Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Slováci budú mať do vrecka ešte hlbšie: Za čo všetko budeme platiť čoraz viac?

Toto nie je vôbec vtipné! V posledných mesiacoch stúpajú ceny potravín, stavebné materiály navyšujú náklady na kúpu či rekonštrukciu bývania, elektronika chýba a ak aj je dostupná, je výrazne drahšia.

Okrem toho politici avizujú, že budúci rok zdražejú energie, a oni s tým nemôžu urobiť v podstate nič. Nielen Slovensko, ale aj celý svet čelí priam bezprecedentnej surovinovej kríze a pandémia ešte celú situáciu zhoršuje. Mnohým ľuďom sa žije čoraz ťažšie a svetlo na konci tunela je v nedohľadne. Aké vyhliadky na najbližšie obdobie máme? Za čo si priplatíme? A kedy sa éra zdražovania skončí?

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Potraviny

- Od 10 % Do 20 %

Ceny potravín a nealkoholických nápojov boli v auguste medziročne vyššie o  3,7 %, čo predstavuje najrýchlejšie tempo rastu od  júna 2020. Najviac zdraželi zelenina (12,9 %), chlieb a obilniny (2,5 %), mäso (2,4 %), mlieko, syry a vajcia o 2,3 %. „Výrazne vzrástla aj cena olejov, ktoré sa používajú pri výrobe širokej škály potravín. Nedostatok cukru ovplyvnil výrobu čokolády a cukroviniek. Horšia dostupnosť a  nárast cien obalových materiálov sa dotkli výrobkov vo všetkých kategóriách,“ povedal Robert Kičina z  Nestlé Česko a  Slovensko. Najväčší výrobca potravín u nás včera ohlásil, že niektoré jeho výrobky zdražejú o  4 až 13 %. Ako sa to premietne do  cien na  pultoch, však závisí od obchodníkov.

Cestovný ruch 

- Zatiaľ +3,1 %

Ceny v reštauráciách a hoteloch v druhom štvrťroku vzrástli o 3,1 %. Aj za zdražovaním v tejto oblasti je prudký rast cien vstupných nákladov, najmä energií. „Rast cien služieb bude nevyhnutný, ale podnikatelia nedokážu preniesť celý nárast do cien svojich služieb, to by spôsobilo pokles dopytu a  záujmu zo strany návštevníkov,“ povedal prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák.

Elektronika

- +10 až +25 %

Ceny notebookov či telefónov už stúpajú a ešte budú stúpať. Dôvodom je čipová kríza. „Pri bielom tovare je nárast až 25 %, väčšina elektroniky sa pohybuje v rozmedzí 10 - 20 %. Tento nárast nemusí byť úplne prenesený na spotrebiteľov, ale je isté, že tohtoročné Vianoce budú výrazne drahšie,“ tvrdí výkonný riaditeľ spoločnosti Coface pre Slovenskú republiku a  Česko Ján Čarný. Zdražovanie by podľa neho malo ustať po sviatkoch. „Toky tovaru i komponentov by mali byť stabilnejšie a v neposlednom rade možno čakať určité ochladenie dopytu, minimálne pri notebookoch, monitoroch a telefónoch, ktoré boli predtým masívne žiadané kvôli home officu,“ dodáva Čarný.

Stavebné materiály

- +12,5 %

Ceny stavebných materiálov (na Slovensku) v júli medziročne vzrástli o 12,5 %, do konca roka to môže byť aj viac. Čo na trhu chýba, to je čoraz drahšie. „Ide predovšetkým o oceľ, hliník a iné druhy kovov, a taktiež o plasty, z ktorých sa vyrába polystyrén či rôzne plastové rúry a potrubia,“ tvrdí analytička 365. bank Jana Glasová. Rýchlo podľa nej rastú aj ceny cementu, dreva, skla a v neposlednom rade ropy, ktorá slúži nielen ako palivo, ale aj na výrobu asfaltu. „Všetky tieto suroviny si pripísali cenový rast o niekoľko desiatok percent,“ pokračuje analytička.

Otvoriť galériu

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jozef Čavojec, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny