Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2021 08:48 | Správy | Domáce správy

Deň záchrany života: Nebojte sa resuscitácie! Má tri jednoduché kroky

Slovensko sa po ôsmy raz pripája k iniciatíve Dňa záchrany života, ktorý si spoločnosť pripomína v sobotu. Ako pri tejto príležitosti TASR upozornila Slovenská resuscitačná rada (SRR), vykonávaním resuscitácie nemôžu ľudia urobiť nič zlé. Jediná vec, ktorá môže byť zlá, je neurobiť nič.

Rada pripomína, že kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) je účinným a jednoduchým nástrojom, ktorý dokáže zachrániť ľudský život. Preto by mal jej postup ovládať každý. Poukázala na to, že ročne sa náhle zastaví srdce mimo nemocnice približne 350 000 Európanom, väčšinou ide o ľudí v produktívnom veku. Až 100 000 z nich by mohlo podľa odborníkov žiť, keby im bola ihneď po náhlom zastavení obehu poskytnutá adekvátna pomoc.

"Je veľmi podstatné, aby sa ľudia nebáli poskytnúť resuscitáciu a prvú pomoc, pretože jediné, čo môžu spraviť zle, je, že neurobia nič. Samozrejme, v týchto neľahkých časoch pandémie je dôležitá aj bezpečnosť záchrancu - profesionála či laika," povedal predseda a zakladateľ SRR Jozef Kőppl s dôvetkom, že resuscitácia nie je o zložitých vedomostiach, zručnostiach, ale najmä o vôli každého z nás.

Slovenská resuscitačná rada odporúča každému, kto nie je trénovaný v resuscitácii, použitím oboch rúk stláčať hrudník. Resuscitácia má tri jednoduché kroky. V prvom rade treba skontrolovať, či postihnutý akokoľvek reaguje a dýcha. Následne zavolať 112/155. Napokon stláčať rýchlo a intenzívne stred hrudníka do času, kým dorazí profesionálna pomoc.

Kőppl zdôraznil, že aj v prípade, že záchranná zdravotná služba už je na ceste na miesto udalosti, o prežití rozhodujú v prípade náhleho zastavenia srdca práve prvé minúty. "Vtedy je postihnutý úplne odkázaný na pomoc ľudí vo svojej blízkosti a jeho život závisí len od nich," dodal.

Počas aktuálneho ročníka svetového Dňa záchrany života ponúkne SRR edukačné videá. Ich cieľom je odprezentovať laickej verejnosti, ako zareagovať a správne poskytnúť KPR, v modelových situáciách, ktoré môžu nastať v každej domácnosti a ohrozovať životy jej členov. Zameriavajú sa v nich nielen na základnú KPR dospelých, ale i na rôzne špeciálne situácie, akými sú resuscitácia dojčiat, malých detí, tehotných žien a podobne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc