Utorok 18. 1.
Bohdana
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.11.2021 00:00 | Správy | Domáce správy

Delikatesy zo Štefánky: Pripravte si panenku a guláš ako zo známej bratislavskej reštaurácie

Prekvapte rodinu chutným jedlom, ktoré zvládne každá gazdinka.

A keďže guláš býva často výsostne pánskou záležitosťou, môžete si nedeľný obed rozdeliť - dámy pripravia jednoduchú knedľu z pečiva a páni sa môžu chopiť varechy a vykúzliť fantastický guláš z hovädzieho močingu. Navyše môžete do varenia zapojiť aj deti, ktoré s vašou pomocou isto veľmi rady usmažia žltučké volské oká.

 

Zaujímavosť:

Kedysi bol fiaker guláš jedlom chudobných, pretože sa pripravoval z vnútorností. Dnes sa receptúra zmenila, vnútornosti nahradilo mäso. Niektoré zdroje tvrdia, že názov fiaker guláš sa odvodil od večne hladných viedenských fiakristov, ktorí spolu so svojimi koníkmi trpezlivo čakali na svojich zákazníkov, často tak dlho, až vyhladli.

Otvoriť galériu

Na 4 porcie gulášu potrebujeme:

  • 600 g hovädzieho močingu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletú červenú papriku
  • 600 g cibule
  • 100 g bravčovej masti
  • 4 ks párkov
  • 4 vajcia

 

Na 4 porcie knedle potrebujeme:

  • 14 ks pečiva (1 deň staré rožky)
  • 4 vajcia
  • soľ
  • 40 g cibule
  • 60 g nakladanej kápie
  • 60 g slaniny
  • mlieko
  • petržlenovú vňať

 

Ako na to:

Cibuľu si na masti opražíme do tmava, pridáme mäso, osolíme, okoreníme, mierne podusíme, pridáme papriku, podlejeme vodou a pomaly dusíme do mäkka. Párky si narežeme a opečieme, z vajec si urobíme volské oká. Párky a vajcia položíme na hotový guláš.

Postup knedľa: Pečivo (rožky) si nakrájame na kocky. Nakrájanú cibuľu a slaninu si opražíme, preložíme do sitka a necháme odkvapkať tuk. Pridáme k rožkom spolu so surovými vajcami, s nakrájanou kápiou, vňaťou, osolíme, okoreníme, prelejeme mliekom a vymiešame na hustú masu. Potravinovú fóliu si rozvinieme, naukladáme zmes, zrolujeme napevno, popicháme špajdľou, aby sme sa zbavili prebytočného vzduchu, a na pare varíme 30 - 40 minút.

Tip šéfkuchára:

Petržlenovú vňať môžete nahradiť chrumkavou mladou cibuľkou.

Grilovaná bravčová panenka na zemiakových haluškách s hubami

Otvoriť galériu

Pripravte si jedlo, ktoré sa hodí nielen ako vynikajúci nedeľný obed, ale aj na pohostenie priateľov či známych. Huby sú typickou jesennou ingredienciou a ich milovníci si na tomto recepte rozhodne pochutnajú. Zemiakové halušky ako príloha sa rozhodne nestratia a ak vám zachutia, určite skúste aj ďalšie spôsoby ich podávania.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ms, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.


Záverečná nominácia do Pekingu bez Lantošiho: Mrzí ma to
Foto
Žiarlivá priateľka zašla priďaleko: Mužovi († 48) sa stal telefonát domov osudným
Porovnanie prírodných sladidiel: Čím nahradiť cukor pri chudnutí?
Ďalšia tragédia v športovom svete: Zomrel bývalý držiteľ svetového rekordu
Robo Opatovský hodil niekoľkých ľudí cez palubu: Dôvod, prečo si ich vymazal aj z telefónu
Kto bude stíhať podozrivého z vraždy 4-ročného chlapca? Dve krajiny sa musia dohodnúť!
Silné dažde na Madagaskare: Počas prívalových povodní zahynulo najmenej desať ľudí
Pápež finančne podporí migrantov na poľsko-bieloruských hraniciach: Koľko im venuje?
Turecký prezident Erdogan varoval Rusko: Veľavravný odkaz!
Foto
Molčan po výhre nad ruským lucky loserom: Také kŕče som ešte nezažil
Aktualizované
Pred parlamentom sa konal protest proti obrannej dohode s USA: Vystúpil na ňom aj šéf SNS, Naď vracia úder
Čaká Slovákov podľa Sulíka povinné očkovanie? Minister aj o tom, či by si neočkovaní mali liečbu hradiť