Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2021 11:31 | Správy | Zahraničné správy

Johnson a Sunak boli v kontakte s nakazeným: Chceli sa vyhnúť karanténe, ale môžu na to zabudnúť

Britský premiér Boris Johnson a minister financií Rishi Sunak pôjdu do domácej izolácie po pobúrení, ktoré vyvolali ich plány vyhnúť sa karanténe po kontakte s ministrom zdravotníctva Sajidom Javidom, ktorý mal pozitívny test na covid. Oznámil to v nedeľu úrad predsedu vlády.

Oznámenie prišlo len niekoľko hodín po predošlej tlačovej správe Downing Street, podľa ktorej Johnson a Sunak síce dostali upozornenie na blízky kontakt s infikovanou osobou, zúčastnia sa však na na pilotnom programe každodenného testovania, a preto nemusia byť v karanténe.

Po tom, ako britský minister zdravotníctva Sajid Javid v sobotu oznámil svoj pozitívny test na koronavírus, sa podľa Sky News predpokladalo, že do domácej izolácie by mohli ísť aj ďalší ministri a štátni predstavitelia.

Hovorca Downing Street v oznámení uviedol, že Johnson a Sunak budú môcť pri účasti na novom programe testovania pokračovať v práci vo svojich úradoch, avšak obmedzia ju len na "nevyhnutné" aktivity.

Javid mal podľa britských médií v piatok "dlhé" stretnutie s Johnsonom a počas uplynulého týždňa sa objavil aj s ďalšími ministrami v parlamente, uviedla agentúra AFP.

Na pilotnom programe testovania pracovníkov sa podľa britskej vlády zúčastňuje 20 organizácií verejného i súkromného sektora, ku ktorým patrí úrady vlády, viaceré dopravné podniky či pohraničná stráž, píše Sky News na svojom webe.

Opoziční labouristi a liberálni demokrati však obvinili vládu z dvojakého metra s tvrdením, že premiér a minister financií využívajú "exkluzívny" program nedostupný väčšine ľudí, ktorí budú musieť ísť do domácej izolácie.

Za posledný týždeň dostalo v britskej trasovacej aplikácii upozornenie na kontakt s infikovanými viac než 500 000 ľudí, ktorí na základe prijatých predpisov musia obvykle zostať desať dní v izolácii. Tieto počty vedú k obavám, že milióny ľudí v krajine nebudú môcť pracovať a nedostatok zamestnancov ochromí prevádzku firiem, no tiež dopravy či nemocníc.

Firmy i predstavitelia zdravotníctva v tejto súvislosti už vyzvali na zníženie "citlivosti" trasovacieho programu. Na nedostatok pracovníkov sa už sťažovali reštaurácie, automobilky i londýnske metro, uviedla agentúra AP.

Hoci od pondelka bude v Anglicku zrušená väčšina obmedzení zavedených v boji proti koronavírusu, povinnosť domácej izolácie po kontakte s pozitívne testovanými zostane v platnosti do 16. augusta, pričom následne budú môcť ľudia s ukončeným očkovaním absolvovať testy namiesto domácej karantény, dopĺňa Sky News.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!