Prežili koronakrízu, ale čelia neľahkej úlohe! Majitelia podnikov na Slovensku sa po uvoľnení protipandemických opatrení boria s hľadaním personálu.
Dlhoroční pracovníci tak neraz odišli do tovární, či robia kuriérov a ich miesta v súčasnosti v reštauráciách plátajú, ako vedia. Z dobrých kuchárov sa stala profesia, ktorú pomaly vyvažujú zlatom. Chýbajú aj čašníci a pomocný personál...
Prešov - Kuchára nezoženieme ani za 100 € na deň
Valéria (64) a Daniel (43) Knapovci, majitelia reštaurácie Kepasa
- V gastre podnikám 22 rokov a takú situáciu som nezažil. Nemáme kuchárov, čašníkov ani ďalší personál. Mysleli sme si, že po uvoľnení opatrení, sa budú ľudia hrnúť do roboty, ale opak je pravdou. Kuchári nám ušli robiť do Bratislavy kuriérov a vrátiť sa nechce ani jeden. Varí moja mama na dôchodku, ktorá je v práci už 30 dní v kuse 10 hodín denne. Kuchára sme nenašli, ani keď sme ponúkali 10 € na hodinu. Dokonca ani na jednotlivé dni. Boli sme ochotní zaplatiť 100 € na deň na ruku, ale nikto sa neprihlásil. Ľudí jednoducho niet. V gastre sa každý bojí robiť, lebo nikto nevie, či nás zajtra nezatvoria. Čašníčkam ponúkame 4,50 € na hodinu a keby mi teraz nejaká zaklopala na dvere, že sa hlási o prácu, bol by som šťastný.
Poprad - Ľudí zachránili dohodami
Peter Hudáček, majiteľ reštaurácie Fabrika
- Prebrali sme zatvorený podnik. Tri mesiace sme ho prerábali, pripravovali sem personál, nakúpili tovar a verili sme, že v októbri sa uvoľnia prísne opatrenia pre reštaurácie. Bohužiaľ, naše očakávania boli márne. Personál, s ktorým sme boli pripravení spolupracovať, sme zamestnali aspoň na dohodu a ďalšieho pol roka sme využili na vytvorenie terasy, lebo sme si boli vedomí, že tie sa otvoria ako prvé. Stálo nás to viac ako 50-tisíc eur. Nakoniec sme podnik otvorili až v júni. Dnes máme 5 kuchárov, 7 čašníkov a pomocný personál. Zatiaľ nám tento personálny stav vyhovuje.