Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.10.2021 11:41 | Správy | Domáce správy

Ticho neostali ani zástupcovia vysokých škôl: Toto očakávajú od kompetentných

Reprezentácie vysokých škôl (VŠ) budú podporovať zodpovedné reformy, ale očakávajú navyšovanie výdavkov z národných zdrojov na verejné vysoké školstvo.

Slovenská rektorská konferencia, Rada vysokých škôl a Študentská rada vysokých škôl to uviedli v spoločnom vyhlásení k návrhu rozpočtu na verejné VŠ v roku 2022 v rámci pripravovaného návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2022 až 2024. TASR o tom informovala Ľubica Benková zo Slovenskej rektorskej konferencie.

Vo vyhlásení uviedli, že podporujú reformy, ktorých cieľom je zvýšenie kvality vysokoškolského vzdelávania, vedeckej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti, zlepšenie riadenia vysokých škôl začlenením manažérskych princípov pri zachovaní akademickej samosprávy.

"Navrhovaný pokles rozpočtu pre verejné VŠ na rok 2022 o viac ako 27 miliónov eur, ktorý nasleduje po minuloročnom poklese vo výške 18 miliónov eur, však nevytvára podmienky pre realizáciu reforiem a ohrozuje nielen kvalitu poskytovaného vzdelávania, výskum, umeleckú a ďalšiu tvorivú činnosť, ale už aj samotnú existenciu verejných vysokých škôl," poukázali vo svojom vyhlásení.

Vysokoškolské reprezentácie tvrdia, že budú podporovať zodpovedné reformy, ale očakávajú navyšovanie výdavkov z národných zdrojov na verejné vysoké školstvo, ktoré je verejným statkom, aby vysoké školy mohli mladej generácii ponúknuť kvalitnú a udržateľnú infraštruktúru. "Potom by mladí ľudia neodchádzali za štúdiom do zahraničia, kde nakoniec ostávajú aj žiť a pracovať," poznamenali.

Poukázali tiež na to, že v súčasnosti už prebieha na vysokých školách reforma pre zabezpečenie kvality vysokoškolského vzdelávania podľa nového systému akreditácie, pri ktorej sa vysoké školy viac otvárajú externému prostrediu a reflektujú potreby slovenskej spoločnosti. "Ďalšou z prebiehajúcich zmien je posilňovanie akademickej integrity. Predstavitelia väčšiny VŠ pristúpili tento týždeň k Deklarácii o posilnení kultúry vedeckej integrity na Slovensku, čím zaviazali svoje inštitúcie plniť konkrétne záväzky," uzavreli v spoločnom vyhlásení.

Na krátenie rozpočtu VŠ poukázala v stredu (13.10.) aj Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo. Realizácia alebo upustenie od škrtov v rozpočte VŠ na rok 2021 a 2022 bude podľa odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR výsledkom rokovania s Ministerstvom financií SR.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Vedci žasnú: Stalo sa to vôbec PRVÝKRÁT! Padnete na zadok, čo dokázal orangutan
(ilustračné foto).
Krajinu zasiahlo zemetrasenie: Ľudia v panike vybehli von! Očakávajú ešte... To snáď nie
Monika je talentovaná umelkyňa.
Foto
Hilmerová narovinu: FUNENIE do mikrofónu? Pobaví vás, čo urobila! Jedna FOTO hovorí za všetko
Dmitrij Peskov.
Rusko reaguje na výroky Macrona a Camerona: Hrozba pre Európu? Peskov hovorí o nebezpečenstve
Ilustračné foto
Mrazivé slová českého ministerstva: Bolo za viacerými útokmi na české inštitúcie Rusko?!
(ilustračné foto)
Epidémia na Slovensku: V TÝCHTO krajoch trápi ľudí nepríjemný problém
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Ilustračné foto.
Colníci v Košiciach skoro odpadli: Ktorý Slovák si TOTO, preboha, dal doviesť?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
Rodičia Maddie zverejnila srdcervúci odkaz 17 rokov po jej zmiznutí.
Foto
Rodičia nezvestnej Maddie zverejnili srdcervúci ODKAZ! Slová plné bolesti vám vtisnú slzy do očí
Ilustračné foto
Séria teroristických útokov v Rusku? Znepokojivé správy bezpečnostnej služby! Sila, koho obviňujú
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro