Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2021 13:42 | Správy | Zahraničné správy

Eurokomisia vyzvala na urýchlenie očkovania: Nový variant covidu vyvoláva obavy

Európska komisia (EK) v stredu predstavila spoločný a koordinovaný prístup EÚ na účinné riešenie výziev vyplývajúcich z opätovného šírenia ochorenia COVID-19 v mnohých členských štátoch Únie.

Komisia uviedla, že rýchlo rastúci počet prípadov ochorenia obnovuje tlak na nemocnice, čo si vyžaduje naliehavé a najmä koordinované opatrenia. Obavy zvyšuje aj nový koronavírusový variant omikron.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti vyjadrila presvedčenie, že EÚ má na to, aby sa vyrovnala aj s týmito výzvami. "Predstavujeme širokú škálu opatrení, od zintenzívnenia úsilia o očkovanie a investícií do liečby po zlepšenie monitorovania a prevencie a posilnenie našej globálnej solidarity. Medzitým zopakujem svoju naliehavú výzvu: zaočkujte a preočkujte sa a dodržiavajte pravidlá, aby ste sa chránili," uviedla v správe pre médiá.

Eurokokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová upozornila, že EÚ zrejme čaká "náročná zima", aj preto je podľa nej stále naliehavá potreba očkovania a posilnenia imunity spoločnosti s cieľom zastaviť šírenie vírusu. Dodala, že prudký nárast prípadov ťažkého ochorenia, najmä medzi neočkovanými, viedol k obrovskému tlaku na nemocnice a už aj tak vyťažený zdravotnícky personál. To má priamy vplyv na zdravie ostatných pacientov, keďže prístup k zdravotnej starostlivosti pre iné ochorenia je značne zaťažený potrebou liečiť pacientov s COVID-19.

Komisia v rámci svojej naliehavej reakcie žiada, aby EÚ a členské štáty pokračovali v spoločnej stratégii na obmedzenie vstupu variantu omikron do EÚ s pravidelnými dennými kontrolami základných cestovných obmedzení. EÚ a členské štáty by mali byť pripravené zaviesť všetky potrebné kontroly. Členské štáty by mali obnoviť svoje národné kampane zamerané na neočkovaných ľudí a urýchlene zavádzať posilňovacie dávky vakcín na udržanie vysokej úrovne ochrany proti vírusu vrátane nového variantu omikron.

Exekutíva EÚ oznámila, že zintenzívni svoje úsilie o výrobu, povoľovanie a spoločné obstarávanie liekov proti ochoreniu COVID-19.

Podľa EK je nevyhnutná úplná koordinácia na úrovni Únie. Nástup variantu omikron znamená, že osobitná pozornosť by sa mala venovať uplatňovaniu a oznamovaniu konkrétnych opatrení o kontaktoch osôb nakazených novým variantom počas koncoročného obdobia.

Členské štáty by podľa eurokomisie mali zaviesť revidovaný prístup k voľnému pohybu so štandardnou deväťmesačnou platnosťou covidpasov EÚ.

V neposlednom rade eurokomisia žiada EÚ a jej členské štáty, aby urýchlili zdieľanie vakcín s inými krajinami sveta, čo má pomôcť dosiahnuť celosvetový cieľ 70-percentnej zaočkovanosti v roku 2022.

Von der Leyenová v stredu požiadala virológa Petra Piota, aby bol v rámci svojho súčasného mandátu poradcu EK pre boj s pandémiou koronavírusu aj hlavným vedeckým poradcom eurokomisie pre epidémie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou