Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2021 12:20 | Správy | Domáce správy

Máme akútny nedostatok lekárov! Na Slovensku chýbajú títo špecialisti

Na Slovensku akútne chýbajú pneumológovia.

Upozornili na to zástupcovia Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti. Aktuálne máme na Slovensku iba 181 ambulantných pneumológov, pričom záujem o tento odbor u budúcich lekárov je veľmi nízky. Dôvodom sú nízko nastavené platby za výkony zo strany zdravotných poisťovní. Na tieto ambulancie je pritom v čase pandémie vyvíjaný enormný tlak, nakoľko okrem typických respiračných ochorení ako chronická obštrukčná choroba pľúc či astma, liečia aj veľkú časť pacientov po prekonaní ochorenia COVID-19. Diskusiu k tejto téme preto prisľúbil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú medzi desiatimi najčastejšími príčinami úmrtí svetovej populácie až štyri ochorenia dýchacej sústavy, a to práve chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), karcinóm pľúc, tuberkulóza a zápal pľúc. Výskyt samotných respiračných ochorení z roka na rok stúpa. WHO upozorňuje, že do roku 2030 bude CHOCHP treťou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Pneumológovia sú aj z tohto dôvodu dlhodobo preťažení, starostlivosť o pacientov s respiračnými ochoreniami si vyžaduje pravidelné návštevy u lekára špecialistu a dôsledné kontroly zdravotného stavu pacienta. V súčasnosti sa však hromadia v ambulanciách pneumológov aj pacienti po prekonaní COVID-19.

Slovensku navyše reálne hrozí, že respiračné ochorenia o pár rokov nebude mať kto liečiť. Ambulantná sféra pneumológov už niekoľko rokov bojuje s výraznými personálnymi nedostatkami nielen nových lekárov, ale aj sestier. „Okrem lekárov pneumológov nám chýbajú aj zdravotné sestry. Tie musia v ambulanciách zvládnuť aj špecializované úkony, spirometriu, edukáciu pacientov, pretože na toto lekárom kapacita nezostáva,” uvádza predseda Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti a primár oddelenia pneumológie a ftizeológie v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch Ivan Solovič. Mnohí pneumológovia sú zároveň v dôchodkovom veku a budúci lekári o odbor pneumológia a ftizeológia nemajú záujem. Ide navyše o povolanie značne ohrozené pandémiou. V druhej vlne až 40 % pneumológov prekonalo COVID a viac ako 65 % malo post-covidové príznaky.

Ambulantní lekári z odboru preto volajú po zlepšení odmeňovania v rámci systému platieb zdravotných poisťovní. „Nechceme nič špeciálne, len to o čo bojujeme už pätnásť rokov, o zrovnoprávnenie platieb v porovnaní s ostatnými odbormi. Platby za niektoré pneumologické vyšetrenia, napríklad bronchoskopiu, nedokážu v súčasnosti pokryť ani náklady na výkon samotného vyšetrenia. Sme na definitívnom konci financovania, čo sa špecializovaných odborov týka,” vysvetľuje hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre odbor pneumológia a ftizeológia Marta Hájková. Vplyvom pandémie a nárastu nových pacientov sa predlžujú aj čakacie doby pacientov na vyšetrenie. Pacienti si v súčasnosti na odborné pneumologické vyšetrenie počkajú dva až štyri mesiace vo väčšine ambulancií na Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Chlapec († 5) sa na dovolenke vykradol z izby, keď rodičia spali: Desivý koniec! Ako sa to mohlo stať?
Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická
Foto
Cenné podpisy pre Slovan! Kucka a Weiss ml. pokračujú v belasom drese
(ilustračné foto)
Rakovinu pľúc môže odhaliť tento jednoduchý TEST! Potrebujete na to len svoje prsty
Bazilika sv. Petra je srdcom Vatikánu (ilustračné foto).
Vatikán novým dokumentom vzbudil vášne: Normy, ktoré tu doteraz neboli
(ilustračné foto).
Iránska polícia zadržala vyše 250 ľudí: Ohavné, z čoho ich vinia
Ilustračné foto
Odborníci prišli na nečakané zistenie o dedičnosti: V TOMTO ste sa celý život mýlili!
(ilustračné foto)
Prieskum odhalil skutočnú pravdu: Toto si Poliaci myslia o ukrajinských mužoch!
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Diskriminácia všeobecných lekárov? Ministerstvo zdravotníctva reaguje na tvrdenia asociácie
Expert tvrdí, že Ficova ochranka urobila vo veľa veciach chybu.
Foto
Mohlo byť všetko INAK? Expert, ktorý strážil slávnych, si myslí svoje: Drsná KRITIKA Ficovej ochranky!
Handlová. 15. máj 2024.
Váš Tip
Varovanie Slovákom, v ohrození sú nevinní ľudia: Po atentáte na premiéra sa šíri obzvlášť nebezpečný hoax!