Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2021 23:11 | Správy | Zahraničné správy

Latuška apeluje na bieloruských diplomatov: Naozaj súhlasíte so šialenstvom diktátora?!

Bývalý bieloruský veľvyslanec v SR Ihar Leščeňa, ktorého v stredu zadržali spolu s ďalšími opozičnými aktivistami, je preverovaný pre podozrenie zo spoluúčasti na masových nepokojoch v Minsku.

Jeho prípadom sa zaoberá bieloruský Vyšetrovací výbor. Samotný Leščeňa je nateraz vo vyšetrovacej väznici Akrescina v Minsku, informovala vo štvrtok agentúra Interfax-Zapad. "Vyšetrovatelia preverujú informáciu o podiele Ihara Leščeňu na páchaní skutkov, ktoré hrubo narušili verejný poriadok," uviedla hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru pre Minsk Kaciaryna Garlinská.

Situáciu komentoval aj líder Národného protikrízového centra Pavel Latuška, ktorý v ňom spomenul Leščeňovo vyhlásenie spred roka, v ktorom - ešte počas pôsobenia v Bratislave - odsúdil násilie páchané Lukašenkovým režimom na ľuďoch protestujúcich v Bielorusku proti sfalšovaným výsledkom prezidentských volieb z 9. augusta 2020.

"Všetkých nás nadchlo, že otvorene deklaroval svoj postoj," uviedol Latuška, ktorý pôsobil ako veľvyslanec Bieloruska v Poľsku, Francúzsku, Španielsku i Portugalsku. Bol aj ministrom kultúry. Momentálne žije v zahraničí a hovorí sa o ňom ako o možnom budúcom kandidátovi na úrad bieloruského prezidenta.

Latuška sa vo svojom videopríhovore obrátil na bieloruských diplomatov v aktívnej službe - "ak sa ešte vôbec považujú za diplomatov", aby sa postavili proti Lukašenkovmu režimu a organizovali proti nemu "podzemné hnutie". "Vy naozaj nepočujete stony bieloruského ľudu, naozaj súhlasíte so šialenstvom diktátora, ktorý ničí všetko v krajine - akýkoľvek názor, akýkoľvek postoj akéhokoľvek človeka," pýtal sa Latuška vo videopríhovore zverejnenom na sociálnych sieťach.

Ihar Leščeňa vlani sa po svojom vyhlásení na podporu demonštrantov a odsúdení násilia odišiel z diplomatických služieb. O niekoľko týždňov Lukašenko zbavil diplomatickej hodnosti nielen Leščeňu, ale aj Latušku. Podľa Lukašenkovho zdôvodnenia sa tak stalo "v súvislosti s páchaním činov diskreditujúcich štátnu (diplomatickú) službu".+ Neskôr sa Leščeňa stal jedným z členov digitálnej platformy Zhromaždenie (v bieloruštine Schod), ktorá bola vytvorená ako priestor na vyjadrenie záujmov a názorov bieloruského národa.

Spravodajský web Belsat.eu informoval, že v rámci platformy bolo vybraných 151 delegátov, ktorí mali byť alternatívou k "zvoleným" zástupcom ľudu a mali začať hľadať spôsoby, ako krízu v Bielorusku prekonať prostredníctvom rokovaní. V stredu sa u viacerých z nich objavila polícia, ktorá vykonala domové prehliadky. Aktivisti za ľudské práva informovali o zadržaní viac ako dvoch desiatok aktivistov.

Podobne ako Latuška a Leščeňa boli z postov veľvyslanca Bieloruskej republiky boli odvolaní aj Vasiľ Markavič (z Lotyšska), Pavel Pustavoj (zo Španielska) a Uladzimir Astapenka (z Argentíny s pôsobením pre Uruguaj, Čile, Paraguaj a Peru) a naposledy aj Aľaxandr Michnevič, ktorý ktorý Bielorusko zastupoval pri EÚ, NATO a Európskom spoločenstve pre atómovú energiu. Odvolaný bol aj Aľaxandr Michnevič, ktorý Bielorusko zastupoval pri EÚ, NATO a Európskom spoločenstve pre atómovú energiu a bol súčasne aj veľvyslancom v Belgicku a v Luxemburgu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Stretnutie členov vlády SR a Ukrajiny.
Vláda o ďalšom postupe po útoku na premiéra: Vedenie krajiny by mohlo dočasne prevziať toto meno
Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Aktualizované
Úrad inšpekčnej služby po streľbe na Fica: Začal trestné stíhanie! Čoho sa týka?
Polícia obvinila 33-ročnú ženu, manžela bodla kuchynským nožom do lopatky.
Surový útok ženy na manžela: Po hádke vytiahla nôž a... Nastal horor!
Čo si o útoku myslí raper Majk Spirit?
Na ATENTÁT na Fica reaguje aj raper Majk Spirit: Slovensko čakajú dva možné scenáre!
PSG sa chce zbaviť Škriniara: Na predaj už toto leto!
(ilustračné foto)
Vážna nehoda pri Humennom: Vyhasol život vodiča († 50), ako je na tom druhá šoférka?
Roberta Fica v Handlovej postrelili.
Obvinili strelca z atentátu na premiéra: Hrozí mu doživotie!
Pred firmou sa stretli stovky nespokojných zamestnancov, ktorí vyjadrili hlasný nesúhlas so situáciou.
FotoVáš Tip
Zamestnanci Bukózy Vranov sú s nervami v koncoch: Už dva mesiace nemáme mzdy! Čo na to majitelia podniku?
Roberta Fica postrelili v Handlovej!
Útok na premiéra Fica dôrazne odsúdili aj podnikatelia: Pre politikov a verejnosť majú výzvu
Harapes zomrel vo veku 77 rokov.
Náhly skon legendy Vlastimila Harapesa († 77): Príčina smrti odhalená! Mal kruté bolesti
Foto
Škandál pri dražbe hodiniek Schumachera: Nečakaný útok, aukciu museli odložiť!
Man drinking alcohol while driving in his car
Opitý vodič v Lendaku zdemoloval oplotenie! Neuveriteľné, že v takom stave sadol za volant