Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2021 10:51 | Správy | Zahraničné správy

Škandál, odtajnili mrazivé správy amerických vojakov: Práve sme bombardovali 50 žien a detí

Americká armáda v posledných dňoch bojov proti Islamskému štátu (IS) v Sýrii v roku 2019 pri nálete zabila desiatky civilistov.
Napísal to denník The New York Times a obvinil armádu zo zatajenia faktov. Incident sa podľa NYT stal 18. marca 2019 a viaže sa k miestu zvanému Baghúz, kam sa uchýlili ustupujúci bojovníci IS s rodinami. Pri nálete tam prišlo o život 80 ľudí, z ktorých armáda 16 identifikovala ako bojovníkov IS a štyroch ako civilistov. Pri totožnosti zvyšných 60 nedošla k žiadnemu záveru.
 
V ten deň dopadli na veľkú skupinu ľudí tri americké bomby, aj keď armáda mala k dispozícii snímky vo vysokom rozlíšení z bezpilotného lietadla, z ktorých bolo zrejmé, že tam sú aj civilisti. Útok sledovali v priamom prenose prostredníctvom dronu americkí vojaci na americkej leteckej základni Al-Udajd v Katare. "Kto to zhodil?" pýtal sa podľa NYT na chate jeden z tých, ktorí zábery videli. "Práve sme bombardovali 50 žien a detí," napísal druhý.
 
Po prvej prehliadke miesta bolo zjavné, že o život prišlo okolo 70 ľudí. Išlo o najväčšie civilné straty z jedného incidentu v boji proti IS, avšak americká armáda sa k tejto operácii verejne neprihlásila. Počet obetí bol zrejmý od začiatku a armádny právnik akciu označil za možný vojnový zločin, ktorý treba vyšetriť. Správy o počte mŕtvych boli ale "upravované", niektoré boli odstránené, pozmenené a zaradené medzi tajné.
 
Koaličné jednotky vedené USA miesto zahladili buldozérmi. Vec začal vyšetrovať nezávislý inšpektor ministerstva obrany, ale jeho správa bola pozdržaná a neobsahovala žiadnu zmienku o útoku. Gene Tate, ktorý na prípade pre úrad inšpektora pracoval, povedal, že sa "vedenie rozhodlo vec pochovať, nikto s ňou nechcel nič mať". Za kritiku nečinnosti bol Tate prepustený.
 
Podľa zistení NYT bombardovania nariadila operačná skupina 9 poverená pozemnými operáciami v Sýrii. Pracovala v takom utajení, že v tom čase o svojich akciách neinformovala ani vojenských partnerov. O pripravovanom útoku na Baghúz nevedelo podľa denníka ani vedenie amerického letectva v Katare. NYT poslal minulý týždeň svoje zistenia veliteľstva ozbrojených síl USA pre Blízky východ, Perzský záliv a severnú Afriku, pod ktoré spadali boje v Sýrii. Veliteľstvo tento útok prvýkrát priznalo a uviedlo, že pri ňom prišlo o život 80 ľudí.
 
Nálety ale podľa neho boli odôvodnené. Zabili 16 radikálov a tiež štyroch civilistov, o 60 zostávajúcich nie je jasné, či to boli civilisti. Čiastočne podľa vyhlásenia veliteľstva preto, že aj niektoré ženy a deti sa chopili zbraní a bojovali v radoch IS. "Neznášame stratu životov nevinných a robíme všetko pre to, aby sme im predišli. V tomto prípade sme o situácii vedeli, útok sme vyšetrovali s našimi dôkazmi a prijímame zodpovednosť za neúmyselné zabitie," povedal vo vyhlásení hovorca veliteľstva Bill Urban.
 
 
 
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Peter Pellegrini a Robert Fico reagujú na podpis novely prezidentkou Čaputovou.
Aktualizované
Čaputová a Pellegrini pozvú do paláca lídrov parlamentných strán: Za rozhodnutím stojí tento cieľ
Stretnutie členov vlády SR a Ukrajiny.
Vláda o ďalšom postupe po útoku na premiéra: Vedenie krajiny by mohlo dočasne prevziať toto meno
Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Aktualizované
Úrad inšpekčnej služby po streľbe na Fica: Začal trestné stíhanie! Čoho sa týka?
Polícia obvinila 33-ročnú ženu, manžela bodla kuchynským nožom do lopatky.
Surový útok ženy na manžela: Po hádke vytiahla nôž a... Nastal horor!
Čo si o útoku myslí raper Majk Spirit?
Na ATENTÁT na Fica reaguje aj raper Majk Spirit: Slovensko čakajú dva možné scenáre!
PSG sa chce zbaviť Škriniara: Na predaj už toto leto!
(ilustračné foto)
Vážna nehoda pri Humennom: Vyhasol život vodiča († 50), ako je na tom druhá šoférka?
Roberta Fica v Handlovej postrelili.
Obvinili strelca z atentátu na premiéra: Hrozí mu doživotie!
Pred firmou sa stretli stovky nespokojných zamestnancov, ktorí vyjadrili hlasný nesúhlas so situáciou.
FotoVáš Tip
Zamestnanci Bukózy Vranov sú s nervami v koncoch: Už dva mesiace nemáme mzdy! Čo na to majitelia podniku?
Roberta Fica postrelili v Handlovej!
Útok na premiéra Fica dôrazne odsúdili aj podnikatelia: Pre politikov a verejnosť majú výzvu
Harapes zomrel vo veku 77 rokov.
Náhly skon legendy Vlastimila Harapesa († 77): Príčina smrti odhalená! Mal kruté bolesti
Foto
Škandál pri dražbe hodiniek Schumachera: Nečakaný útok, aukciu museli odložiť!