Streda 22. 9.
Móric
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2021 05:55 | Správy | Domáce správy
Foto

Zúfalý nedostatok personálu v gastre, nešťastní majitelia nevedia, ako ďalej: Nemôžeme zohnať ľudí!

Prežili koronakrízu, ale čelia neľahkej úlohe! Majitelia podnikov na Slovensku sa po uvoľnení protipandemických opatrení boria s hľadaním personálu.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Napriek maximálnej snahe udržať si pracovníkov, boli v niektorých podnikoch nútení prepúšťať. Dlhoroční pracovníci tak neraz odišli do tovární, či robia kuriérov a ich miesta v súčasnosti v reštauráciách plátajú, ako vedia. Z dobrých kuchárov sa stala profesia, ktorú pomaly vyvažujú zlatom. Chýbajú aj čašníci a pomocný personál...

 

Prešov - Kuchára nezoženieme ani za 100 € na deň

Valéria (64) a Daniel (43) Knapovci, majitelia reštaurácie Kepasa

Otvoriť galériu

  • V gastre podnikám 22 rokov a takú situáciu som nezažil. Nemáme kuchárov, čašníkov ani ďalší personál. Mysleli sme si, že po uvoľnení opatrení, sa budú ľudia hrnúť do roboty, ale opak je pravdou. Kuchári nám ušli robiť do Bratislavy kuriérov a vrátiť sa nechce ani jeden. Varí moja mama na dôchodku, ktorá je v práci už 30 dní v kuse 10 hodín denne. Kuchára sme nenašli, ani keď sme ponúkali 10 € na hodinu. Dokonca ani na jednotlivé dni. Boli sme ochotní zaplatiť 100 € na deň na ruku, ale nikto sa neprihlásil. Ľudí jednoducho niet. V gastre sa každý bojí robiť, lebo nikto nevie, či nás zajtra nezatvoria. Čašníčkam ponúkame 4,50 € na hodinu a keby mi teraz nejaká zaklopala na dvere, že sa hlási o prácu, bol by som šťastný.

Poprad - Ľudí zachránili dohodami

Peter Hudáček, majiteľ reštaurácie Fabrika

Otvoriť galériu

  • Prebrali sme zatvorený podnik. Tri mesiace sme ho prerábali, pripravovali sem personál, nakúpili tovar a verili sme, že v októbri sa uvoľnia prísne opatrenia pre reštaurácie. Bohužiaľ, naše očakávania boli márne. Personál, s ktorým sme boli pripravení spolupracovať, sme zamestnali aspoň na dohodu a ďalšieho pol roka sme využili na vytvorenie terasy, lebo sme si boli vedomí, že tie sa otvoria ako prvé. Stálo nás to viac ako 50-tisíc eur. Nakoniec sme podnik otvorili až v júni. Dnes máme 5 kuchárov, 7 čašníkov a pomocný personál. Zatiaľ nám tento personálny stav vyhovuje.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, nov, mf, iglu, sk, ah, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.


Dátoví experti podkopali výsledky volieb v Rusku: Jednej strane boli pripočítané milióny falošných hlasov!
Poľská vláda odporúča ďalšie očkovanie: Výnimkou nie je ani jednodávková vakcína
Pakistan nevydá dvoch Čechov, kým nezaplatia za nákladnú záchranu: Česko dáva od horolezcov ruky preč
PR článok
Moderné trendy v obkladoch pre váš domov
PR článok
Zlozvyky v stravovaní Slovákov: Čoho by sme sa podľa gastroenterológov mali vyvarovať?
Podľa Guterresa je svet na okraji priepasti a smeruje zlým smerom: Generálny tajomník OSN tu ale vidí nádej
Nezaočkovaný brazílsky prezident obhajuje vládu: Vakcináciu podporujem, toto však nie!
Na diaľnici v Nemecku bolo rušno: Ozbrojený cestujúci zajal vodičov autobusu
Očkovanie nemôže byť jedinou reakciou na COVID-19, tvrdí Európska komisia: Do hry prichádzajú lieky
Hecl prispel k výhre Pardubíc dvoma gólmi: Nestarnúci Jágr so stým gólom medzi českou elitou
Moderátor RTVS Viliam Hauzer bol v lietadle s pápežom Františkom: Ako to vyzeralo na palube?
Zverejnili osobný doklad francúzskeho prezidenta: Na sociálnych sieťach koluje jeho covidpas