Prežili koronakrízu, ale čelia neľahkej úlohe! Majitelia podnikov na Slovensku sa po uvoľnení protipandemických opatrení boria s hľadaním personálu.
Komárno - Cez pandémiu sme udržali všetkých
Tibor Horváth a Peter Kuniček, majitelia reštaurácie Fiesta
- Počas pandémie nás zachránil rozvoz jedál, a keďže naša prevádzka s rozvozom začala už pred 15 rokmi, mali sme istú výhodu pred podnikmi, ktoré museli narýchlo túto službu zaviesť. Pandémiu sme prežili vďaka úsporám, ktoré sme síce chceli investovať do obnovy a zmodernizovania, a pomohli nám aj dotácie od štátu. Čo nás však teší najviac, je fakt, že sme udržali aj v tejto neľahkej dobe celý náš kolektív pokope, a preto sme nemali problém pri otvorení ako mnohé prevádzky, ktoré prepustili svojich zamestnancov.
Košice - Je ťažké nájsť kvalitných ľudí
Miroslava Kuchtová (35), generálna manažérka Boutique Hotel Slávia
- Kvôli pandemickým opatreniam sme mali zatvorené od decembra 2020 do polovice mája, vyše 5 mesiacov. Kľúčových zamestnancov sme si podržali a po znovuotvorení sme ďalší personál doplňovali tými, ktorí boli k dispozícii. V našej sfére bolo a aktuálne aj je veľmi ťažké nájsť kvalitných ľudí. Teraz to však nie je len o finančných nárokoch, ale je to o istote do budúcna. Oproti bežným prevádzkam sú u nás nároky vyššie. Personál musí byť zodpovedný, dochvíľny, pracovitý a zniesť nápor zákazníkov. U nás musí byť obsluha každý deň v týždni na rovnako vysokej úrovni.