Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2021 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

5 zlozvykov pri jedení, na ktoré upozornili odborníci: Čo je horšie než 10 vyfajčených cigariet, alebo prečo nejesť pred spaním?

Známi gastroenterológovia Miloš Bubán a Radovan Juríček sa pozreli na najväčšie zlozvyky Slovákov, ktoré môžu negatívne ovplyvniť naše trávenie. Predpokladajú, že až polovica Slovákov sa nestravuje správne.

Nie je to len o vylúčení vyprážaných a sladkých jedál a prijímaní dostatku zeleniny a ovocia. V stravovaní existujú aj iné zlozvyky, ktoré nám môžu spôsobiť problémy a pritom o tom niekedy ani nemusíme vedieť. Na najväčšie prehrešky Slovákov sa pozreli lekári Miloš Bubán a Radovan Juríček. Známi gastroenterológovia vypichli 5 zlozvykov Slovákov. 

Nepravidelná strava

Podľa lekára Miloša Bubána je potrebné jesť vtedy, keď je človek aktívny a to nielen fyzicky ale aj psychicky. Vynechávanie jedál počas dňa má na svedomí nepravidelný prísun energie pre telo. Podľa výskumov ženy najčastejšie vynechávajú raňajky, muži zase obedy alebo večere. Ako tvrdia gastroenterológovia, pravidelnou stravou v malých množstvách zabezpečujeme stabilnú hladinu krvného cukru a predchádzame pocitom hladu a prejedenia.

Jedlo pred spaním

Bubán upozorňuje aj na jedenie pred spánkom a hovorí, že najneskôr by sme mali prijímať potravu 3 hodiny pred spaním. Inak nám hrozí priberanie a pálenie záhy.

Nedostatočný príjem tekutín

Podľa odborníkov by sme si mali príjem tekutín rozložiť počas celého dňa. Treba piť skôr pred jedlom než po jedle. Lekári upozorňujú, že prijatie adekvátneho množstva tekutín pomáha regulovať pohyby čriev, predchádza zápche a v kombinácii so žalúdočnými kyselinami a enzýmami rozkladá potravu. Aby jedlo prešlo našim tráviacim systémom, potrebuje telo čerpať všetky dostupné tekutiny. Ak ich v našom tele nie je dostatok, výsledkom môže byť pomalé trávenie, zápcha alebo nadúvanie.

Fajčenie po jedle

Cigareta nepatrí do rúk človeka so zdravým životným štýlom, avšak ako odborníci povedali, cigareta po jedle na telo rovnaký zaťažujúc účinok ako 10 cigariet po  sebe. Gastroenterológ Juríček upozorňuje, že fajčenie po ťažkom jedle môže byť spúšťačom pankreatitída či rakoviny pankreasu!

Málo pestrá strava

Baktérie, ktoré tvoria našu mikroflóru nám nezabezpečujú len bezproblémové trávenie ale tiež sa starajú o našu psychiku a imunitu.Podľa doktora Bubána sa na Slovensku sa veľa ľudí, hlavne mladých, stravuje v rýchlom občerstvení, konzumuje nekvalitné veci, veľa cukru alebo veľa mastného. Do nášho jedálneho lístka by sme preto mali zaradiť ryby, olejnaté semená a orechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré bojujú proti zápalom a vyrovnávajú nepriepustnosť čriev. Na zoznam patrí aj ryža, celozrnné pečivo, čo najviac zeleniny a ovocia, strukoviny, ktoré sú bohaté na vlákninu, vajíčka, mliečne výrobky a množstvo tekutín. Nemali by sme tiež zabúdať na to, že jesť treba pomaly.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!
Marínu v Trogire
vlastní česká firma.
Dovolenkový raj bude opäť o niečo dostupnejší: ZSSK spustila sezónnu linku, plný je takmer celý vlak!
Slovensko – Poľsko ONLINE: Nastúpia aj posily z NHL! Kto bude kapitánom?