Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Developer, ktorý počúva ľudí? Aj to sa dá!

Tváre developerov majú rôzne podoby a mnohí ľudia sú už voči tomuto pomenovaniu priam skeptickí. Nečudo, veď obce sú neraz v rukách nezodpovedných staviteľov, ktorí nedbajú na nároky a potreby pôvodných obyvateľov lokality.

Výstavba s plánom

Vo Vištuku sa chystá nová výstavba v lokalite nad jazerom a tu developer zvolil iný spôsob, odlišný tomu, s ktorým mnohí ľudia na Slovensku prišli do kontaktu. Developer sa rozhodol Vištučanov vypočuť a priamo zapojiť do procesu prípravy projektu. Vištuku, ktorý ako jedna z 9% obcí Bratislavského samosprávneho kraja ešte stále nemá kanalizáciu, chce pomôcť nielen s jej zavedením, ale súčasným aj budúcim obyvateľom Vištuka ponúknuť ďalšiu občiansku vybavenosť v podobe škôlky, školy, senior centra či nákupnej zóny. Obci, ktorá už teraz čelí odlivu mladých ľudí do okolitých lokalít, ktoré sa dlhodobo aktívne rozvíjajú, môže tento krok značne pomôcť.

Otvoriť galériu

„Určite nechceme stavať nepremyslene, bez koncepcie, ale vytvoriť plnohodnotný sídelný útvar s vybavenosťou, ktorá bude slúžiť všetkým,“ hovorí spolumajiteľ spoločnosti ATOPS Development Vištuk, Jozef Janík.Aktívne sme preto komunikovali nielen s poslancami, ale aj s predstaviteľmi miestnych komunít a v neposlednom rade s bežnými obyvateľmi. Pýtali sme sa ich, čo by v obci privítali, čo im chýba a budeme sa snažiť ich požiadavkám v čo najvyššej možnej miere vyhovieť,“ dodáva Jozef Janík. Aby developer čo najlepšie navnímal život v obci, aktívne sa zúčastňoval aj miestnych kultúrnych akcií, kde pozorne počúval, vysvetľoval a snažil sa zodpovedať na všetky zvedavé otázky Vištučanov.

Otvoriť galériu

Developer, ktorý počúva

Dôkazom o úspešnej obojstrannej komunikácii je aj nedávna úprava investičného zámeru. Na základe požiadaviek Vištučanov sa developer projekt s pôvodne plánovanou rozlohou 70 hektárov rozhodol upraviť tak, aby obyvateľom čo najviac vyhovoval. Výstavbu zmenšil približne o polovicu, pričom sľúbené benefity pre obec zachoval. V novom projekte Zlatá Réva by tak okrem spomínanej nákupnej zóny, školy, škôlky či centra pre seniorov malo vyrásť aj námestie s reštauráciami, kaviarňami a službami pre obyvateľov, nová cyklotrasa či náučný chodník a tiež nová cestná komunikácia, ktorá projekt prepojí priamo na modranskú cestu. Značne odľahčí premávku cez samotný Vištuk a zabráni tak nadmernému hluku v obci.

Otvoriť galériu

S dôrazom na zachovanie prírodného bohatstva

Developer myslí aj na to, aby projekt prirodzene zapadol do už existujúceho prostredia. Do prípravy preto už od začiatku zapojil odborníkov na rôzne oblasti – od územného plánovania cez dopravu až po ekológiu, flóru a faunu.

„Chceme vytvoriť zelené koridory, vysadiť tisícky drevín a rastlín a nájsť čo najlepšie riešenia, ktoré budú prirodzenému pohybu živočíchov brániť čo najmenej. Aj náš záujem je, aby potenciálni kupci nehnuteľností vnímali krásnu prírodu v okolí vodnej plochy a Vištuka samotného,hovorí Jozef Janík o prístupe developera k prírode. Dokonca, aby už v procese plánovania bolo k prírode a ekológii pristupované s tou najvyššou vážnosťou, zriadil tzv. Zelenú komisiu zloženú z odborníkov, ale aj ľudí z radov občanov a miestnych poslancov, ktorá bude na celý proces nielen dohliadať, ale projekt aj tvoriť a navrhovať a spolu s investorom vytvárať.

Moderný prístup k developmentu

Developerská skupina ATOPS Development je známa tým, že sa jej realizované projekty verne podobajú na svoje vizualizácie a vo svojom portfóliu má už viacero úspešných projektov. V Kostolišti neďaleko Malaciek vyrástla Nová Alej Martina Benku a v Kvetoslavove v rámci projektu Nová Tulipa developer buduje aj materskú škôlku. Spôsob, akým pristupuje k výstavbe, tak môže byť inšpiráciou aj pre ďalších developerov.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




In the Hospital, Female Patients Undergoes Mammogram Screening Procedure Done by Mammography Technologist. Modern Technologically Advanced Clinic with Professional Doctors. Breast Cancer Prevention Screening.
Na prevenciu nie je nikdy neskoro: Odborníci odporúčajú skríning rakoviny prsníka už v tomto veku
Ruský prezident Vladimir Putin
Jadrové zbrane vo vesmíre? Putin vyjadril svoj postoj: Ruský návrh stále vyvoláva znepokojenie
Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina musí pred vstupom do EÚ preukázať pokrok: Zelenskyj prisľúbil boj proti korupcii! Koho odvolal?
(ilustračné foto).
Aktualizované
Tragické ráno v Lipanoch: Požiar zachvátil obydlia, jeden človek prišiel o život
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Vládu čaká rozsiahle rokovanie o investíciách: Ficov kabinet sa bude zaoberať aj oslavami SNP
Na archívnej snímke z 25. marca 2023 homosexuálny pár pózuje s dúhovou vlajkou v Ugande.
Metodistická cirkev zrušila zákaz týkajúci sa LGBT+ ľudí: Rozdúcha to vášne medzi duchovnými?!
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Ukrajinské mesto zasiahla ruská raketa: Veľký požiar a množstvo ranených!
ilustračné foto
Z USA sa valia obvinenia: Ruská armáda túto zbraň nemôže používať! Premiéru zažila počas I. svetovej vojny
Na snímke generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala
Machala reaguje na kritiku po výroku, že Zem môže byť plochá: RTVS ma opäť oklamala!
Dominika Madro zomrela vo veku 33 rokov.
Spisovateľka a redaktorka Dominika Madro († 33) zomrela po boku svojho manžela: Čo sa jej stalo?
Vo vývarovni vydali približne 2 000 jedál, nakazilo sa 500 ľudí.
V slovenskom meste úraduje nákazlivý vírus: Stovky infikovaných zo stravy z vývarovne!