Prežili koronakrízu, ale čelia neľahkej úlohe! Majitelia podnikov na Slovensku sa po uvoľnení protipandemických opatrení boria s hľadaním personálu.
Banská Bystrica - Dobrí zamestnanci odišli do tovární
Marek (48), majiteľ reštaurácie Corona
- Máme teraz 8 zamestnancov stálych a 7 brigádnikov. Zohnať kvalitný personál je problém. Dobrí ľudia išli robiť do tovární, alebo iných odvetví, lebo tiež museli z niečoho žiť. Teraz majú našťastie študenti prázdniny a práve tí chodia robiť. Prvá vlna sa dala zvládnuť. Bola krátka, druhá však bola takmer likvidačná a uvidíme, či bude aj tretia vlna.
Bratislava - Brigádnikov zháňame na internete
Jozef Káčer, manažér reštaurácie Aušpic
- Máme obrovský problém s personálom, pretože všetci, čo robili v gastre, skončili a každý si našiel úplne inú prácu. Začali robiť rôznych kuriérov a podobne, hľadajú si prácu, ktorá im poskytne nejakú istotu, ktorú v gastre nemajú. Boli sme zatvorení pol roka a naši ľudia už nemohli čakať. Nájsť ľudí, ktorí majú záujem sa tejto práci venovať aj naďalej, vnímam ako problém. Brigádnikom sa nebránime, zháňame ich na sociálnych sieťach. Nemáme problém s vyplácaním, ale mali sme. Žiadali sme o dotáciu, nejakú sumu sme aj dostali, no zďaleka to nepokrylo náklady.