zákonom, takto bude nastavený mechanizmus
Športová elegancia
Studenková oslávila okrúhlych 70: PRÍHOVOR k fanúšikom z obývačky! Vyzerá to tam ako v...
Český prezident Petr Pavel.
Po atentáte na premiéra sú v pozore aj Česi: Na stretnutí Pavla s občanmi museli sprísniť opatrenia
Športové kupé stálo 78 000 Kčs.
Foto
Škoda 110 R: Neľahký zrod legendy! Aký príbeh sa za ňou skrýva?
Dušan Velič zomrel minulý týždeň v pondelok pri nehode na motorke.
Tragická nehoda Dušana Veliča († 56): Polícia prehovorila! Ako pokročilo vyšetrovanie?
Fico chce zmeny v právnom poriadku krajiny stihnúť čo najskôr, s čím nesúhlasí Čaputová.
NR SR prijala uznesenie, ktorým odsúdila útok na Fica: Toto si Čaputová na parlamentných lídroch váži
Silná búrka. (ilustračné foto)
To NAJHORŠIE ešte len zasiahne Slovensko: KEDY a kde udrie počasie v plnej sile! Pripravte sa
Na snímke zľava informačná tabuľa  Bratislavského parkovacieho asistenta PAAS.
Zóna PAAS sa v Bratislave rozšíri o ďalšiu lokalitu: Známy je aj dátum!