Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Minister financií Igor Matovič exkluzívne pre Nový Čas: Kto je neschopný, kto zlyhal a koho by vymenil!

Tvrdo sa pustil do svojich kolegov z vlády.

Igor Matovič (48) sa po svojom konci na poste premiéra začal venovať štátnej kase, no vďaka tomu, že OĽaNO vyhralo vlaňajšie parlamentné voľby, je stále najsilnejším mužom koalície. V rozhovore pre Nový Čas opisuje, ako vníma svojho nástupcu Hegera, prečo považuje Lengvarského za zlého ministra zdravotníctva a čo mu najnovšie prekáža na Richardovi Sulíkovi.

ODCHOD Z PREMIÉRSKEHO POSTU

Ako ste sa vyrovnali s tým, že po koaličnej kríze ste prišli o post predsedu vlády a zostali vám na krku financie krajiny?

Svojím spôsobom mi odľahlo v tom, že niektoré časti premiérskej roboty ma vôbec nebavia. Chodiť na recepcie, zahraničné návštevy a tváriť sa tam tak, ako sa v skutočnosti tváriť nechcete, nie je tá časť roboty, ktorá ma v živote a politike baví. Tu na ministerstve mám pocit väčšej možnosti realizácie a upratania systému.

Pociťujete ešte nejakú zášť voči ministrom Sulíkovi a Kolíkovej, ktorí trvali na vašom odchode?

Zášť nie, iba pocit krivdy. Keď boli výsledky volieb, tak Rišo hovoril, že bude najvernejší z verných priateľov, o ktorých sa budem môcť oprieť počas trvania vlády. To mi robilo celkom dobre, no na druhej strane som si hovoril, že ja ťa poznám, skutek utek, a potom sa to ukázalo. Namiesto toho, aby pomáhal, vždy to boli rany od chrbta. Robiť si kampaň na tom, že robím opozíciu vlastnej koalícii počas pandémie, tak neviem, či by to Fico, Danko alebo iní koaliční partneri dokázali.

 

Keď sa pozrieme trochu dozadu, tak neľutujete niektoré svoje kroky? Napríklad keď ste urazili šéfku ŠÚKL Zuzanu Baťovú, lebo mala odborné výhrady voči Sputniku?

Neviem, čím by som urazil pani Baťovú. Pani Baťová urobila veľkú špinavosť voči výrobcovi vakcíny Sputnik, kde napísala do oficiálneho stanoviska ŠÚKL ako štátneho orgánu to, že Sputnik je v každej jednej krajine úplne iná vakcína, čo bolo bohapusté klamstvo a nemala k tomu žiadne dáta. Zároveň hovorila, že nemá dáta, aby dokázala posúdiť jednu šaržu, ktorú dostala na posúdenie na Slovensku. Zachovala sa podlo voči výrobcovi. Ja mu nemám dôvod krivdiť, lebo som bol veľmi rád, že v čase, keď vakcín nebolo dostatok a Európska komisia zlyhala, tak sme boli schopní zabezpečiť dosť vakcín pre ľudí, ktorí nedôverovali západným vakcínam. Nakoniec vieme, ako to dopadlo - minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dovolil očkovať v polovičke júna a dovtedy bola tak masívna kampaň, že sa veľa ľudí neočkovalo.

 

Zuzana Baťová čelila slovným útokom, obávala sa aj, keď ju zastavovali ľudia na ulici. Nechcete sa jej teda ospravedlniť?

Ospravedlniť? Keď si odmyslíme, že je žena, ona urobila veľké svinstvo voči výrobcovi vakcíny Sputnik. Tak, ako to prezentovala a nedokázala sa výrobcovi ospravedlniť, tak si myslím, že poškodila Slovenskú republiku a ja som sa aj preto verejne chcel zastať aj výrobcu Sputnika, lebo si nezaslúžili takúto ranu. Im to mimoriadne ublížilo v reputácii na celom svete a nechápem, prečo by som sa jej mal ospravedlňovať, keď sa jej muž správal ako najväčší chrapúň voči mne na facebooku, zverejňoval moje telefónne čísla a podobne.

 

Ale váš minister Krajčí mohol povoliť očkovanie Sputnikom a nepovolil to.

Práve aj na základe tlaku pani Baťovej a spol. sme chceli dať priestor, aby certifikované laboratórium potvrdilo, že vakcína je bezpečná. Na konci potvrdilo, že pani Baťová hovorila nezmysly.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku
Tina hovorí, že priateľstvo s tanečníkom Vildom Šírom sa po šou neskončí.
Foto
Tina výrazne ZMENILA vzhľad: Po Let´s Dance je z nej iná žena! FOTO hovoria za všetko
Monika Babišová a Andrej Babiš boli partnermi 30 rokov.
Babiš prekvapil rozchodom s manželkou: Našiel si už NÁHRADU za Moniku? Má ňou byť TÁTO žena
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Stanka patrí v šou medzi favoritky.
FotoVáš Tip
Sexi Stanka z Ruže pre nevestu: Zbalila ju NAKA kvôli drogám!
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu