Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2021 16:51 | Správy

Putin odpovedal, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta: Vážne varovanie smerom k NATO

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok informoval, že sa ešte nerozhodol, či sa bude v roku 2024 uchádzať o znovuzvolenie do prezidentskej funkcie.

Podľa agentúry Interfax Putin súčasne uviedol, že "už samotná existencia takéhoto práva" podľa jeho názoru "stabilizuje vnútropolitickú situáciu v krajine". Poukázal aj na to, že aj americký prezident Joe Biden minulý týždeň oznámil, že má v úmysle uchádzať sa v roku 2024 o svoje znovuzvolenie. Podľa Putina to tiež povedie v stabilizácii situácie v USA.

Agentúra TASS dodala, že vo všeobecnosti sa očakáva, že Biden svoje rozhodnutie o účasti vo voľbách oznámi v novembri budúceho roku, po voľbách do Kongresu.

V rámci série otázok a odpovedí, ktoré v utorok zazneli na fóre na podporu investícií v Rusku, Putin pripomenul, že v súlade s ústavou má "právo byť zvolený na nové (funkčné) obdobie". Dodal, že o tom, či to urobí alebo nie, sa ešte nerozhodol. "Je priskoro hovoriť, kto a čo plánuje v roku 2024," pokračoval Putin.

Na otázku, aké sú jeho zámery do budúcnosti, ruský prezident odpovedal, že by "rád zrealizoval plány, ktoré sme oznámili, a ciele, ktoré sme si stanovili pre rozvoj krajiny".

Dodal však súčasne, že v Rusku je "veľa veľmi talentovaných a cieľavedomých mladých ľudí" a vyjadril želanie, aby sa angažovali na politickej scéne, v ekonomike, v biznise i v umení a "smelo prevzali (zodpovednosť za) budúcnosť krajiny". "Ani na sekundu nepochybujem, že Rusko má práve takúto budúcnosť," povedal Putin.

Ruskí voliči odhlasovali vlani v lete v referende zmeny ústavy, ktoré Putinovi umožnia zostať pri moci aj po skončení jeho terajšieho prezidentského mandátu.

Šlo o prvú zmenu ruskej ústavy od roku 1993, pričom Kremeľ vyvinul veľké úsilie, aby do volebných miestností napriek pandémii dostal čo najviac občanov. Vďaka zmene v ústave bude môcť Putin zostať v prezidentskom úrade do roku 2036, ak bude chcieť.

Vojská NATO na Ukrajine predstavujú „červenú čiaru“, upozorňuje Putin

Ruský prezident Vladimir Putin zároveň v utorok dôrazne

V ostatnom období narastajú obavy, že by Moskva mohla pripravovať inváziu k svojmu susedovi. V blízkosti hraníc s Ukrajinou nastalo v nedávnych týždňoch značné zhromažďovanie ruských vojakov, ktorých je údajne až 90-tisíc. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zasa pred niekoľkými dňami oznámil, že tamojšia rozviedka odhalila plány na štátny prevrat podporovaný Ruskom.

Putin uviedol, že Moskva je rovnako znepokojená cvičeniami NATO v blízkosti jej hraníc. Vyjadril obavy, že NATO by mohlo využiť ukrajinské územie na rozmiestnenie rakiet schopných zasiahnuť ruské veliteľské centrá za päť minút.

„Výskyt takýchto hrozieb pre nás predstavuje ‚červenú čiaru‘. Dúfam, že nakoniec zvíťazí zdravý rozum a zodpovednosť za svoje krajiny a globálne spoločenstvo,“ povedal šéf Kremľa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Šetriť si na dôchodok je pre mnohých nutnosťou: Odborník upozorňuje na častú CHYBU
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!
(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Foto
Hrozná tragédia, ZRÚTILA sa časť diaľnice: Pri nešťastí zomrelo 36 ľudí
2004. Popová diva pred dvadsiatimi rokmi
Foto
Dara Rolins pred 20 rokmi a teraz: Otvorená spoveď o PLASTIKE! Názory fanúšikov sú rozdielne
Fotografia Jaroslava Naďa s českou ministerkou Janou Černochovou vznikla pred pražskou reštauráciou.
Foto
Naď sa odfotil s odkazom, ktorý spája Slovákov s dezolátmi: Nakladačka od Blanára i politológa!
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching si podávajú ruky počas uvítacieho ceremoniálu 21. marca 2023 v Moskve.
Debata o jadrových zbraniach sa začína podobať na sci-fi: Prečo Rusko a Čína mlčí?!