Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Dolár sa po stáročiach vracia tam kde vznikol. Do Česka

Strieborný toliar, po česky tolar, je tou mincou, ktorá dala názov doláru.

V roku 1520 začali v českom Jáchymove raziť strieborné toliare. Tieto mince sa stali také obľúbené, že ich začali napodobňovať v celej Európe a neskôr aj v zámorských kolóniách. Rozprávaním medzi cudzincami sa názov českého toliara (tolaru) vždy máličko skomolil, až sa nakoniec ustálil na pomenovaní dolár. Českí minciari tak dali podobu aj názov asi najznámejšej mene na svete.

Dnes na skvelú tradíciu mincovníctva v Česku nadväzuje Česká mincovna. Je to jediná mincovňa, ktorá má v Českej republike právo raziť pre Českú národnú banku obeživo – české koruny v minciach. Jedna z jej mincí – päťdesiatkorunáčka sa ešte v roku 1994 stala obežnou mincou roka v svetoznámej ankete World Coins.

Mince, ktorým rekordne stúpa hodnota

Okrem českých korún sa Česká mincovna vracia ku pôvodným koreňom českého minciarstva a pred časom začala s razením dolárových mincí. Pomyselný kruh sa uzavrel a dolár sa vrátil do svojho rodiska.
Dolárové mince z Českej mincovne sú veľmi cenné. Razia sa z drahých kovov a už krátko po emisii ich hodnota rýchlo rastie medzi zberateľmi a na aukciách.
Napríklad strieborná jednouncová minca v nominálnej hodnote 1 dolár (NZD) z limitovanej edície 500 kusov, sa v čase emisie v roku 2017 predávala za približne 37 €. Dnes je jej hodnota na aukciách 608 €! Za necelé štyri roky jej hodnota stúpla šestnásťnásobne!

Otvoriť galériu
Zdroj: Česká mincovňa

Krásna kombinácia dvoch investičných mincí – Českého leva a Slovenského orla sa pri uvedení na trh v tomto roku predávala za 120 €. Už po štyroch mesiacoch jej hodnota na aukciách stúpla na 136 €. Za taký krátky čas sa zhodnotila o 14%. Neexistuje bezpečný bankový alebo finančný produkt, kde by sa vklady tak rýchlo a vysoko zhodnotili.
Zámerne je dôležité klásť dôraz na slovo bezpečný produkt. Česká mincovna je tou medzinárodnou garanciou bezpečnosti.

Otvoriť galériu
Zdroj: Česká mincovňa

Priamo to súvisí s tým, že ak vznikne potreba, Česká mincovna odkupuje mince zo svojich emisií späť, nezriedka za vyššiu cenu, ako ich predala. Dobrým príkladom je ďalšia dolárová minca, ktorá sa rýchlo zhodnotila  – štvrťuncová zlatá investičná minca Český lev. Jej nominálna dolárová hodnota je 5 dolárov (NZD). V roku 2018 sa predávala za 73 €. Česká mincovna ju vykupuje späť za 93 €. Aj po odrátaní poplatku za spätný výkup je zhodnotenie mince 20%.

Otvoriť galériu
Zdroj: Česká mincovňa

V prípade päťuncovej zlatej mince s nominálnou hodnotou 250 dolárov (NZD) Vznik Československa, ktorá sa v roku 2018 predávala za 7 560 € ju Česká mincovna vykupovala späť od majiteľov za 8 880 €. Po odrátaní poplatku za výkup je zhodnotenie tejto investičnej mince 15%.

Otvoriť galériu
Zdroj: Česká mincovňa

Od minulého roka má Česká mincovna svoje zastúpenie a reprezentatívnu predajňu aj na Slovensku. Predajňa je v Bratislave na Suchom mýte 1. Kompletný sortiment a poradenstvo je aj na webe – www.ceskamincovna.sk.

Spolu s príchodom na slovenský trh bola uvedená aj špeciálna edícia investičných mincí slovenského Orla, zameraná práve na Slovensko. Tieto investičné mince sú v zlate aj v striebre s rôznymi nominálnymi hodnotami v dolároch a rýchlo si našli miesto medzi ostatnými investičnými mincami.

Český tolar, z ktorého sa stal dolár v rôznych štátoch sveta, sa po stáročiach vrátil domov a stal sa ešte cennejší, ako to bolo v čase svojho vzniku. A udomácnil sa aj na Slovensku. V čase rozkývanej ekonomiky a strachu zo znehodnotenia peňazí je to dobrá správa.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Neuveriteľná odvaha turistky.
Váš Tip
Slováci krútia hlavami nad virálnym videom: V tomto sa vybrala turistka do Tatier! Pozerajte na nohy
Veronika bola pre speváka vždy oporou
Foto
Kolárovský po liečení ospevuje Nízlovú: Dajú to znova dokopy?! Aha, ako si hrkútali
Na snímke podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka (Progresívne Slovensko)
Šimečka ocenil výzvu prezidentky a jej nástupcu Pellegriniho: Progresívci podnikli tento krok
(ilustračné foto)
Muž precenil svoje schopnosti: Polícia ho obvinila z trestného činu ublíženia na zdraví!
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Atentát na Fica šokoval aj ďaleké krajiny: Takto reaguje Južná Kórea
Tormovú šokovalo, ako niektorí ľudia reagujú na atentát na Fica.
Foto
Tormová je zhrozená, čo niektorí píšu po streľbe na Fica: PREBOHA, ako sa môžete tešiť?!
Zraneného premiéra ochranka naložila do auta.
Atentát na slovenského premiéra obletel svet: Toto píšu svetové denníky
Požiar železničného vagóna v Rači
Foto
Rozsiahly požiar v Bratislave! Zásah hasičov na železničnej stanici: Príčina vzniku plameňov vás dostane
Peter Pellegrini
Výzva od Petra Pellegriniho: Ide o prebiehajúce kampane, prezident má na politikov jednu žiadosť
Peter Pellegrini a Robert Fico reagujú na podpis novely prezidentkou Čaputovou.
Aktualizované
Čaputová a Pellegrini pozvú do paláca lídrov parlamentných strán: Za rozhodnutím stojí tento cieľ
(ilustračné foto)
Spadnete na zadok, za koľko vydražili Monetov obraz: Nenormálna suma!
Stretnutie členov vlády SR a Ukrajiny.
Vláda o ďalšom postupe po útoku na premiéra: Vedenie krajiny by mohlo dočasne prevziať toto meno