Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.11.2021 14:05 | Správy | Domáce správy

Známy symbol slobody ako dôvod sporov? Berlínsky múr rozhádal mestských poslancov

Nový pamätník, ktorý bude pozostávať z fragmentov Berlínskeho múru, rozhádal nitrianskych mestských poslancov.

Viacerým sa nepáčilo, že sa o pamätníku dozvedajú, až keď na jeho výstavbu majú schváliť 10-tisíc eur. Rovnako kritizovali, že naň pôjdu peniaze pôvodne určené na správu a údržbu komunikácií. Podľa primátora Mareka Hattasa myšlienka nie je nová.

Ja sa pýtam, máme tak dobre opravené komunikácie? Obyvatelia sídliska Klokočina majú oprávnené požiadavky na osvetlenie v tmavých častiach a na to nie sú peniaze. Ale na občiansky pamätník vieme peniaze vyčleniť,“ skonštatoval poslanec Pavol Obertáš.

Chýbajúce informácie aj zámer kritizoval aj poslanec Miloš Dovičovič. „Toto je to, na čo potrebujeme dať peniaze? Potrebujeme stavať tri kusy betónu dovezené z Berlína? Áno, sú tu argumenty o tom, že ich máme zadarmo a pozemok je za jedno euro. Ale teraz máme vyčleniť 10-tisíc eur a potom možno budeme schvaľovať ďalšie financie,“ vyhlásil Dovičovič.

Podľa primátora Hattasa myšlienka priniesť do Nitry fragmenty Berlínskeho múru nie je nová. Miesto v parčíku na rohu Farskej a Skalnej ulice vybrali podľa jeho slov na útvare hlavného architekta. „Ide o dočasné riešenie, pretože je tu ešte šanca získať ,elkový' panel, ktorý je ešte ikonickejší. Preto ide o dočasné osadenie. Chceme to stihnúť do 16. novembra, keď si v Nitre zvykneme pripomínať Nežnú revolúciu,“ uviedol.

Viceprimátor Daniel Balko pripomenul, že s nápadom na zriadenie pamätníka prišiel niekdajší hovorca Ústavu pamäti národa Tibor Ujlacký. „V roku 2017 oslovil vtedajšie vedenie mesta Nitra, ktoré na ponuku nereflektovalo. My sme začali komunikovať. Bolo tu upozornenie z Múzea Berlínskeho múru v Nemecku, že sú k dispozícii posledné fragmenty a je o ne veľký záujem. Keby sa nekonalo, múr by v meste nebol,“ vysvetlil Balko. Podľa jeho slov sa do procesu zapojilo aj ministerstvo zahraničných vecí, ktoré považovalo dovezenie častí múru za súčasť svojej agendy.

Aj vďaka tomu sa podľa Balka podarilo do presunu zapojiť ozbrojené sily oboch krajín, ktoré časti múru previezli. „Už z tohto môže byť jasné, že ide o významnú záležitosť. Názor na to, či má niekde stáť fragment Berlínskeho múru, je vec hodnotového založenia každého z nás. Ja si myslím, že mať na Slovensku a zo Slovenska iba v Nitre symbol slobody známy na celom svete je jednoducho významná vec. Ak hovoríme o 10-tisíc eurách, tak verím, že diskutujeme iba o využití tejto sumy a nie o tom, či v Nitre má alebo nemá byť osadený symbol slobody,“ zdôraznil Balko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Braňo Mojsej oženil jediného syna
Foto
FOTO Braňo Mojsej oženil jediného syna: Nečakané priznanie! Pravda o ich svadbe
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (štvrtý vľavo) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (tretí vpravo) počas stretnutia v stredu 6. septembra 2023 v Kyjeve.
Urýchlená akcia zo strany USA! Na Ukrajinu mieri niečo neuveriteľné: Stojí pred veľkým rozhodnutím
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Nemyslite si, že Izrael sa zastaví v Gaze, hovorí turecký prezident: Skôr či neskôr sa zameria na...
Sanitka opúšťa po závale uhoľnú baňu Myslowice-Wesola na juhu Poľska.
Zával v uhoľnej bani skončil tragicky: Zásah záchranárov odhalil ďalšiu obeť
Na snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj gestikuluje počas pietnej ceremónie v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti
Ostreľovanie v Charkove si vybralo svoju daň: Volodymyr Zelenskyj odkladá všetko, čo sa dá!
Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej.
Fico avizuje ďalšie výjazdové rokovania vlády: Do tohto mesta pôjdu najbližšie
Ide o prípad prvej demonštratívnej mafiánskej vraždy v bratislavskom podsvetí z júla 1995.
Vražda mafiána Tutiho, ktorého sa bála celá Bratislava: Kauza po 29 rokoch ožíva!
Niektorým vodičom by rýchlostné úseky zadarmo uľahčili život.
Foto
Diaľničné obchvaty zadarmo?! Vodičom pri veľkých mestách pripravujú novinku: TOTO si o tom myslia
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Izrael bude zúriť: Tieto európske krajiny chcú uznať palestínsky štát
Požiar v Moste pri Bratislave.
Váš Tip
Bratislavčanov večer vystrašil hustý dym: Policajti vyšetrujú požiar v blízkej obci
(ilustračné foto)
Rusko na pokraji obrovského úspechu: Ak sa im to podarí... Mrazivé správy
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Priepastný rozdiel v platoch Slovákov! Títo pracujúci zarobia o 600 eur menej