Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.07.2021 05:50 | Prominenti | Domáci Prominenti

Rozhorčený Huba má po smrti Lasicu († 81) ťažké srdce na politikov: Poníženie, aké nemali dopustiť!

Na svoje narodeniny, v piatok 16. júla herec Martin Huba (78) otváral spolu s Milanom Lasicom († 81) letnú divadelnú sezónu v Štúdiu L+S hrou Starí majstri.

Bolo to posledné divadelné predstavenie Milana Lasicu. O dva dni, po koncerte k výročiu orchestra Bratislava Hot Serenaders, obľúbený herec, humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica zomrel. Na pozadí smútku, ktorý sa tiahne spomienkami, si na svojho kolegu a priateľa zaspomínal Martin Huba v rozhovore pre Nový Čas Nedeľa.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

 

V nedeľu 18. júla, po koncerte s Bratislava Hot Serenaders, Milan Lasica skonal na javisku Štúdia L+S. Ešte sa posledný raz poklonil divákom v hľadisku – a prišiel šokujúci koniec. Posledné divadelné predstavenie však odohral o dva dni skôr, v piatok 16. júla. Bola to rola jedného z bratov De Manovcov – Filipa – v predstavení Starí majstri, v ktorom ste s ním účinkovali. Správa o úmrtí Milana Lasicu vás musela zaskočiť...

Predstavenie sme hrali niekoľko rokov, kvôli pandémii sme mali rok prestávku. Bol to pre nás doslova slávnostný okamih, začať po roku opäť hrať. Svojím spôsobom som mal aj obavu, že či to zvládneme. Predstavenie je postavené na dvoch hercoch a relatívne brisknom dialógu, takže veľa sa tam navymýšľať nedá, ak vám vypadne text.

Ale zaskočilo ma jedno, že Milan bol v takej dobrej kondícii, v akej som ho roky a desiatky predstavení nevidel. Bol odpočinutý, energický, vyžadujúci intenzívny kontakt na javisku. S úsmevom som si pomyslel – ten Milan vyzerá výborne, tuším mu tá korona dosť prospela! Prekvapilo ma po tomto mojom konštatovaní to, čo sa stalo potom.

Ráno mi to prišla oznámiť dcérka. Zhodou okolností bola moja vnučka na koncerte, po ktorom Milan zomrel. Tá keď sa dozvedela, čo sa stalo, začala mať strach o starého otca, tak len poslala v noci esemesku: Ste v poriadku? Nevedeli sme si to s manželkou vysvetliť, a ráno sme pochopili, z čoho pramenila tá obava.

 

Čo vám prechádza hlavou v týchto dňoch?

Na jednej strane je úsmevné, ako ľudia rozoberajú, že aké je to požehnanie pre herca, keď zomrie počas aplauzu... Ozaj je to výnimočné, nuž ale odhliadnuc od toho, skončil sa jeden veľký životný príbeh, a to je veľká, veľká škoda.

Dovolím si tvrdiť, že ten Milanov príbeh je taký hodnotný, taký obsažný, širokospektrálny, taký mnoho vrstevnatý – od veselej satiry, cez jej podtóny, cez jej politické presahy, cez jeho obcovanie so svedomím ľudí aj so svedomím spoločnosti, že si myslím, že jeho život bol extrémne bohatý a zmysluplný. Ťažko sa to povie, ale raz skončiť musíme.
 

Pána Lasicu ste poznali naozaj dôverne. Čo si myslíte, ako by asi komentoval svoju smrť?

Určite by ju komentoval nejako láskavo sarkasticky. Milan bol láskavý cynik. Bol extrémne citlivý človek a bránil sa svojím sarkazmom. Bránil sa tvrdosťou pomenovania situácie.

Párkrát som ho zažil veľmi citovo zasiahnutého, ale dal si veľkú námahu, aby to nebolo vidno. On jednoducho nechcel byť prichytený pri citovom pohnutí. Bol ľahko zraniteľný, no vedel s tým byť statočne sám. Hoci sme boli veľmi dobrí priatelia, nezdôveroval sa.
 

Ale na skúškach, pred predstavením či po ňom, ste si iste povedali aj viac ako len to, čo sa týkalo divadla...

Až teraz si uvedomujem, že v piatok pred predstavením sme sa dotkli takých osudových tém, hovorili sme o spoločnom vedomí ľudí, o tom, aké by to bolo luxusné a príjemné, keby človek mohol uveriť, že je niekto nad ním. Ale že na druhej strane je to zbavenie sa zodpovednosti, ak to zvalíte na akéhokoľvek Pána Boha.

Mali sme tému pre neho netypickú, lebo si myslím, že jeho obcovanie s transcendentnom bolo intenzívne, ale intímne. Jeho citlivosť ste mohli prečítať cez reakcie a cez konštatácie, ktorými vás očarúval. Keď prišiel napríklad s poznámkou o nejakej dáme, tak z tej schopnosti všimnúť si detail ste museli chápať, aký je vnímavý a citlivý.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Volebný prieskum: Kto by sa do parlamentu dostal v apríli?! Tesný boj o prvé 3 pozície
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím
Zdeno (+47) tragicky zomrel po tom, ako na pretekoch Spartan Race skolaboval.
Foto
Tragédia na Spartan Race: Pretekár Zdeno († 47) sa zrútil pri prekážke, niektorí ho mali ignorovať!
(ilustračné foto)
Polícia uzavrela Medzev a Sobrance: Konali sa to rozsiahle kontroly
Ilustračné foto
V Bangladéži trhajú rekordy: Toto tu už nemali desiatky rokov
Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
(ilustračné foto)
Rodinná dráma v Rohožníku: Milan († 47) mal mať viaceré bodné rany! Z bytu sa mal ozývať krik
(ilustračná foto)
Kamión pri Trebišove skončil v priekope: Vodiči, TENTO úsek bude úplne uzavretý!
Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku (ilustračná fotografia).
Pátracia akcia v Plzni: V rieke polícia niekoľko hodín hľadala človeka
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k zabitiu dvoch Ukrajincov: Polícia podozrieva ruského občana
Hrad v Starej Ľubovni
je pýchou východného
Slovenska.
Váš Tip
Na hrade Ľubovňa otvárajú letnú turistickú sezónu: Návštevníkov čaká takýto sprievodný program!