Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2022 00:00 | PR články
Špeciálny projekt

Expert tvrdí: Chráňte si organizmus touto účinnou látkou!

Rozhovor o účinkoch karnozínu a jeho význame pre náš organizmus nám poskytol doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD., internista – popredný gastroenterológ, expert v oblasti nutrície a klinickej výživy, vedecký pracovník, poradca a lekár a odborný konzultant spoločnosti CarnoMed s.r.o.

Otvoriť galériu
Zdroj: CarnoMed
1. Prečo je karnozín tak dôležitý pre náš organizmus?

Karnozín je telu vlastná významná látka, ktorá sa prirodzene vytvára v organizme človeka z dvoch aminokyselín, ktoré tvoria konštantný dipeptid. Jednou jeho zložkou je L-histidín, ktorý je esenciálnou aminokyselinou, významnou napríklad v období intenzívneho rastu, počas tehotnosti, pri stave zvýšeného fyzického a psychického vypätia, ktorý je taký typický najmä pre manažérov. Druhou je základná aminokyselina β-alanín, dôležitá pri pochodoch proteosyntézy ( tvorby bielkovín) v tkanivách. Ich združenie a vznik karnozínu umožňuje enzým karnozínsyntetáza, najmä v kostrovom svalstve a v srdcovom svale, ale tiež v mozgu, pľúcach, obličkách a iných orgánoch, kde plní viaceré dôležité fyziologické a ochranné funkcie, hlavne ako najintenzívnejší antioxidant a preventívny faktor rozšírenosti tzv. civilizačných chorôb v populácii.

Otvoriť galériu
Zdroj: CarnoMed

2. V čom spočíva podstata jeho účinkov?

V rozsiahlej svetovej literatúre sú zdôrazňované na základe EBM (Evidence Based Medicine) významné protektívne účinky karnozínu u srdcovocievnych chorôb, neurodegeneratívnych poškodení a  imunomodulačných porúch. Vykazuje tiež bunkovo ochranné a regeneračné, už  spomínané antioxidačné, protizápalové, antisklerotické, antidiabetické, antimutagénne a tým aj antiontogénne (protirakovinové) účinky. Významná je i schopnosť karnozínu chelátovať prooxidatívne ióny kovov, ako je meď, zinok, železo, ale aj viazať toxické kovy – arzén, olovo, kadmium, 6 mocný chróm, nikel a s podporou ich vylučovania z organizmu chráni tak pred závažnými poškodeniami.

3. Karnozín je už považovaný za potenciálne liečivo v medicíne. Pri liečbe ktorých chorôb môže byť karnozín prospešný?

V súčasnosti je platný názor, že oxidatívny stres predstavuje jeden zo základných článkov v etiopatogenéze (chorobnej príčinnosti) celého radu metabolických a degeneratívnych chorôb. Pred ich nástupom a ďalším vývojom účinne chráni práve karnozín. Ten biologicky aktívne pôsobí i ako “zametač“ a „zhásač“ škodlivých reaktívnych kyslíkových foriem (ROS – Reactive Oxygen Species) a tiež reaktívnych dusíkových foriem (RNS – Reactive Nitrogen Species). Potláča  tak nástup aterosklerózy, neurodegeneratívnych stavov (Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, schizofrénie a autizmu), diabetu a vývoju jeho závažných druhotných komplikácií. Tieto predstavujú hlavne aterosklerotické kardiovaskulárne choroby, náhle cievne  príhody mozgu a srdca, diabetická retinopatia, nefropatia a polyneuropatia, ale tiež katarakta (sivý zákal očnej šošovky).  
Priekopníkom v použití karnozínu v rámci starostlivosti o deti s diagnózou „poruchy autistického spektra“ (PAS)  je Dr. Michael Chez, detský neurológ z Chicaga, ktorý uskutočnil 8- týždňovú kontrolovanú a dvojnásobne zaslepenú štúdiu u tisícky detí s PAS, podávaním 800 mg karnozínu denne, a ktorá priniesla významné výsledky. Potvrdili sa priaznivé účinky podávania karnozínu u 90% sledovaných detí. Zlepšenie nastalo v škále posudzujúcej správanie, komunikáciu, sociálnu interakciu a pozorované bolo aj zlepšenie u jemnej motoriky a sluchových vnemov. Dôležité je pritom, že v priebehu štúdie sa nezaznamenali žiadne nežiaduce vedľajšie účinky karnozínu, a preto sa jeho podávanie odporúča aj v ďalších štúdiách, i keď sa dosiahne iba zlepšenie klinického stavu a nie úplné vyliečenie.

Otvoriť galériu
Zdroj: CarnoMed

4. Má užívanie karnozínu nejaké vekové obmedzenie?

Určite nie,  je známe, že optimálna vnútorná tvorba karnozínu vrcholí v 40 roku života a v ďalších rokoch sa postupne jeho obsah v tele znižuje. Preto je vhodné ho do organizmu dopĺňať formou výživových doplnkov.

5. Ako možno dosiahnuť čo najlepšiu biologickú dostupnosť a účinok karnozínu?

Biologickú účinnosť karnozínu možno ešte zvýšiť vhodnou kombináciou s ďalšími aktívnymi látkami, ako je tomu u prípravku Karnozín Extra, ktorou sa dosiahne väčší efekt v porovnaní s prípravkom, ktorý obsahuje iba samotný karnozín. Komplexný prípravok Karnozín Extra obsahuje v 1 kapsule: Karnozín, d-alfa tokoferol sukcinát, L-karnitín , koenzým Q10, extrakt z čučoriedok a extrakt z plodov vinnej révy. Ide týmto o obohatenie prípravku  významnými zdravotne protektívnymi účinkami rastlinných flavonoidov, ďalších polyfenolových látok a trihydrostilbenu resveratrolu, ktorých úloha spočíva v oprave poškodených mitochondriálnych a jadrových DNA molekúl, v  ochrane srdcovocievneho systému silnými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami kombinovaných látok.

www.carnomed.sk
www.facebook.com/CarnoMed

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj