Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2021 09:30 | Správy | Domáce správy

Záhorská Ves má zaočkovanosť len 30 %, obec Vlky až 62 %: Ako to vysvetlili miestni?

V miere zaočkovanosti si Bratislavský samosprávny kraj (BSK) drží prvenstvo! V porovnaní s Trenčianskym krajom, ktorý je v tabuľke zobrazujúcej počet zaočkovaných ľudí na druhom mieste, vedie BSK o bezmála 10 percentuálnych bodov.

Najviac zaočkovaných aspoň prvou dávkou vakcíny má pritom Bratislava (59 %), ktorú nasledujú okresy Pezinok a Senec (zhodne po 49 %). Nový Čas preto navštívil Záhorskú Ves (okr. Malacky), ktorá je v rámci BSK najmenej zaočkovaná a Vlky (okr. Senec), ktoré majú v zaočkovanosti, naopak, prvenstvo, aby sa miestnych opýtal, ako tento stav vnímajú. 

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

V čase, kedy Slovensko prekročilo hranicu 50 percent zaočkovaných občanov nad 18 rokov, spustila Únia miest Slovenska (ÚMS) informačný portál, ktorý informuje o miere zaočkovanosti v jednotlivých mestách a obciach. Aspoň prvou dávkou niektorej z vakcín je podľa portálu na Slovensku zaočkovaných viac ako 2,3 milióna ľudí (41,18 percenta).

V jednotlivých krajoch sa miera zaočkovanosti vo významnej miere líši, pričom platí, že v tomto aspekte dominuje BSK s 55 percentami zaočkovaných. Tento výrazný náskok pred zvyškom krajiny môže pre kraj znamenať, že sa počas tretej vlny ochorenia COVID-19 vyhne najprísnejším reštrikciám. Najhorší v Záhorskej Vsi

Napriek celkovým dobrým číslam sa v rámci BSK stále nájdu mestá a obce, ktoré sú na tom z hľadiska očkovania o čosi horšie. Najviac z nich sa nachádza v okrese Malacky, kde sa zaočkovať dalo 43 percent obyvateľov. Patrí medzi ne aj Záhorská Ves. V obci s takmer 1 900 obyvateľmi, ktorú bol Nový Čas v tejto súvislosti navštíviť, je totiž zaočkovaných len 30,43 percenta obyvateľov a zaradila sa tak na posledné miesto v zaočkovanosti v rámci BSK.

Neznamená to však, že sa obec nepokúšala v tejto oblasti robiť osvetu. „Urobili sme všetky potrebné úkony a očkovali sme aj ľudí nad 70 rokov. U nás sme očkovali dokonca v štyroch termínoch. Ľudia sa asi nechcú dať zaočkovať, nie je ich možné prinútiť. No čo sa týka propagácie očkovania, robili sme toho podľa mňa viac, ako ostatné obce,“ priblížil starosta Boris Šimkovič. Ako situáciu vnímajú miestni?

 

Ľudia situáciu neberú vážne / nezaočkovaná

Lenka (18), Záhorská Ves, predavačka v potravinách

Otvoriť galériu

- Nie som zaočkovaná, trošku sa toho bojím. Očkovať by som sa dala až vtedy, keby to bolo veľmi nevyhnutné. Čo sa týka počtu zaočkovaných v Záhorskej Vsi, podľa mňa ľudia u nás situáciu neberú príliš vážne.
 

Starí sa boja /Očkovaná

Otvoriť galériu
František a Anna
Zdroj: Branislav Račko

Anna (45), Záhorská Ves, krčmárka

- Očkovaná som a myslím si, že starší sa u nás boja očkovania viac ako mladí. Zrejme sa boja hlavne nejakých vedľajších účinkov. U nás sa totiž stalo, že sa jeden dal pred týždňom zaočkovať a dva týždne na to dostal srdcový infarkt a každý si myslí, že to má súvislosť s vakcínou.
 

Hystérii okolo nerozumiem / Očkovaný

František (51), Záhorská Ves, vodič

- Nemám dobrý pocit z toho, ako to v našej obci s číslami zaočkovanosti vyzerá. Sám očkovaný som a nerozumiem celej tej hystérii, ktorá sa okolo toho teraz vytvorila.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: js

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Nečakané rozhodnutie prezidenta Zelenského: Na tomto mieste sa neobjaví! Môže za to kritická situácia?
Niekdajšia hviezda erotickej relácie Láskanie Andrea Ušiaková po 25 rokoch.
Foto
Ušiaková z Láskania po 25 rokoch: Kam zmizla učiteľka sexu? TAKTO teraz žije
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinove slová pred návštevou Pekingu vyvolávajú vlnu otázok: Týkajú sa Ukrajiny!
(ilustračné foto).
Krvavé následky nepokojov: Jedna obeť, desiatky zadržaných! Miestni separatisti zúria
(ilustr. foto)
Žena pochovávala mŕtveho otca: Otvorila sa rakva a... To snáď nie! Mrazivé odhalenie
Hudáček po tom lieta ako drak: TOTO si počas zápasu dávajú slovenskí hokejisti pod nos!
(ilustračné foto)
Policajné cvičenie v Dubnici nad Váhom: Pozor, doprava bude obmedzená!
Ilustračné foto
Čo chystá Čína?! Stačil pohľad na nebo a ľudia ostali ako obarení
(ilustračné foto)
Skrytú rakovinu môže odhaliť rýchly výplach úst: Ochorenie sa TAKTO prezradí
máj 2023: Latrínu minulý rok sfúkol do doliny silný vietor.
Foto
Turistická ikona Tatier: Legendárna latrína bude opäť stáť na svojom mieste!
Poznáte autorov týchto obrazov?
Dediči Leonarda da Vinciho chcú Monu Lisu: Zmizne z Louvru?! Z reakcie úradov odpadnete
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Odhalili, čo chce Biden poslať Izraelu: Desivá zásielka za miliardu!