Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Minister financií Igor Matovič exkluzívne pre Nový Čas: Kto je neschopný, kto zlyhal a koho by vymenil!

Tvrdo sa pustil do svojich kolegov z vlády.

PRÁCA MINISTRA ZDRAVOTNÍCTVA

Ako ste spokojný s prácou Vladimíra Lengvarského v súvislosti s koronavírusom?

Sú osobné pocity a potom sú čísla. Čo sa týka čísiel, tak to je katastrofa, lebo v zaočkovanosti sme tretí najhorší v Európskej únii. Obávam sa, vzhľadom na mieru zaočkovanosti, že nás najbližšie mesiace nečaká dobrá doba. S malou dušičkou som čítal správu o Lotyšsku, kde na mesiac zaviedli tvrdý lockdown, keďže im čísla tak vyleteli, že to nevedia inak zastaviť. A to majú Lotyši zaočkovaných viac ľudí.

 

Vy by ste boli ochotný podporiť na vláde lockdown najbližšie mesiace?

Nebudem sa miešať do kompetencií ostatných ministrov.

 

Ale máte na vláde právo hlasovať za alebo proti tomu, pokiaľ s tým minister príde.

Pred rokom a pol som povedal, že keď bude najhoršie, tak možno budeme mať aj blackout a bola z toho búrka dva týždne. Keď by som vám povedal osobný názor, tak by boli zase titulky, ako Matovič neviem čo. Načo? Nech sa s tým vysporiada minister zdravotníctva.

 

Je minister Lengvarský lepším ministrom, ako bol jeho predchodca Marek Krajčí?

Mediálny obraz má stonásobne lepší. Myslím si, že preto, že na začiatku ukázal, že má liberálne názory, tak pre liberálne orientovaných novinárov na Slovensku, ktorých je väčšina, je persona grata. Marek Krajčí ako konzervatívec bol persona non grata. Osobne si myslím, že ako minister je horší ako Marek Krajčí.

 

Prečo?

Vidíme výsledky zaočkovanosti.

 

Pri Marekovi Krajčím sme videli výsledky, že mal naraz štyritisíc ľudí v nemocnici.

A vy si myslíte, že teraz ich nebudeme mať štyritisíc v nemocniciach?

 

Analytici zatiaľ odhadujú, že nie.

Môžu odhadovať. Marek Krajčí to robil v čase, keď sme nemali žiadnu stopu. Nemali sme sa odkiaľ naučiť a odkiaľ prísť s nejakými inými riešeniami. Zároveň to bolo v situácii, že Marek vyfasoval len problém. Nebudem používať tú známu vetičku, že Sulík nenakúpil testy. Ale treba povedať, prečo sme sa do toho prúseru dostali. Krásne sa to ukazuje na grafoch, keď sa porovnáva vývoj situácie pred rokom. Minulý rok nastalo také zaujímavé zastavenie hospitalizácii – mesiac nepribúdali ani neodbúdali pacienti z nemocníc. A čo bolo pred tým? Plošné testovanie. Fakty sa nedajú oklamať a tvrdiť, že plošné testovanie nemalo zmysel. Išli sme do neba a potom sme na mesiac zastavili. 

 

Plošné testovanie sa zaviedlo aj po novom roku a už to nemalo takmer žiadny efekt.

Vtedy sme už cikali proti vetru. Prišla britská mutácia a tam to už nezaberalo. V situácii, keď ste prvýkrát na bojisku, nemáte nástroje na boj s nepriateľom, ktorého nepoznáte, nemáte vakcínu a holými rukami bojujete, tak výkon Mareka Krajčího bol výrazne lepší ako dnes výkon ministra Lengvarského, ktorý má vakcín do aleluja. Otvoríte chladničky, sypú sa na vás milióny vakcín a on nie je schopný vymyslieť nástroj, ako zaočkujeme najrizikovejších pacientov 80+. Máme zaočkovaných 60 % pacientov v tejto kategórii.

 

Vy to teda pripisujete priamo ministrovi Lengvarskému a nie napríklad snahám opozície o sabotovanie očkovania.

Samozrejme, že opozícia má mimoriadnu zásluhu na tom, že mnoho ľudí sa obáva očkovania a veľakrát to nie je postavené na zdravotných dôvodoch. Jasné, že tú krv na rukách majú Fico, Pellegrini a všetci, čo proti očkovaniu bojujú. Ale minister Lengvarský mal všetky možné nástroje a mohol prísť s nejakým jedným nápadom, ako zvýšiť zaočkovanosť starých ľudí. Mňa v máji, júni kritizoval, že mu nedávam peniaze na kampaň, ale kedy ju spustil? Tento týždeň. Ja som mu dal začiatkom júla peniaze a trvalo tri mesiace, kým sme sa spamätali a spravili sme kampaň a ja som si to pozrel a som sa hanbil. Mediálny obraz Lengvarského je tip-top, ale výsledky sa rátajú a tie budeme vidieť v nemocniciach. Krivky máme rovnaké ako pred rokom a Krajčí vtedy nemal tie nástroje, bojoval, ako bojoval, a myslím si, že to vybojoval veľmi dobre.

 

Keď hovoríte o Lengvarskom v takomto nelichotivom svetle, tak ste predsa jeho formálny stranícky šéf, nominovali ste ho na post, prečo ho teda neodvoláte?

Beriem to tak, že to je vláda Eduarda Hegera. Pán minister Lengvarský nebola moja osobná nominácia, chcel som nechať, nech má slobodu Edo a nech to je kolektívne rozhodnutie. Mal som omnoho vyššie očakávania. 575 miliónov eur dostalo zdravotníctvo pred rokom k dispozícii na oddlžovanie nemocníc, čiže keď nemajú zaplatené faktúry, aby nám nebobtnali úroky. Minister Lengvarský z toho minul nula eur, hoci sme to pred rokom vyčlenili v rozpočte. To sú také zásadné manažérske zlyhania. Keď preberal zdravotníctvo, tak Slovensko bola siedma najrýchlejšie očkujúca krajina v rámci EÚ, dnes sme tretí od konca a za nami sú Rumuni a Bulhari. Zo siedmej najlepšej urobiť tretiu najhoršiu vyžaduje celkom slušný výkon.

 

Kritizovaná je aj očkovacia lotéria z vašej dielne. Splnila účel, ktorý ste od nej čakali? Chceli ste podporiť očkovanie a vidíme, ako to dopadlo, keď sme na konci rebríčka európskych krajín.

Chcel som podporiť očkovanie a dať priestor iným ako „okukaným“ odborníkom, ktorí sa vyznajú, a urobiť takú edukáciu ľudí v otázke očkovania. Nikto z nás nevie odmerať, koľko desiatok alebo státisícov ľudí sa kvôli očkovacej lotérii zaočkovalo. Môžu to byť iba dohady, ale ministerstvo financií tu predsa nie je na to, aby propagovalo očkovanie, na to je tu rezort zdravotníctva. Ja som sa snažil pomôcť veci, ako sme mohli. Ministerstvo zdravotníctva nerobilo v tejto veci nič, podotýkam, nič, my sme urobili aspoň niečo. Čo sa týka investovaných peňazí, tak to vypočítal Útvar hodnoty za peniaze – pri šesťtisíc ľuďoch by boli zaplatené náklady.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii